Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! W tym roku zaczynam studia informatyczne, dlatego chce kupić laptopa dobrego do programowania. Nie ukrywam, że myślałam o MacBooku (na wielu forach są wychwalane przez programistów). Byłabym wdzięczna za opinię dotyczącą MacBooka Pro 2019 i Air 2019. Oczywiście jestem otwarta na inne modele (z Apple lub niekoniecznie). Bardzo dziękuję za pomoc! W skrócie przedstawiam moje wymagania:

[1] Laptop zdecydowanie ma być nowy, w przedziale cenowym do około 6 tysięcy zł.

[2] Zależy mi na małej wadze laptopa i na ekranie w granicach 13-14 cali. 

[3] Laptop musi być dobry do programowania, służyć będzie przez cały okres studiów.

Mam jeszcze pytania co do podzespołów:

[1] Ilość rdzeni

W podstawowych modelach Macbooków używany jest procesor dwu rdzeniowy, czy jest sens (czy naprawdę przydatne jest) zamienianie go na procesor 4 rdzeniowy? Czy ilość rdzeni (2 lub 4) rzeczywiście ma wpływ na jakość programowania?

[2] Wielkość pamięci ram

Czy 8 GB wystarczy?

[3] Pojemność dysku SSD

128 czy 256 GB?

[4] Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze laptopa do programowania?

Opublikowano

Air skompiluje Ci na przykład aplikacje mobilną, ale robi to o wiele dłużej od Pro i przy tym mocno się grzeje. Natomiast do webówki wystarczy. Na studiach i tak nie będziesz miała super programów do wykonania, więc Air 2019 też może Ci wystarczyć - chyba, że masz zamiar robić coś więcej niż przewidział program studiów.

Jeśli jednak byś chciała Windows to proponowałbym ZenBooka

ASUS ZenBook 14 UX434FLC i7-10510U/16GB/1TB/Win10P Blue (UX434FLC-A5131R)

ASUS ZenBook 14 UX434FLC i7-10510U/16GB/1TB/Win10P Silver (UX434FLC-A5370R)

Jest to zgrabne 14", cienkie ramki, lekki i długo trzymająca bateria. Podzespoły wystarczą na bardzo długo. Z dodatków ScreenPad, który potrafi umilić życie, bo możesz tam uruchamiać aplikacje jako na oddzielnym ekranie - oczywiście też działa jak zwykły touchpad.

Opublikowano

Zerknij do tego tematu jeszcze przy okazji.

Przykładowo z biznesowych modeli HP-ka (3 letnia gwarancja)

HP EliteBook 840 G6 i5-8265/8GB/256/Win10P (6XD42EA) + wymiana RAM na HyperX Impact S2x16GB 2666MHz CL15 (HX426S15IB2K2/32) - ‭6218‬zł (kość 8GB na OLX za 150zł)

HP EliteBook 745 G6 R7-3700/32GB/512/Win10P (6XE88EA) - 5999 zł

Apple MacBook Air i5/16GB/512/Iris Plus/MacOS Space Gray (MVH22ZE/A/R1) - 7499zł i to z 12 msc gwarancją (24 msc rękojmi sklepów) + dokupienie gwarancji

Trzeba mieć olbrzymi budżet i najlepiej już być posiadaczem iPhona i innego sprzętu tak by jakoś korzystać z ekosystemu.

Cytat

Czy ilość rdzeni (2 lub 4) rzeczywiście ma wpływ na jakość programowania?

Ma wpływ na wirtualizacje - np. Mac OS + Win

Cytat

Czy 8 GB wystarczy?

Witamy w 2020 r. gdy tyle montuje się w smartfonie - powiedziałbym że tylko dla mało wymagających. Im więcej tym lepiej.

Cytat

128 czy 256 GB?

https://www.x-kom.pl/lista/jz3rnylqy - licz się z tym że dokupienie dysku Cię nie ominie (tak to jedyne wyjście).

Cytat

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze laptopa do programowania?

Klawiaturę, pojemność baterii, złącze Thunderbolt 3 pod stacje dokujące itp.