Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukam laptopa, przede wszystkim do gier. Nie musi być w zestawie z Windowsem 10, preferuje rozmiar matrycy 15,6, ale nie odrzucam też innych. Dobrze żeby miał dysk SSD.

Laptop chcę kupić jak najszybciej, planuje wydać na niego 3-4 tyś złoty. Szukam sprzętu możliwie na lata, będzie to mój drugi laptop (mam kilkuletni, ale sprawny laptop, którego zamierzam używać do nauki i pracy), więc nie planuje go za dużo przenosić - bateria i wytrzymałość laptopa jest dla mnie drugorzędna, najistotniejsza jest dla mnie wydajność. Będzie on używany głównie na biurku.

Chciałbym aby był w stanie „udźwignąć” przynajmniej gry określone w ankiecie jako mające średnie wymagania - jeśli chodzi o konkretne tytuły, to celuje w For Honor czy Destiny 2, a w miarę możliwości nowsze, chociażby na średnich ustawieniach.

Aktualnie polecono mi ten model, jako posiadający „na papierze” dobre podzespoły, ale niepokoją mnie opinie mówiące o kiepskim chłodzeniu, więc będę bardzo wdzięczny za dodatkowe recenzje.

Acer Nitro 5 i5-9300H/8GB/512GB/GTX1660Ti (AN515-54/NH.Q5BEP.069)

Z góry dziękuje za wszelkie porady.

• FxJ zmienił(a) tytuł na [4000] Laptop do gier - wydajność najistotniejsza
Opublikowano
Cytat

najistotniejsza jest dla mnie wydajność

Aby utrzymać FPS-y czyli ustrzec się jak najbardziej throttling-owi potrzebne jest jak najlepsze chłodzenie (głównie procesora). Najlepszą opcją jest wymiana pasty na Thermal Grizzly Conductonaut (liquid metal) - tylko czy byś sobie poradził z wymianą? W legionach nie tracisz gwarancji producenta zmieniając pastę (chyba że fizycznie uszkodzisz płytę głowna).

Lenovo LEGION Y540 i5-9300H 16GB 512SSD GTX1660Ti - 3999zł na allegro

Ten w Euro z tego co widzę ma 60Hz matrycę, w x-kom jest wersja z 120Hz. Co do tego Acera to undervolting obowiązkowy, szkoda że z wymianą pasty tylko na własną odpowiedzialność.

Acer Nitro 5 i5-9300H/16GB/512 120Hz (AN515-54-55A0/NH.Q5BEP.06D) - 3599zł

• reaction_title_1 1