Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Szukam laptopa

[1] dla domowników -2 dorosłych w przedziale wiekowym 30-35 lat

[2] koniecznie z systemem Windows
[3] matryca 15,6”
[4] Dysk najlepiej SSD, może być niewielki 256gb, ale koniecznie z możliwością dołożenia drugiego dysku twardego; nagrywarka DVD - niekoniecznie, 8GB RAM minimum
[5 a] max 2200 zł brutto

[5 b] będzie to jedyny laptop w domu, na minimum 2-3 lata

[5 c] jak najszybciej, w ciągu miesiąca
[6] najważniejsza jest dla mnie wydajność, szybkość, na drugim miejscu wykonanie i jakość. Długość pracy na akumulatorze nie jest bardzo istotna.
[7]  interesuje mnie powłoka matowa
[8] używany w 99% w domu, na biurku
[9] raczej nie będzie używany do wymagających gier

[10] prace biurowe, programy do projektowania wnętrz

[11] wymagań specjalnych raczej nie mam, choć fajnie by było, gdyby laptop był smukły i lekki i dobrze wykonany. Zależy mi bardzo na wygodzie pisania na klawiaturze. Zdaje sobie sprawę, że w tej cenie nie ma co liczyć na cuda.
[12] [13]

Kupiłam kilka dni temu Lenovo Ideapad 330s, AMD Ryzen 5, 256 gb SSD, 15,6" z outletu Lenovo. Wczoraj odkryłam, że jest jakiś problem z kartą dźwiękową. Dźwięk trzeszczy, przerywa. Laptopa będę zwracać, szukam czegoś w jego miejsce. Bardzo wygodnie mi się na nim pisze, wydaje mi się solidnie wykonany, jest smukły i lekki - oczywiście jest to moja ocena laika. Ale nie wiem czy warto po raz kolejny pakować się w kupowanie sprzętu z outletu - czego unikać? wymiany komponentów? Czytałam też, że Ideapady są słabej jakości, często się psują, czy to prawda?

Kilka lat temu użytkowałam Acera i choć nie był to model z najniższej półki cenowej, to byłam bardzo niezadowolona z jakości wykonania, a także z klawiatury i trochę się zraziłam do tej firmy.

Mam dość mgliste pojęcie o procesorach.

Czy możecie coś proszę polecić?

Opublikowano

Jeśli jesteś w stanie dopłacić 50 zł, to dobrą propozycją będzie ten Dell Inspiron 5593 i3-1005G1/8GB/256/Win10 IPS (Inspiron0845V)
Tutaj jest i3 najnowszej gen, czyli 10, 8GB RAM+256SSD no i matryca IPS, co przydaje się do codziennego użytkowania. RAM nie jest wlutowany więc będzie można w przyszłości rozszerzyć pamięć, a i mamy też złącze sata, także możemy wsadzić drugi dysk ?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :) Przyjrzę się temu laptopowi i przemyśle, ale szczerze mówiąc początkowo planowałam wydać do 2000 i już podniosłam do 2200. A co myślisz o tym Ideapad i ogólnie o kupowaniu sprzętu z outletu X-kom? 

Opublikowano
Dnia 27.03.2020 o 13:08, anita napisał:

Dzięki za odpowiedź :) Przyjrzę się temu laptopowi i przemyśle, ale szczerze mówiąc początkowo planowałam wydać do 2000 i już podniosłam do 2200. A co myślisz o tym Ideapad i ogólnie o kupowaniu sprzętu z outletu X-kom? 

Tu raczej nie problem z outeletem x-kom, a z Lenovo... taki producenta. Jak w seriach Legion lub ThinkPad / ThinkBook wypada bardzo dobrze, to w tych budżetowych niestety, ale jest średnio. 

Osobiście zwróciłbym uwagę na ten model ASUS VivoBook 15 X509DA R5-3500U/12GB/256/W10

- 12 GB RAM

- procesor R5 2500U (4 rdzeniowa jednostka)

- dysk 256 GB

- grafika AMD Radeon Vega 8

W tym budżecie ciężko o więcej opcji z systemem. 

Opublikowano
Dnia 27.03.2020 o 13:08, anita napisał:

tak jak powiedział @bszechfan - ideapady to takie... dość plastikowe zabawki. Co do samego outletu xkomu nie mogę narzekać, brałem jakiś czas temu od nich Mi 9 z outletu - telefon śmiga do tej pory. Jeśli chcesz coś z outletu, to tutaj przesyłam Della - 16 gb ramu, i5 10 generacji i oczywiście ssd ? OUTLET Dell Inspiron 3493 i5-1035G4 16G 256SSD Win

Opublikowano

Zależy mi bardzo na możliwości zwiększenia pojemności dysku przez dołożenie HDD, 256 GB to dla mnie zdecydowanie za mało i za jakiś czas, po zebraniu kasy, dokupilabym drugi dysk. 

Interesuje mnie też HP Pavilion 15, jest ich sporo w outlecie xkomu. Czytalam o nim dobre recenzje. Nie wiem czy wszystkie są zbudowane tak samo, w niektórych aukcjach brak info o możliwości dołożenia HDD a w niektórych jest. 

OUTLET HP Pavilion 15 Ryzen 5 8GB 256PCIe Win10 (15-cw1004nw)

Przy zastosowaniu vouchera zmieszczę się w cenie. 

Opublikowano
Cytat

programy do projektowania wnętrz

A konkretnie ???

Cytat

szczerze mówiąc początkowo planowałam wydać do 2000 i już podniosłam do 2200

Tyle wydają studenci na laptopa poleasingowego z bardzo pojemnymi bateriami z końcówką gwarancji producenta.

Cytat

A co myślisz o tym Ideapad

Tania seria konsumencka o niskiej cenie i jakości.

Cytat

Nie wiem czy wszystkie są zbudowane tak samo, w niektórych aukcjach brak info o możliwości dołożenia HDD a w niektórych jest. 

Trzeba sprawdzać instrukcje na stronie producenta, 15,6" niemal wszystkie mają opcje dołożenia ale wymagają dokupienia ramki dodatkowo.

Czy polecam montowanie dysku HDD w 2020 r. do laptopów - NIE, w żadnym wypadku.

Cytat

Czy możecie coś proszę polecić?

DELL Latitude 5480 i5-7440HQ 8GB/256GB/930MX do 2100zł

DELL Latitude E5570 I7-6820HQ do 2200zł (najlepiej z matową matrycą)

HP ZBook 15 G3 / ZBook Studio G3 z Quadro do 2500zł