Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] studentka, 22 lata
[2] laptop z  wgranym Windowsem 10
[3] Matryca 14.0”-14.1" i baaardzo mi na tym zależy! Chcę, żeby laptop był mobilny.
[4] SSD
[5 a] Celuję w laptopa w cenie ok. 2000 - 3000 zł  

[5 b] Chciałabym, żeby posłużył mi jakieś 3-4 lata

[5 c] Chcę go kupić jak najszybciej
[6] Długość pracy na akumulatorze jest dla mnie ważna (chciałabym, żeby laptop wytrzymał te kilka godzin na uczelni, niepodłączony do kontaktu).

[7] Zależy mi na matowej matrycy i zamierzam podłączać też laptopa do zewnętrznego monitora
[8] Najczęściej będę go używać w domu, na łóżku/biurku lub właśnie gdzieś na uczelni

[9] Niskie wymagania co do gier

[10] Programy - nic specjalnie wymagającego, głównie pakiet Office

[11] brak
[12] brak
[13] A) Widziałam, że Huawei Matebook D14 jest bardzo polecany. Ktoś z moich dobrych znajomych też ma tego laptopa, ale narzeka na baterię, że krótko trzyma...

HUAWEI Matebook D14 Ryzen 5 3500U 8GB 512GB SSD W10 (53010tua)

B) ASUS ZenBook 14 UM431DA Ryzen 5 3500U/8GB/512GB/Win10 (UM431DA-AM011T)

C) DELL Inspiron 3493 i5-1035G4/8GB/256GB SSD/14"/Win10 (3493-3464BLKDX)

D) LENOVO IdeaPad S340-14IIL i5-1035G1 8GB 512GB SSD W10 (81vv00c8pb)

E) Myślałam też o tym ASUSie, ponieważ ma trochę lepszą kartę graficzną i może by pociągnął jakieś gry na najniższych ustawieniach (chociaż nie jest to mój priorytet): Asus VivoBook S410UN-EB015T (90NB0GT2-M03760) - Importowany / Remarketed

Będę wdzięczna za wskazówki i wypowiedzi na temat zaproponowanych laptopów. Jeśli ktoś zna też inne modele laptopów, które wpisywałyby się w moje wymagania, to też chętnie przyjmę linki/ich nazwy. 

Z góry dzięki za pomoc! 

Opublikowano

Powiem CI szczerze, ze ja skupiłbym się na Huawei'u. Jeśli chodzi o mobilność, to chyba tylko macbook air go przebija, jest naprawdę lekki, a co więcej ładowarka jest wielkości tej od P30 pro. Podrzuce CI niżej w linku model na ryzenie 5, w mojej ocenie spokojnie idzie w szranki z intelem i5, poza tym w tym moelu masz 512 SSD, więc o brak pamięci nie musisz się martwić. CO więcej jeśli masz telefon Huawei'a to mega fajną sprawą jest Huawei share, robić tak jako screen mirroring telefonu na laptopa, a w nowszych modelach na ekranie laptopa pojawia się obraz telefonu 1:1. Fajna pocja jeśli chodzi o transfer plików itp. Jeśli chodzi o baterie, to ja nie spotkałem się ze złą opinią, myślę żę realnie spokojnie 6 godzin popracujesz na nim.

Link jest z media jak co, jeśli musisz dobrać office to od nich jest do 100zł taniej z tym lapkiem. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało, siedząc w domu raczej odpiszę szybko ?

UAWEI Matebook D14 Ryzen 5 3500U 8GB 512GB SSD W10 (53010tua)

Opublikowano

Jeśli chodzi o Huawei wiem, że ładowarki się szybko do nich psują, a kupienie nowej, oryginalnej to nie lada wyczyn. 

Za 3100 znalazłam laptopa z taką samą pojemnością dysku (512GB SSD), RAM (8GB) jest taka sama jak w Huawei. Jednak procesor jest o wiele lepszy od i5, więc patrząc przyszłościowo starczy Ci on na dłużej. Dobre wykonanie, podświetlana klawiatura oraz mała waga. Co do baterii to będzie trzymała spokojnie 7-8h. 
ASUS VivoBook 14 X412FL i7-8565U/8GB/512/W10 (X412FL-EB340AT)

Opublikowano
Cytat

Ktoś z moich dobrych znajomych też ma tego laptopa, ale narzeka na baterię, że krótko trzyma...

Można prosić o więcej konkretów? Bo baterie ma naprawde przyzwoitą 57,4 Wh a standard to ok 42-45 Wh (nie patrzymy na mAh to nie smartfony).

Powiedzmy 7-8 godzin realnej pracy to dobry wynik, przecież 12 godz z przyciemnioną matrycą i wył. Wi-Fi to nikogo nie interesuje.

Huawei MateBook D 14 R5-3500/8GB/256/Win10 (WAQ9BR)

Huawei MateBook D 14 R5-3500/8GB/512/Win10 (WAQ9BR)

Nawet ten z mniejszym dyskiem Ci wystarczy, jak coś to zewnętrzne SSD na USB-C np. SanDisk Extreme Portable SSD 500GB lub własne USB-C.