shyguy Opublikowano 31 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2020 Witam serdecznie, jestem względnie szczęśliwym posiadaczem laptopa Acer Aspire VX15 (VX5-591G) od około 2,5-3 lat. coś takiego VX5-591G-58TC (NH.GM2EP.002). Zakupiłem go wówczas z dyskiem HDD 1TB i wolnym miejscem, które chciałbym zapełnić dyskiem ssd. Oczywiście czytałem wszystkie podobne tematy dotyczącego tego modelu i świetne podpowiedzi FxJ, lecz ostatni temat jest z lutego 2019, a z coś mogło się pozmieniać w tym temacie. Stąd moje pytanie, jaki dysk ssd polecacie? Chciałbym głównie na system + najważniejsze programy, wystarczyłoby 250, lecz jeżeli wystarczy dopłacić 90zł do 512 to wybieram 512! Tak jest np. w tym dysku, który wpadł mi w oko Plextor M9PeG 512GB (PX-512M9PeG) jest obecnie w promocji. Niestety nie jestem w stanie określić czy mam wejście m2 czy m2 ultra. Z tego co wiem z tego dysku w pełni mógłbym korzystać, gdybym miał m2 ultra, niestety nie wiem jak to sprawdzić (napisałem do acera w tej sprawie). Czy może są inne dyski warte uwagi w tej cenie? Ponadto mam 8GB RAM, zastanawiam się czy nie dokupić kolejnych 8, gdyż mój laptop bardzo wolno chodzi. FxJ polecał w którymś z tematów z 2018 r. ten Kingston 8GB DDR4 2400MHz SODIMM (KCP424SS8/8). Czy coś się zmieniło w tej kwestii? Co jeszcze powinienem wiedzieć o zmianach jakie należy poczynić po zakupie nowego ssd? Czy warto przenieść sobie najważniejsze pliki na dysk zewnetrzny i od nowa zainstalować windows 10 w tym UEFI? Z góry dziękuję za odpowiedzi. W załączniku przesyłam specyfikacje komputera. Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2020 Cytat coś mogło się pozmieniać w tym temacie Cytat UWAGA - nie kupujcie teraz dysków NVMe ponieważ podrożały przez pandemie (nawet o 100-150zł za 500GB), za dwa miesiące stracą tyle na wartości i będziecie płakać że przepłaciliście. Dyski SSD będą cały czas tanieć. Tak to ostatnio komentuję jak widzę tylko że ktoś do PC-ta chce dokładać dysk SSD M.2 NVMe 500GB za 419zł np. Kingston KCP424SS8/8 - widzę jedną używana kość za 99zł na allegro PNY CS3030 250GB - 229zł Nie ma ultra, są tylko: - NVMe 3.0 x4 - NVMe 3.0 x2 Cytat Co jeszcze powinienem wiedzieć o zmianach jakie należy poczynić po zakupie nowego ssd? Czy warto przenieść sobie najważniejsze pliki na dysk zewnetrzny i od nowa zainstalować windows 10 w tym UEFI? Odłącz dysk HDD (wyjmij całkiem) i instaluj z pendriva w "trybie UEFI" wg. mojego poradnika. Możesz wpierw zaktualizować BIOS laptopa - jeśli jest jakiś nowszy na stronie ich supportu. Cytuj
shyguy Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2020 Ewentualnie czy na promocji za 349zł opłacałoby się ten dysk Corsair MP510 480GB? czy lepiej już kupić sobie tą 240 na system + podstawowe programy i poczekać jakiś czas aż stanieją @FxJ. Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2020 Za 350zł to całkiem spoko, wydajność ma jak M9PeG, jeszcze do przebolenia to 50zł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi