mrSilver Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) [1] Na osobę prywatną do codziennego użytku [2] Od razu z systemem [3] 15,4"- 15,6” , im lżejszy tym lepiej [4] SSD koniecznie [5 a] 2.500-3.000 zł [5 b] 3-4 lata [5 c] Zakup na już [6] Nierzucający się w oczy wygląd, raczej odpadają gamingi, ale do rozważenia. [7] FullHD [8] Głównie używany w domu - czasami wyjazdy (rzadko - max 20 % czasu) [9] Gry - praktycznie tylko LoL (zależy mi na tym, żeby gra chodziła płynnie), możliwe nowsze gry strategiczne, strzelanki będę ogrywał na konsoli. [10] Programy - pakiet Office, przeglądanie dużych plików w PDF, przeglądanie internetu (dużo zakładek) [11] - [12] mialem Asusa i jestem bardzo rozczarowany jakością wykonania, ale możliwe, że trafił mi się jakiś pechowy model, w zasadzie nie znam się kompletnie na komputerach i sprzęch, także nie będę się wiążąco wypowiadał. [13] - Potrzebuję jak najszybciej kupić laptopa. Będę go używał raczej tylko w domu do typowej pracy biurowej - tworzenie dokumentów w Wordzie i Excelu, przeglądarka dużych plików w PDF, przeglądanie internetu, ew. filmy na Netflix. Czasami będę grał w zasadzie tylko w LoLa lub w gry strategiczne (domniemuję, że w tym przedziale cenowym nie znajdzie się żaden model, na którym odpalę nowe gry z serii Total War bądź Anno, ale może się mylę. Musi być z wgranym systemem (ew. jeśli uznacie, że poradzę sobie ze ściągnięciem i instalacją - to rozważę taką możliwość). Mam możliwość zakupu latopa z czeskiej dystrybucji, kurs jest aktualnie kuszący, także będę wrzucał do porównania laptopy z Czech celem porównania specyfikacji (wtedy ofc bez Windowsa - chyba, że da się bezproblemowo zmienić język, proszę o uwagi również w tym zakresie). Z góry dziękuję! Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez mrSilver Dopisanie uwagi Cytuj
aniuul Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2020 League of Legends nie wymaga dużych pokładów pamięci VRAM w karcie graficznej. 4GB karta pozwoli Ci na płynną grę (chociażby rx560x). Jeśli chciałbyś zwykłego laptopa z 4GB kartą, musiałbyś mieć większy budżet. Do 3000zł znajdzie się tylko Gaming, jeśli zależy Ci na płynności działania. Od siebie dodam parę modeli, może któryś Ci będzie odpowiadał. Z Win10:https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-asus-tuf-gaming-fx505dy-bq009t-ryzen5-3550h-8gb-256gb-ssd-rx560x-win10h-red-matter Nie wiem z jakiego wcześniej modelu Asusa korzystałeś, ale ten TUF to dobre parametry i wykonanie w dobrej cenie. Sama z niego korzystałam i mogę powiedzieć, że kultura pracy jest na dobrym poziomie.https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-acer-nitro-5-an515-43-r6nw-nh-q5xep-00c-ryzen5-3550h-8gb-256gb-ssd-rx560x-4gb-win10h Dobre wykonanie, chłodzenie w porządku. Bez Win10: https://www.x-kom.pl/p/481095-notebook-laptop-15-6-asus-tuf-gaming-fx505dy-r5-3550h-16gb-256.html W zamian za system masz dodatkowe 8GB RAM, co pozwoli na jeszcze wydajniejsze korzystanie ze sprzętu, czyli wielozadaniowość. https://www.x-kom.pl/p/523146-notebook-laptop-156-hp-pavilion-gaming-r5-3550h-8gb-512-gtx1650-144hz.html Tu masz model HP z GTX1650, jednak nie wiem czy wygląd przypadnie Ci do gustu. Co do zmiany języka Win10 - zawsze możesz to zrobić w panelu sterowania. W internecie jest dużo poradników na ten temat, więc nie powinieneś mieć z tym problemu. Cytuj
themateoing1323 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Siema, poruszaliśmy podobny temat ostatnio, jeśli nie chcesz skupiać się na grach, a raczej zależy Ci na wydajności/ dobrym zoptymalizowaniu podzespołów, na jakości wykonania i małej wadze, to wg mnie tutaj jedną z lepszych opcji jest Huawei D15, zwłaszcza, że jeszcze teraz idzie go kupić w promocji. Gamingi są ok, ale tak naprawdę do 3000zł masz tylko Acera i w mojej ocenie to nie jest aż tak dobry wybór, bo wtedy juz lepiej dołożyć 500zł np do HP Omen 15. Wracając jednak do Huawei'a, to jest on na Ryzenie 5 i ma zintegrowaną kartę Vega 8 pluc 8GB RAMU, więc o LoLa nie masz się co martwić. Na plus FullView HD, możliwość udostępniania ekranu telefonu na laptopie, metalowa obudowa = lekkość + lepsze odprowadzanie ciepła. Mała kostka ładowania. No i czytnik linii też dodali. Jak na moje to jedna z lepszych opcji na razie. Huawei D15 Ryzen 5, 8GB 256SSD Cytuj
mrSilver Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Dziękuję za odpowiedzi :) Ten Huawei już wcześniej mnie zainteresował, natomiast ww. Asus był moim de facto pierwszym wyborem, także tu się zgraliśmy ? Na korzyść Huawei cena, waga i wizualne wykonanie laptopa, na minus brak dedykowanej karty graficznej i słabszy ekran. Popykałbym jednak również w gry z serii Total War, boję się, że na Huawei tych gier po prostu nie odpalę. Z pracą biurową (do której będzie laptop służył w głównej mierze) chyba oba ww. laptopy sobie poradzą bez najmniejszych problemów (dodatkowy mały plus Asusa numeryczna klawiatura, do której jestem przyzwyczajony). Na razie 70:30 na korzyść Asusa. Może jeszcze ktoś się wypowie w temacie. Cytuj
k0ki Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Ja mam ciekawą opcję od lenovo : LENOVO IdeaPad S340-15IILD i5-1035G1 8GB 1000GB SSD GF-MX 250 W10. Procesor od intela i5 10 - najnowszej generacji będzie lepszy od ryzena prezentowanego w asusie czy acerze. Tutaj porównanie AMD Ryzen 5 3550H vs Intel Core i5-1035G1. Karta graficzna w lenovo czyli nvidia geforce mx250 podoła takim grom jak apex, lol, fortnite bardzo często w stałych 60 jak i więcej, a radzi nawet sobie z PUBG w około 40 więc jest naprawdę dobrze. Na korzyści bardzo duży dysk ssd bo aż 1 tb, gdzie konkurencja w podobnej cenie przeważnie daje te max 512 gb. Cytuj
mrSilver Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Dziękuję za propozycję. Powiem szczerze, że dysk 256 GB w zupełności mi wystarczy, dane dodatkowe będę przechowywał w zewnętrznej chmurze, czyli większy dysk SSD jest mi zupełnie niepotrzebny. Chyba dorzucę 300-400 zł do budżetu, da radę dobrać coś lepszego w tym przedziale cenowym? Cytuj
mrSilver Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Dorzucę może trzy moje propozycje: https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hp-laptop-pav-i5-8gb-256ssd-gtx1050ti-w10_1.bhtml - bardzo znośny design, nie będzie przypału na spotkaniach biznesowych. https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-l340-i5-16gb-256ssd-gtx1050-w10.bhtml - jak wyżek, gorsza grafika, więcej ramu. https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-laptop-fx505-r5-8gb-512ssd-gtx1650-no-os.bhtml - na plus cena i chyba lepsza grafika (?), na minus design gamingowy Który z ww. wybralibyście? :) Cytuj
k0ki Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Na pewno odrzuć lenovo bo ram zawsze jesteś w stanie dołożyć, a 1050 bez ti aktualnie nie ma racji bytu gdzie w podobnej cenie dostajesz 1050ti albo 1650. Do tego na euro.com.pl strasznie drogo on wypada. Według mnie lepiej wybrać zestaw z 1650 bo z tego co oglądałem porównania kart i procesorów w grach to 1650 w grach AAA wypada o wiele lepiej i płynność(często na niskich/średnich) uzyskasz na poziomie 60fpa, a jak mowa o lolu to nawet nie trzeba pisać bo nie jest to wymagająca gra i bardzo często na zintegrowanych podzespołach leci w płynnych 60 fps. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi