patrys Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) [1] Mężczyzna, 19 lat, prywatnie[2] Laptop bez systemu, nie wliczać ceny systemu do ogólnej kwoty, chyba, że będzie to macOS[3] Raczej 13"-14", waga nieistotna, jesli bedzie spelniac inne wymagania[4] Kompletnie nie znam się na dyskach, nagrywarka nie jest mi potrzebna[5] Maksymalnie 4000zł za samego laptopa (do czegoś ultra super można dołożyć pare stówek) . Interesują mnie tylko nowe ze sklepów internetowych[5 b] Zależy mi na tym, aby działał bez ścinek przez minimum 2-3 lata. Nie zamierzam na laptopie grać w żadne gry. Mam od tego dobry komputer złożony pod gry.[5 c] Planuję zakup do końca wakacji br.[6] Fajnie byłoby dostać serię biznesową, ale nie jest to jakiś ważny wymóg. Ważna jest wydajność, aby laptop płynnie chodził przez cały czas działania, nie przegrzewał się zbyt szybko. Co do pracy na baterii to min. te 6-7h[7] Proszę wybrać co będzie najlepsze (może fajna byłaby najwyższa rozdzielczość? ? ) Nie mam żadnych wymagań szczególnych, nie będzie podłączany żaden monitor zewnętrzny.[8] Pracuję w domu, więc 99% w domu i tylko w Polsce. [9] - [10] Głównie pracuję przeglądarkowo oraz na np. Filezilla/Office. Nie gram w żadne gry, nie montuję filmów[11] Fajnie byłoby, gdyby była podświetlana klawiatura, obudowa aluminiowa też bardzo mi się podoba. Nie zależy mi na jakości głośników[12] - [13] Zastanawiałem się nad Matebookiem D14, bo słyszałem dużo pozytywnych opinii oraz nad Macbookiem (nie posiadam sprzętu od Apple, zamierzam kupić iPhone w ciągu 1-1,5 roku, jeśli to ważne)[14] Głównie zależy mi na tym, aby laptop się nie przegrzewał oraz na tym, aby bateria wytrzymywała minimum te 6-7h pracy na przeglądarce. Chciałbym też, żeby był stosunkowo cichy. Ważne jest, żeby wydajnościowo był na takim samym poziomie przez co najmniej najbliższe 2-3 lata. Wizualnie podobają mi się laptopy przedstawione w punkcie 13. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez patrys Cytuj
aniuul Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Cytat Kompletnie nie znam się na dyskach, nagrywarka nie jest mi potrzebna Teraz w grę wchodzą tylko dyski SDD. Talerzowy HDD to przeżytek. W tej cenie mogę polecić zenbook'a w całości z aluminium. Posiada matrycę AHVA co jest odpowiednikiem IPS (szerokie kąty widzenia). Ma 14 cali i spokojnie wystarczy na 2-3lata. Jednak jest on już z Win10 i nie wiem czy gdzieś znajdziesz ten model bez systemu operacyjnego. https://www.x-kom.pl/p/522914-notebook-laptop-140-asus-zenbook-14-ux433fac-i5-10210u-8gb-512-win10.html https://www.x-kom.pl/p/522915-notebook-laptop-140-asus-zenbook-14-ux433fac-i5-10210u-8gb-512-win10.html Cytuj
aniuul Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Cytat Zastanawiałem się nad Matebookiem D14, bo słyszałem dużo pozytywnych opinii oraz nad Macbookiem (nie posiadam sprzętu od Apple, zamierzam kupić iPhone w ciągu 1-1,5 roku, jeśli to ważne) Macbook to też dobra opcja, jednak ja bym w tych czasach już celowała w przedział cenowy min. 5k z Retiną i dyskiem min. 256GB SSD. Cytuj
patrys Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) 9 minut temu, aniuul napisał: Jednak jest on już z Win10 i nie wiem czy gdzieś znajdziesz ten model bez systemu operacyjnego. W sensie, jeśli system już jest to ok - chodziło tylko o to, żeby bez sensownie nie ucinać ceny samego laptopa, żeby znaleźć coś z systemem. 4 minuty temu, aniuul napisał: Macbook to też dobra opcja, jednak ja bym w tych czasach już celowała w przedział cenowy min. 5k z Retiną i dyskiem min. 256GB SSD. Faktycznie, zmienię trochę widełki, do 1200EUR jest akceptowalnie (a jednak nie mam opcji edycji w 1 poście xD). Jeśli chodzi o MacBooka to myślałem rzeczywiście nad tym nowym Air Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez patrys Cytuj
aniuul Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Air z 2020 jest dobrym wyborem, ale te z bodajże 2019 roku są słabe, bo jak się okazuje strasznie się przegrzewają. Jeśli masz możliwość dołożenia pieniędzy to możesz macbooka kupić, tylko zastanów się nad pamięcią, bo potem nie będzie można jej rozszerzyć, jedynie iCloud wchodzi w grę. Asus tez będzie dobry, ale wybór już należy do Ciebie ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi