Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Będzie to laptop rodzinny, więc jakichś wygórowanych wymagań co do podzespołów nie mam, nie mniej jednak szukam jak najlepszej konfiguracji w ww. widełkach cenowych. Celuję w konfiguracje z i5-9300H i GTX1650.
[2] Bez systemu.
[3] Matryca: 15,6”
[4] Co do dysku to widzę, że w tej cenie najczęściej wkładają SSD’ki na M.2 po np 256 GB. Pasuje mi to, o ile będzie w laptopie miejsce do zamontowania dodatkowego dysku na SATA na dane.
[5 a] Kwota maksymalna to 3400, ale to tylko jeśli pojawi się jakaś super okazja np. promocja itp. I będzie warto dopłacić, w innym przypadku chciałbym wydać nie więcej niż 3300 zł.
[5 b] Laptop ma posłużyć w domu  młodszemu rodzeństwu i rodzicom przez kilka lat, ewentualnie siostrze na studiach za 1,5 roku. Przewiduję dołożenie RAM’u w przyszłości, mam też już gotowy do zamontowania dysk na SATA z kilkuletniego laptopa, w którym ostatnio niefortunnie padło mobo ? .
[5 c] Zakupu muszę dokonać w ciągu kilku najbliższych dni, czyli zamówienie chciałbym złożyć najlepiej do końca weekendu.
[7] Matryca matowa, full hd, IPS.
[9] Co do gier, to ma pociągnąć mało wymagające tytuły typu League of Legends, CS GO, czy Minecraft z niewielką ilością modów.

[11] Przydały by się w miarę dobre głośniki, żeby nie było powodów do narzekania przy np. oglądaniu filmów.
[12] Niechęć to mam chyba tylko do modeli z jednym slotem na RAM pokroju IdeaPad L340 od Lenovo. Koniecznie mają być dwa sloty. Poza tym to raczej brak innych zastrzeżeń.
[13] Zastanawiam się nad tymi laptopami:
MSI GL65 i5-9300H/8GB/256 GTX1650 (GL65 9SC-044XPL)
Lenovo Legion Y540-15 i5-9300H/8GB/256 GTX1650 (81SY00HFPB)

Najbardziej przemawia za mną ten Legion.
Jest on w sumie taką lepszą wersją Legiona, którego mam od roku, a konkretniej modelu Y530 z i5-8300H, GTX’em 1050Ti i matrycą 144Hz. Sprawuje się świetnie, poza jednym mankamentem, jakim jest długość pracy na baterii. No ale czego tu się spodziewać po laptopie z taką matrycą. No i w sumie to konkretne nagrzewanie się spodu klapy, gdzie siedzą sterownik, kamerka, mikrofon itd., jest tu przez to dosyć uzasadnione. Mam nadzieję, że w tym modelu y540 nie byłoby takiego problemu (?). Ciężko coś znaleźć na ten temat w Internecie... chyba że to ja kiepsko szukam ?

Co sądzicie o tym modelu? Jest w porządku w tej cenie, czy jesteście w stanie polecić coś lepszego?
A może ten podlinkowany wyżej MSI gl65 jest lepszą propozycją? Dużo bardziej przypadł do gustu tacie i bratu jeśli chodzi o wygląd, a podzespoły na pierwszy rzut oka są te same. Dużo ciężej jest jednak znaleźć w internecie jakieś opinie na jego temat, niż w przypadku tego Legiona.
Dlatego też, zdam się tutaj na Waszą opinię, gdyż nie mam pojęcia, jak w tych laptopach wygląda np. kultura pracy, odprowadzanie ciepła przez układy chłodzenia czy długość pracy na baterii.

Czekam na wszelkie porady/wskazówki z niecierpliwością. Z góry wielkie dzięki!

Opublikowano

Hej!

Przy budżecie 3300zł bezapelacyjnie najlepszym rozwiązaniem jest laptop HP Pavilion Gaming i5-9300H/16GB/256 GTX1650 (15-dk0022nw) ze względu na voucher i zwrot 400-650zł. Jeśli chodzi o sam voucher, to bywa z tym różnie i są przypadki gdzie  już od 3000zł dostają 650zł zwrotu i nikt nie jest w stanie powiedzieć od czego to zależy. Można zastanowić się jeszcze na wersje 17 cali, która jest niewiele droższa HP Pavilion Gaming i5-9300H/16GB/256 GTX1650 (17-cd0023nw).

• reaction_title_1 1
Opublikowano
Cytat

taką lepszą wersją Legiona, którego mam od roku, a konkretniej modelu Y530 z i5-8300H, GTX’em 1050Ti i matrycą 144Hz

Tylko w obecnym masz widocznie lepszą matrycę, ciężko odstać Y540 już z 144Hz.

Nie myślałeś o wymianie pasty?

Lenovo Y730 i7 8750H 16GB 144h 1TB SSD+1TB Gwar 1R - jak już wymieniać Y530 to na Y730 / Y740. Nie widzę większego sensu wymieniać na Y540 z 60Hz matrycą.

Albo poczekaj na premierę nowych Legion 5Pi.

Cytat

[7] Matryca matowa, full hd, IPS.

Jeszcze można by pomyśleć o tych:

Acer Nitro 5 i5-8300H/16GB/512 120Hz (NH.Q59EP.05E) - jeśli chodzi o matrycę

HP Omen i5-9300H 8GB 512GB SSD GTX1650 W10 (15-DC1044NW) - licząc z voucherem ale chłodzenie ma nieco słabsze od Pavilion Gaming (no niestety).

• reaction_title_1 1
Opublikowano
Dnia 18.04.2020 o 17:40, Sol napisał:

Hej!

Przy budżecie 3300zł bezapelacyjnie najlepszym rozwiązaniem jest laptop HP Pavilion Gaming i5-9300H/16GB/256 GTX1650 (15-dk0022nw) ze względu na voucher i zwrot 400-650zł. Jeśli chodzi o sam voucher, to bywa z tym różnie i są przypadki gdzie  już od 3000zł dostają 650zł zwrotu i nikt nie jest w stanie powiedzieć od czego to zależy. Można zastanowić się jeszcze na wersje 17 cali, która jest niewiele droższa HP Pavilion Gaming i5-9300H/16GB/256 GTX1650 (17-cd0023nw).

Dzięki za propozycję, jakoś nie zwróciłem wcześniej zbyt dużej uwagi na tego HP'ka.

13 godzin temu, FxJ napisał:

Tylko w obecnym masz widocznie lepszą matrycę, ciężko odstać Y540 już z 144Hz.

Tak, to prawda, ale jak na wstępie wspominałem, to nie ma być laptop dla mnie, tylko dla młodszego rodzeństwa, które de facto zawsze siedziało przy kiepskich błyszczących matrycach o rozdzielczości maksymalnie 1366x768, więc dla nich taki szczegół jak niski refresh rate chyba nie będzie większym problemem. Myślę, że i tak powinni być zadowoleni ?.

Cytat

Nie myślałeś o wymianie pasty?

Właśnie jakiś czas temu wpadłem na taki pomysł, ale brakuje mi chęci i czasu, żeby się za to zabrać. Pomyślę o tym pewnie w wakacje. A aktualnie i tak laptopa używam tylko z monitorami, przy jego wyświetlaczu wyłączonym i przy względnie niskim obciążeniu, więc żadne wysokie temperatury nie występują; no nie mam się o co przyczepić ?.
Ale za radę dzięki ?. No i za link, z pewnością skorzystam.

Cytat

[...] jak już wymieniać Y530 to na Y730 / Y740. Nie widzę większego sensu wymieniać na Y540 z 60Hz matrycą.

Rzeczywiście, masz rację, taki zabieg nie miałby za dużo sensu.

Cytat

Jeszcze można by pomyśleć o tych:[...]

OK, dzięki za propozycje.

Ostatecznie zdecydowałem się na HP Pavilion Gaming.
Dzięki wielkie za pomoc ?.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cytat

taki szczegół jak niski refresh rate chyba nie będzie większym problemem. Myślę, że i tak powinni być zadowoleni

Ogólnie te matryce maja lepsze parametry, także pokrycia koloru. A tą płynność widać nawet na pulpicie poruszając myszką czy przewijając strony - nie tylko w samych grach.