Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam na oku takie dwa laptopy: 

Który według Was wybrać? Acer wydaje się lepszy, ale nie jestem do końca przekonany co do tej firmy, dlatego zastanawiam się czy warto dołożyć 100zł i mieć gorszego pod względem podzespołów DELLA czy kupić tańszego Acera. Chodzi o to, że nie chcę za dwa lata zmieniać lapka.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Acer Aspire 5 czy Dell Inspiron 5593? (ok 3000zł)
Opublikowano

A cokolwiek o zastosowaniu dla laptopa mozesz napisać? Wiesz jakie ograniczenia mają procesory z końcówką "U"? To ma być laptop do multimediów czy gier? MX230 to naprawdę słabiutka grafika.

Lenovo LEGION Y730 i5 8GB 256SSD GTX1050Ti RGB W10 (wyprzedzasz ostatnich sztuk) - DisplayPort pod każdy monitor (144Hz oraz 4K). RGB można wyłączyć lub ustawić na jednolity kolor (serio na to nie patrz) a bardziej na dobre wykonanie - solidna aluminiowa obudowa.

Opublikowano

Ale co konkretnie podstawy czy animacje i rendery? Bo do tego też przydaje się bardzo grafika dedykowana z 4GB pamięci własnej (VRAM).

Taki MX150 i MX250 jest 2x słabszy od GTX 1050 a obecnie wszystkie laptopy mają praktycznie GTX 1650 montowane (wydajniejsza od GTX 1050 Ti).

Ile chcesz przeznaczyć na laptopa?

Opublikowano

Niestety nie mam systemu z uczelni.

Propozycja z tym Acerem wydaje się spoko, nawet bez systemu operacyjnego, ale pozostaje jeszcze kwestia marki. Różne opinie czytałem na temat Lenovo czy Acer i nie wiem czy przejmować się nimi. 

Opublikowano
Cytat

Niestety nie mam systemu z uczelni.

Jaka uczelnia?

Cytat

Różne opinie czytałem na temat Lenovo czy Acer i nie wiem czy przejmować się nimi. 

To nie zależy od marki a od serii i modelu, takie jak "Lenovo B50-80" to podsumowywałem tak że jako wycieraczka przed dom by się nie sprawdził nawet. Wiede ideapadów to też tragedia.

Ale np. Legiony i Thinkpady to całkiem inna liga i odrębny serwis.

Co do serwisu Acera "Asplex" w Polsce (bo jest od kilku lat) to raczej jest chwalony za szybką realizacje zgłoszeń. Ale wszystko zależy od człowieka-serwisanta i usterki, więc nie ma co generalizować.

Opublikowano

Na uczelni takiej informacji nie dostałem. Na pewno to sprawdzę.

Jeśli chodzi o lapka, to chyba przystanę na Acer, którego podesłałeś, ale jeszcze dam sobie czas do piątku. Jak znajdę coś innego, będę pisał z prośbą o poradę czy konsultacje. Dzięki!