anita Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 Cześć, Szukam laptopa [1] dla domowników -2 dorosłych w przedziale wiekowym 30-35 lat [2] koniecznie z systemem Windows [3] matryca 15,6” [4] Dysk najlepiej SSD, może być niewielki 256gb, ale koniecznie z możliwością dołożenia drugiego dysku twardego; nagrywarka DVD - niekoniecznie, 8GB RAM minimum [5 a] max 2200 zł brutto [5 b] będzie to jedyny laptop w domu, na minimum 2-3 lata [5 c] jak najszybciej, w ciągu miesiąca [6] najważniejsza jest dla mnie wydajność, szybkość, na drugim miejscu wykonanie i jakość. Długość pracy na akumulatorze nie jest bardzo istotna. [7] interesuje mnie powłoka matowa [8] używany w 99% w domu, na biurku [9] raczej nie będzie używany do wymagających gier [10] prace biurowe, programy do projektowania wnętrz [11] wymagań specjalnych raczej nie mam, choć fajnie by było, gdyby laptop był smukły i lekki i dobrze wykonany. Zależy mi bardzo na wygodzie pisania na klawiaturze. Zdaje sobie sprawę, że w tej cenie nie ma co liczyć na cuda. [12] [13] Kupiłam kilka dni temu Lenovo Ideapad 330s, AMD Ryzen 5, 256 gb SSD, 15,6" z outletu Lenovo. Wczoraj odkryłam, że jest jakiś problem z kartą dźwiękową. Dźwięk trzeszczy, przerywa. Laptopa będę zwracać, szukam czegoś w jego miejsce. Bardzo wygodnie mi się na nim pisze, wydaje mi się solidnie wykonany, jest smukły i lekki - oczywiście jest to moja ocena laika. Ale nie wiem czy warto po raz kolejny pakować się w kupowanie sprzętu z outletu - czego unikać? wymiany komponentów? Czytałam też, że Ideapady są słabej jakości, często się psują, czy to prawda? Kilka lat temu użytkowałam Acera i choć nie był to model z najniższej półki cenowej, to byłam bardzo niezadowolona z jakości wykonania, a także z klawiatury i trochę się zraziłam do tej firmy. Mam dość mgliste pojęcie o procesorach. Czy możecie coś proszę polecić? Cytuj
qonsta Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 Jeśli jesteś w stanie dopłacić 50 zł, to dobrą propozycją będzie ten Dell Inspiron 5593 i3-1005G1/8GB/256/Win10 IPS (Inspiron0845V) Tutaj jest i3 najnowszej gen, czyli 10, 8GB RAM+256SSD no i matryca IPS, co przydaje się do codziennego użytkowania. RAM nie jest wlutowany więc będzie można w przyszłości rozszerzyć pamięć, a i mamy też złącze sata, także możemy wsadzić drugi dysk ? Cytuj
anita Opublikowano 27 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 Dzięki za odpowiedź :) Przyjrzę się temu laptopowi i przemyśle, ale szczerze mówiąc początkowo planowałam wydać do 2000 i już podniosłam do 2200. A co myślisz o tym Ideapad i ogólnie o kupowaniu sprzętu z outletu X-kom? Cytuj
bszechfan Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 Dnia 27.03.2020 o 13:08, anita napisał: Dzięki za odpowiedź :) Przyjrzę się temu laptopowi i przemyśle, ale szczerze mówiąc początkowo planowałam wydać do 2000 i już podniosłam do 2200. A co myślisz o tym Ideapad i ogólnie o kupowaniu sprzętu z outletu X-kom? Tu raczej nie problem z outeletem x-kom, a z Lenovo... taki producenta. Jak w seriach Legion lub ThinkPad / ThinkBook wypada bardzo dobrze, to w tych budżetowych niestety, ale jest średnio. Osobiście zwróciłbym uwagę na ten model ASUS VivoBook 15 X509DA R5-3500U/12GB/256/W10 - 12 GB RAM - procesor R5 2500U (4 rdzeniowa jednostka) - dysk 256 GB - grafika AMD Radeon Vega 8 W tym budżecie ciężko o więcej opcji z systemem. Cytuj
qonsta Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 Dnia 27.03.2020 o 13:08, anita napisał: Dzięki za odpowiedź :) Przyjrzę się temu laptopowi i przemyśle, ale szczerze mówiąc początkowo planowałam wydać do 2000 i już podniosłam do 2200. A co myślisz o tym Ideapad i ogólnie o kupowaniu sprzętu z outletu X-kom? tak jak powiedział @bszechfan - ideapady to takie... dość plastikowe zabawki. Co do samego outletu xkomu nie mogę narzekać, brałem jakiś czas temu od nich Mi 9 z outletu - telefon śmiga do tej pory. Jeśli chcesz coś z outletu, to tutaj przesyłam Della - 16 gb ramu, i5 10 generacji i oczywiście ssd ? OUTLET Dell Inspiron 3493 i5-1035G4 16G 256SSD Win Cytuj
anita Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 Zależy mi bardzo na możliwości zwiększenia pojemności dysku przez dołożenie HDD, 256 GB to dla mnie zdecydowanie za mało i za jakiś czas, po zebraniu kasy, dokupilabym drugi dysk. Interesuje mnie też HP Pavilion 15, jest ich sporo w outlecie xkomu. Czytalam o nim dobre recenzje. Nie wiem czy wszystkie są zbudowane tak samo, w niektórych aukcjach brak info o możliwości dołożenia HDD a w niektórych jest. OUTLET HP Pavilion 15 Ryzen 5 8GB 256PCIe Win10 (15-cw1004nw) Przy zastosowaniu vouchera zmieszczę się w cenie. Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 Cytat programy do projektowania wnętrz A konkretnie ??? Cytat szczerze mówiąc początkowo planowałam wydać do 2000 i już podniosłam do 2200 Tyle wydają studenci na laptopa poleasingowego z bardzo pojemnymi bateriami z końcówką gwarancji producenta. Cytat A co myślisz o tym Ideapad Tania seria konsumencka o niskiej cenie i jakości. Cytat Nie wiem czy wszystkie są zbudowane tak samo, w niektórych aukcjach brak info o możliwości dołożenia HDD a w niektórych jest. Trzeba sprawdzać instrukcje na stronie producenta, 15,6" niemal wszystkie mają opcje dołożenia ale wymagają dokupienia ramki dodatkowo. Czy polecam montowanie dysku HDD w 2020 r. do laptopów - NIE, w żadnym wypadku. Cytat Czy możecie coś proszę polecić? DELL Latitude 5480 i5-7440HQ 8GB/256GB/930MX do 2100zł DELL Latitude E5570 I7-6820HQ do 2200zł (najlepiej z matową matrycą) HP ZBook 15 G3 / ZBook Studio G3 z Quadro do 2500zł Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi