Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam notebooka ASUS x554S. Nie x554SJ tylko x554S - przynajmniej tak jest napisane na notebooku.

8gb pamięci ram które jest w środku to wg Windowsa i cpuid Slot1 z 2. Drugi jest pusty. Kupiłem więc dodatkowy RAM.

Rozkręciłem dziś laptopa. Nie mam pojęcia gdzie szukać ram i jego slotu. 

Obawiam się że aplikacje się pomyliły i ram jest na płycie lub coś. Nie mam pojęcia co rozkręcić dalej żeby znaleźć kostki ram. Proszę o radę.

Wklejam foty góry i dołu rozkręconego laptopa.

PS - nie mam z tyłu laptopa osobnego zamykania na kostkę RAM.

20200420_205639.jpg

Opublikowano (edytowane)

Hej!

Jeśli nie ma klapki serwisowej do rozszerzenia pamięci ram,to prawdopodobnie będzie trzeba wyciągnąć płytę główną,ponieważ gniazdo na pamięci znajduje się z drugiej strony płyty.

Edytowane przez Sol
Opublikowano

Dziękuję za radę, sprawdziłem z drugiej strony.

Niestety tam był tylko jeden slot na ram + jedne widełki które ją trzymają.

Czyli rozumiem że nie ma na płycie drugiego slotu ram... (?)

Jak w związku z tym ma się do tego że windows i cpuid wskazują mi slot#1 i slot#2 ? ? może coś przeczyłem ?

Opublikowano

Masz najgorszą wersję tego Asusa - nawet slot na RAM nie został wlutowany!

Cytat

Jak w związku z tym ma się do tego że windows i cpuid wskazują mi slot#1 i slot#2

Zawsze pokazuje tyle ile obsługuje procesor, nie tyle ile jest faktycznie na płycie głównej (komputera lub laptopa).