Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.mężczyzna, lat 20 , student logistyki 

2.w zasadzie moze byc bez windy , choć na chwile obecna szukam kogos kto by mi go dograł. Niech mi ktos jeszcze powie czy jesli juz bym kupił sobie jakiegos nawet w miare ogarnietego lapka do gier to da rade wrzucic na niego win 7 bez żadnych koligacji ? czy to juz raczej nie opłacalne ? 

3, raczej 15 aczkolwiek może byc i 17 , choć chyba na uczelnie byłby lepszy jakis mniejszy , waga nie istotna\

4.W zasadzie z tego co czytałem to lepszy byłby chyba ssd , ale że na tym laptopie bedzie kupa gier i filmów to przydałby sie tez wydaje mi sie hdd 

5.Chciałbym na tego laptopa przeznaczyc około 3000 zł , aczkolwiek bym sie ucieszył gdyby wyszło coś poniżej , choć gdyby była jakas oferta godna uwagi to jeszcze te od 100 do max 300 mógłbym wykrzesać , i raczej żeby był to sam laptop o wiadomo torby podkładki to juz sie przekłada na niższa cene laptopa 

6.wykonanie hmm no nie mam jakichś wielkich wymagań , nie przeszkadza mi to że np widać palce na obudowie 

7 tutaj nie wiem co odpowiedzieć na temat rozdzielczości bo w temacie laptopów nie jestem obeznany gdyz bedzie to mój pierwszy , najlepiej jakby ktos doradził 

8. w zasadzie to bedzie używany czesto , czesto w torbie przenoszony , turnieje w fife i te sprawy , uczelnia, mieszkanie , łóżko itd itp 

9.Gry no i tu sie zaczyna jazda . Tu w zasadzie jest jedno najwieksze wymaganie jakie mam do laptopa musi na nim śmigać najlepsza gra wszechczasów jaka do tej pory sie ukazała czyli Wiedźmin 3 : Dziki Zgon :D. Aczkolwiek jeszcze bedą takie tytuły jak fifa 17 czy wot ale nic nie jest chyba tak wymagające jak Wiesiek. Zaznaczam że nie chce aby to hulało na ultra wysokich . Wystarczą mi nawet w zasadzie średnie ale żeby nie cieło to ważne

10. Tutaj nie wiem jakie moga mi byc potrzebne programy na studia, jakies wordy, powerpointy itp no chyba ze istnieją jakies fajne zamienniki 

11.Dobrze jakby przegrzewanie nie było odczuwalne na klawiaturze , ale nawet jak bedzie narzekał nie bede . 

12.Proponowano mi Lenovo y700, nie powiem lapek wydaje sie naprawde przyjazny i chyba było by w nim wszystko co potrzeba,ale za duzo sie naczytałem opinii dość negatywnych na temat jego awaryjności , a i słyszałem że serwis lenovo tez nieźle pociska klientów , a nie chciałbym doswiadczyc takiej sytuacji że niedługo po rozpoczeciu studiów zaraz cos mu siądzie i bedzie musiał isc na długie tygonie na serwis do niemiec a ja zostane z reką w nocniku bez niczego . Choć wiadomo to sie może przydarzyć każdemu laptopowi , no ale chyba jednak istnieje te mniej awaryjne i bardziej awaryjne .

Opublikowano
choć na chwile obecna szukam kogos kto by mi go dograł

Pobierz Windows 10 PL za darmo w formacie ISO lub jako gotowy pendrive instalacyjny

Pobranie i instalacja z pendriva jest bardzo prosta, jeśli jest linux trzeba sformatować dysk tylko.

ogarnietego lapka do gier to da rade wrzucic na niego win 7 bez żadnych koligacji

Da się ale trzeba dograć sterowniki do obrazu no i Win10 to wyższa wydajność w grach.

W zasadzie z tego co czytałem to lepszy byłby chyba ssd , ale że na tym laptopie bedzie kupa gier i filmów to przydałby sie tez wydaje mi sie hdd 

Wystarczy żeby był slot M.2 a dokupisz i bez problemu zamontujesz jak sobie na niego uzbierasz - bez obawy nie są już zbyt drogie.

no ale chyba jednak istnieje te mniej awaryjne i bardziej awaryjne

Tak szczególnie te wcześniejsze z pierwszej partii, im później wydane tym lepiej dopracowane.

80NV00D0PB - jeśli już kupować to tego dokładnie, tylko rozbudować o dodatkową kość RAM (50-70zł) i dysk SSD na wolnym slocie M.2. Można też pomyśleć o dokupieniu gwarancji od niego bezpośrednio od Lenovo.

Jak byś kupował pamiętaj by przez te 14 dni intensywnie testować. W sumie X-KOM daje teraz "30 dni na zwrot towaru" ale to już doczytaj w ich regulaminie jak to wygląda, mi się nie chciało :P

Opublikowano

noo zacheciłeś nie powiem, ale akurat ten z filmiku ma lepsza konfiguracje i7 i 16 gb ram niż ten który zaproponowałes.

Faktycznie dell droższy , ale w teorii mniej awaryjny i nie ma tylu ponoć problemów z serwisem

Opublikowano

czyli w sumie na lenovo z i5 8gb ram nie powinno być chyba tragedii , no coraz bardziej zachęcony jestem jego specyfikacja, no chyba że gdzieś takiego della wypatrzę w podobnej cenie

Opublikowano

Tylko jak mówiłem szukaj Y700 z jak najnowszej partii bo przynajmniej te pierwsze miały sporo awarii płyt głównych dlatego warto dopłacić do później wypuszczanych.

Aktualnie najnowszy jest chyba 80NV00D0PB + tylko kość RAM.

https://www.facebook.com/LenovoPolska - bezpośrednio u Lenovo można też dokupić rozszerzenie gwarancji z 2 do 3 lat.

https://shop.lenovo.com/SEUILibrary/controller/e/gbweb/LenovoPortal/en_GB/catalog.workflow:show-category-with-items?page-size=40&category-id=E510E0032279457AA9DA087311771650

Tylko lepiej ich zapytać które pasują do Y700 (konkretny Part Number)

Opublikowano

No tak jeśli sie zdecyduje no to tylko na tego co został podany przez Ciebie . Dzis byłem przy okazji w sklepie z elektronika która polecił mi znajomy i jedyne co mogli mi zaoferowac to jakiegos asusa i5 z czwartej generacji z karta 950 i dyskiem 1 tera i z windą 10 za 2950 . a znów w media expert identyczny lenovo jak wyżej nawet z tej samej partii kosztuje 3850zł xD

Opublikowano

jutro bede prawdopodbnie w salonie x-kom w łodzi  i pytanie czy bardziej opłaca sie kupic u nich na miejscu czy np zamówić przez internet i odebrac u nich w salonie  , chodzi mi o to testowanie przez 14 dni . Nie ma żadnej róznicy ? czy np musze przez internet zamówic ? 

Opublikowano

Jak byś mógł poprezcyzować, mówisz o Lenovo czy Dell-u? I w jakiej pojemności i do jakiej ceny?

Co do samych dysków to te najlepiej oparte na kościach MLC lub ewentualnie najnowsze konstrukcje od Cruciala na TLC MX300.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a wypowie sie ktoś na temat tego lapka ? mam tu wątpliwości co do  gtx950 bo dysk 1 tera to bym sobie dokupił pod usb 

https://www.x-kom.pl/p/318614-notebook-laptop-156-lenovo-ideapad-700-15-i7-6700hq-16gb-240-gtx950m.html

240 GB SSD SATA III
Możliwość montażu dodatkowego dysku M.2 (brak elementów montażowych)

Chcesz kupić laptopa z dyskiem SSD na SATA 2,5" zamiast na M.2 (który zostanie wolny) to strzał w kolano. Tak samo kupowanie laptopa do gier ze słabszą grafiką niż procesorem!

MSI GL62 6QF i5-6300HQ/8GB/1TB GTX960M FHD + dowolny dysk SSD na złączu M.2 120GB-512GB

MSI GL62 6QF i5-6300HQ/8GB/1TB+128SSD GTX960M FHD - zestaw z tanim dyskiem SSD M.2 i dyskiem HDD (fabrycznym)

Lenovo Y700-15 i5-6300HQ/8GB/1000 GTX960M FHD + dowolny dysk SSD na złączu M.2 120GB-512GB

Lenovo Y700 15 i5-6300HQ/8GB/128+1000 GTX960M - zestaw z tanim dyskiem SSD M.2 i dyskiem HDD (fabrycznym)

a wypowie sie ktoś na temat tego lapka ?

A jak byś tak trochę przejrzał forum?

Lenovo 700-15 (15,6") seria Ideapad 700 15 (700-15ISK)

Opublikowano

Q1, Q2, Q3 sa opisane chronologiczne tak jak wypuszczał je producent?

Tak ale nawet nie ma wszystkich na liście a jest już październik czyli Q4 2016

80NV00UKPB + dokupić dysk na M.2 by nie tracić HDD na dane (a potem dokupować zewnętrzne jak kupują z SSD na SATA 2,5").

Opublikowano

Nie bardzo Asusów z IPS-em już się nie dostanie, MSI tylko na TN-ce np. GL62 6QF a oba ze słabszym chłodzeniem i głośnikami. Dell 7559 i Acery VN7 już trochę droższe.

Lepiej zaryzykować aktualnie x-kom daje 30 dni na zwrot więc można zaryzykować i jeśli się trafi jakaś niedoróbka to zwrócić.