xtc2006 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Cześć, mam notebooka ASUS x554S. Nie x554SJ tylko x554S - przynajmniej tak jest napisane na notebooku. 8gb pamięci ram które jest w środku to wg Windowsa i cpuid Slot1 z 2. Drugi jest pusty. Kupiłem więc dodatkowy RAM. Rozkręciłem dziś laptopa. Nie mam pojęcia gdzie szukać ram i jego slotu. Obawiam się że aplikacje się pomyliły i ram jest na płycie lub coś. Nie mam pojęcia co rozkręcić dalej żeby znaleźć kostki ram. Proszę o radę. Wklejam foty góry i dołu rozkręconego laptopa. PS - nie mam z tyłu laptopa osobnego zamykania na kostkę RAM. Cytuj
xtc2006 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2020 I zdjęcie górnej części laptopa. Cytuj
Sol Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Hej! Jeśli nie ma klapki serwisowej do rozszerzenia pamięci ram,to prawdopodobnie będzie trzeba wyciągnąć płytę główną,ponieważ gniazdo na pamięci znajduje się z drugiej strony płyty. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Sol Cytuj
xtc2006 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Dziękuję za radę, sprawdziłem z drugiej strony. Niestety tam był tylko jeden slot na ram + jedne widełki które ją trzymają. Czyli rozumiem że nie ma na płycie drugiego slotu ram... (?) Jak w związku z tym ma się do tego że windows i cpuid wskazują mi slot#1 i slot#2 ? ? może coś przeczyłem ? Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Masz najgorszą wersję tego Asusa - nawet slot na RAM nie został wlutowany! Cytat Jak w związku z tym ma się do tego że windows i cpuid wskazują mi slot#1 i slot#2 Zawsze pokazuje tyle ile obsługuje procesor, nie tyle ile jest faktycznie na płycie głównej (komputera lub laptopa). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi