Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Dlaczego 5:4 wygląda lepiej, niż 16:9 [iiyama XUB2792QSU-B1]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Posiadam monitor iiyama XUB2792QSU-B1 o wymiarach 27" i natywnej rozdzielczości 2560x1080, czyli proporcjach 16:9.

Z racji, że jestem przyzwyczajony do grania w CS:GO w niższej rozdzielczości to stwierdziłem, że logiczne jej obniżenie do 1280x720, bo to również 16:9.

Jednak po jakimś czasie, ku mojemu zdziwieniu podczas testowania różnych rozdzielczości okazało się, że rozdzielczość 1280x1024, czyli proporcje 5:4 są dla mnie dużo lepsze.

Z włączonymi czarnymi paskami po bokach, czyli bez rozciągnięcia ww. rozdzielczości wszystko jest bardziej ostre, a czcionki nie poszarpane tak jak w przypadku 1280x720 i 16:9.

Skąd wynika ta różnica? Logicznie myśląc, to 16:9 powinno być lepiej dopasowane do mojego monitora i to te rozdzielczości powinny wyglądać najlepiej.

Ewentualnie wszystkie mniejsze rozdzielczości powinny być tak samo rozmazane i mieć tak samo poszarpane czcionki, jednak akurat ta jedna rozdzielczość tych problemów jest pozbawiona. 

Edit: Wszystkie rozdzielczości powyżej i włącznie z 1280x1024 są tak samo ostre niezależnie od aspect ratio.
1280x720 jest nieco mniej rozmazane, ale już widać różnicę. Natomiast wszystko poniżej 1280x720 jest już totalnie rozmazane i nie nadaje się do grania.

I nie chodzi mi to o różne ideologie, + i - zmniejszonych rozdzielczości oraz różnicy w FOV.

Pytam jedynie skąd ta zależność, może być to związane ze sterownikami lub metodami wygładzania?

Opublikowano
Cytat

natywnej rozdzielczości 2560x1080, czyli proporcjach 16:9

1440p - 2560x1440

Spróbuj podkręcić do 80-85Hz i graj w natywnej WQHD - kwestia przyzwyczajenia, jakoś w miarę szybko przesiadłem się na LCD 1680x1050 (16:10) więc łatwiej było mi przejść do 16:9.

Do tak mało wymagającej gry szkoda ustawiać sobie inną niż natywna.

• reaction_title_1 1
  • 2 tygodnie później...