Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Studentka

[2] Z Windowsem 10 w zestawie 

[3] 13,3"-14,x"

[4] SSD 256 GB

[5a] 3700 zł maksymalnie , tylko nowe 

[5b] czas użytkowania - jak najdłużej, jedyny sprzęt to bardzo stary laptop i lepiej go nie uwzględniać 

[5c] w ciągu 3 miesięcy 

[6] najważniejsza jest długość pracy na baterii, dobrej jakości matryca

[7]  IPS, full HD

[8] w domu, na uczelni, w bibliotece

[9] Simsy 3, Heroes V, Minecraft, The binding of Isaac Rebirth

[10] Przeglądarka netflix, pakiet Office

[11] brak

[12] rose gold, gold, ale nie jest to priorytet 

[13] brak 

[14] Mała waga, szukam zamiennika dla macbook'a (za duża cena)

[15] Jest to laptop dla siostry

Opublikowano

Siema, biorąc pod uwagę Twoje, tudzież siostry potrzeby, myślę, że mógłbyś pójść w Huawei'a bądź Lenovo, myślę też, że spokojnie mógłbyś tutaj zaoszczędzić i nie wydawać aż takiej kwoty, bądź przeznaczyć jej część np na akcesoria itp

Jeśli chodzi o Huawei'a to proponowałbym rzucić okiem na D14, jest on postawiony na Ryzenie 5 3500U, dodatkowo masz 512 SSD i matową matrycę, poza tym na baterii popracuje siostra spokojnie 5-6h. ( tu też musicie się liczyć z tym, że żaden producent nie przegoni Apple'a w tej kwestii). Co więcej, jeśli macie tel huawei'a to istnieje tutaj możliwość połączenia systemów przez Huawei Share, dzięki czemu możesz widzieć zawartość telefony na kompie i zgrywać potrzebne materiały, w nowszych modelach masz mirroring ekranu na laptopie.

Co do Lenovo to masz go już na Ryzenie 7, więc poziom wyżej i 1000SSD, tutaj mamy też kolor sugerowany, plusem tu jest aluminiowa obudowa, wpływa ona na transmisje ciepła, a co więcej głośniki Dolby umieszczone po obu stronach klawiatury. Podczas oglądania filmów czy słuchania muzyki sprawdzają się lepiej niż dobrze, sam je testowałem i naprawdę dają rade.

Oba te laptopy są lekkie i mają bardzo małe akumulatory, więc nawet jeśli siostra będzie musiała zabrać je ze sobą to ciężar nie zwiększy się znacznie.

Mam nadzieje, ze pomogłem chociaż troche, poniżej podrzucam Ci linki do obu sprzętów

HUAWEI Matebook D14 Ryzen 5 3500U 8GB 512GB SSD W10

LENOVO IdeaPad S540-14API Ryzen 7-3700U 8GB 1000GB SSD W10

Opublikowano

Cześć, dziękuję za podpowiedź, ale mam jeszcze jedno pytanie. Z tych 2 jestem bardziej za Matebook'iem D14 tylko chciałam się spytać, czy są jakieś większe wady, o których warto wiedzieć przed zakupem?

Z góry dziękuję za pomoc ?

Opublikowano

Jest dokładnie tak jak napisał kolega, testowałem go sam przez chwilę i w połączeniu z moim p30 pro sprawdzał się bardzo dobrze, jakość wykonania też jest na bardzo wysokim poziomie, poza tym waga to jego mega zaleta, a jeśli chodzi o zasilacz to bardziej mobilny miałem tylko w macu

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop dla studentki róż złoto [do 3700]
Opublikowano

HP EliteBook 840 G6 i5-8265/8GB/256/Win10P - 3799zł (50Wh) + kość RAM 8GB za 150zł

Stacje dokujące Elitebook 840 G6

Biznesowy laptop klasy premium, 3 letnia gwarancja producenta, aluminium, obsługa thunderbolt 3 (USB-C) i złącze stacji dokującej (do wpinania laptopa).

Jest w nich montowane 15 różnych matryc więc bez dopytania ciężko odgadnąć która konkretnie (nawet 120Hz z filtrem prywatyzującym sa).

Powiem tak nawet Vostro 5490 wypada przy nim kiepsko.

Cytat

czy są jakieś większe wady, o których warto wiedzieć przed zakupem

Wlutowany RAM 8GB bez opcji rozbudowy.