Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, jestem względnie szczęśliwym posiadaczem laptopa Acer Aspire VX15 (VX5-591G) od około 2,5-3 lat.
coś takiego VX5-591G-58TC (NH.GM2EP.002).

Zakupiłem go wówczas z dyskiem HDD 1TB i wolnym miejscem, które chciałbym zapełnić dyskiem ssd. Oczywiście czytałem wszystkie podobne tematy dotyczącego tego modelu i świetne podpowiedzi FxJ, lecz ostatni temat jest z lutego 2019, a z coś mogło się pozmieniać w tym temacie. Stąd moje pytanie, jaki dysk ssd polecacie? Chciałbym głównie na system + najważniejsze programy, wystarczyłoby 250, lecz jeżeli wystarczy dopłacić 90zł do 512 to wybieram 512! Tak jest np. w tym dysku, który wpadł mi w oko Plextor M9PeG 512GB (PX-512M9PeG) jest obecnie w promocji. Niestety nie jestem w stanie określić czy mam wejście m2 czy m2 ultra. Z tego co wiem z tego dysku w pełni mógłbym korzystać, gdybym miał m2 ultra, niestety nie wiem jak to sprawdzić (napisałem do acera w tej sprawie).
Czy może są inne dyski warte uwagi w tej cenie?

Ponadto mam 8GB RAM, zastanawiam się czy nie dokupić kolejnych 8, gdyż mój laptop bardzo wolno chodzi. FxJ polecał w którymś z tematów  z 2018 r. ten  Kingston 8GB DDR4 2400MHz SODIMM (KCP424SS8/8). Czy coś się zmieniło w tej kwestii?
Co jeszcze powinienem wiedzieć o zmianach jakie należy poczynić po zakupie nowego ssd? Czy warto przenieść sobie najważniejsze pliki na dysk zewnetrzny i od nowa zainstalować windows 10 w tym UEFI?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. W załączniku przesyłam specyfikacje komputera.

speccy.png

• FxJ zmienił(a) tytuł na SSD M.2 do laptopa Acer Aspire VX15
Opublikowano
Cytat

coś mogło się pozmieniać w tym temacie

Cytat

UWAGA - nie kupujcie teraz dysków NVMe ponieważ podrożały przez pandemie (nawet o 100-150zł za 500GB), za dwa miesiące stracą tyle na wartości i będziecie płakać że przepłaciliście. Dyski SSD będą cały czas tanieć.

Tak to ostatnio komentuję jak widzę tylko że ktoś do PC-ta chce dokładać dysk SSD M.2 NVMe 500GB za 419zł np.

Kingston KCP424SS8/8 - widzę jedną używana kość za 99zł na allegro

PNY CS3030 250GB - 229zł

Nie ma ultra, są tylko:

- NVMe 3.0 x4

- NVMe 3.0 x2

Cytat

Co jeszcze powinienem wiedzieć o zmianach jakie należy poczynić po zakupie nowego ssd? Czy warto przenieść sobie najważniejsze pliki na dysk zewnetrzny i od nowa zainstalować windows 10 w tym UEFI?

Odłącz dysk HDD (wyjmij całkiem) i instaluj z pendriva w "trybie UEFI" wg. mojego poradnika.

Możesz wpierw zaktualizować BIOS laptopa - jeśli jest jakiś nowszy na stronie ich supportu.