Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Laptop dla mężczyzny (studenta)

[2] Bez systemu

[3] 15 albo 17

[4] Bez znaczenia (nie zależy mi na napędzie optycznym)

[5a] do 3300 max (raczej nowe aczkolwiek jakieś fajne używki albo outlety też mogą być)

[5b] Co najmniej pare lat chciałbym go poużywać ? Z innych sprzetów mam jeszcze leciwego Thinkpada E440

[5c] Chciałbym go zakupić tak w przeciągu 1-2 miesięcy

[6] Wydajność najważniejsza

[7] Rozdzielczość raczej 1920, na ten moment nie rozważam pracy na zewn monitorze bo go nie mam xd a

[8] Używany będzie głównie w domu

[9] Co do gier to fajnie by było w miarę możliwości najwyższe wymagania (ostatnio wpadła mi faza na gry straszna) ewentualnie duże jak w tej cenie nie znajdziemy nic pod najwyższe

[10] Jakieś podstawowe typu Office

[11] Brak

[12] Jestem otwarty na każdą markę ?

[13] Aktualnie rozmyślam nad

ewentualnie rozpatrywałem jeszcze Pavilona z 144 hz matrycą ale poza cs sporadycznie praktycznie nie gram w FPSy a jeśli tak to bardzo rzadko, więc nie wiem czy dobry pomysł iść w 144hz

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano
Cytat

[8] Używany będzie głównie w domu

Ale jak to student, czasem wrzucisz w plecak?

HP Pavilion Gaming i5-9300H/8GB/256 GTX1660Ti 144Hz (15-dk0026nw/7SF04EA) - 3849zł, ale jak załatwisz voucher to faktycznie będzie to ‭3449‬zł po tym jak dostaniesz zwrot.

A bez kombinowania masz np. Nitro ale warto w nim zrobić undervolting dla procesora by temp. nie przekraczała 85stC.

Acer Nitro 5 i5-8300H/16GB/512 120Hz (AN515-54-547C/NH.Q59EP.05E) - 3199zł

https://www.notebookcheck.net/Acer-Nitro-5-Core-i5-9300H-GeForce-GTX-1650-Laptop-Review.420481.0.html - test z matrycą 60Hz

Opublikowano (edytowane)

Czasem wrzucę w plecak ale to sporadycznie, HP niestety odpada bo nie mam żadnego sprzętu z tej firmy i nie mogę zbić ceny.

Co do Nitro to będzie lepszy od Legiona ? Tak z suchych parametrów widze, że ma tylko starszego procka ale za to większe SSD 16 RAMu no i 120 hz, pod kątem wydajności i5 z 8 gen dużo ustępuje 9 ?

Jeszcze pytanko czy jest sens dać troszkę mniej za tego np Nitro ale w wersji z Rajzenem? Wiem, że ustępują i5 ale ta różnica bedzie jakoś mocno odczuwalna, czy jednak warto dopłacić za intela.

A co do undervolingu to czy sens jest jeszcze lecieć np w podkładkę chłodzącą?

Co do Acera co powiesz jeszcze na Aspire 7 ? https://www.x-kom.pl/p/529563-notebook-laptop-156-acer-aspire-7-i5-9300h-8gb-512.html

Edytowane przez tralalero
Opublikowano
Cytat

nie mogę zbić ceny

Możesz tylko nawet nie wiesz, nie przeczytałeś całości. Wystarczy znaleźć uszkodzony laptopa albo samą obudowę i poprosić o zdjęcie.

Cytat

od kątem wydajności i5 z 8 gen dużo ustępuje 9 ?

https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-9300H-vs-Intel-i5-8300H/3448vs3254

Tyle co nic, praktycznie tylko podbity zegar minimalnie.

Cytat

czy jednak warto dopłacić za intela

Warto w laptopie do gier to ma znaczenie a te Ryzeny to nadal architektura Zen+ a nie Zen2 jak 3-gen w desktopach która ma dużo wyższą wydajność.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, FxJ napisał:

Możesz tylko nawet nie wiesz, nie przeczytałeś całości. Wystarczy znaleźć uszkodzony laptopa albo samą obudowę i poprosić o zdjęcie.

Czyli nie musze mieć sprzętu stricte z HP? Bo z HP w domu nigdy nic nie miałem, już nawet abstrahując, że laptopy

Jeszcze pytanie jest różnica między 120hz a 144? Bo myślałem, przez chwilę ze to samo jest coś na zasadzie matryc w TV 100 i 120 hz (gdzie to jest to samo praktycznie )

Edytowane przez tralalero
Opublikowano
Cytat

nie musze mieć sprzętu stricte z HP?

Nikt nie sprawdza czy go masz w domu. A jakby co to możesz po rodzinie popytać.

Cytat

Jeszcze pytanie jest różnica między 120hz a 144?

Nie zauważysz.

Opublikowano

Gdyby nie był z tańszą matrycą 60Hz (musiałbyś zapytać o model) to czemu nie, to troszkę wyższa klasa ale zupełnie model bez sensu. Chyba że ktoś szuka sprzętu który się prezentuje ładnie i za to jest w stanie dopłacić.