Nietypowy Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2020 1] Jaki jest Twój budżet na komputer? Jakie są widełki cenowe, do czego jesteś w stanie dopłacić? 2-5tys, może być nawet używany sprzęt, mile widziana fvat, Dopłacę do wszystkiego co będzie konieczne. [2] Kiedy planujesz dokonać zakupu? ad hoc [3] Czy będziesz samodzielnie składał jednostkę i instalował system operacyjny? Czy potrzebujesz usługi montażu w sklepie. Potrzebuje usługi montażu w sklepie [4] Czy zestaw PC ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor? komputer + W10 [5] Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia [precyzyjnie] Potrzebuję kupić drugi komputer do biura, zdarza mi się montować filmy w premiere i to nawet często, a na moim ultrabooku czasami jest to uciążliwe, pomimo że posiadam Yoga 920-13IKB (i7 8550U, 8GB RAM), co w moim mniemaniu jest mocnym sprzętem, brakuje jedynie karty graficznej. Pytanie na które nie znam odpowiedzi to - ile powinienem wydać, aby przeskoczyć to co już posiadam, ponieważ drugą opcją jest dalej czasami się wkurzać na premiere i kupić drugiego tańszego laptopa, jednak rozważam opcję kupienia stacjonarnego komputera, ze względu na możliwą większą wydajność i większy komfort pracy. Montuję filmy w jakości FHD, nie potrzebuję większej, wykorzystuję je w kampaniach reklamowych i na YT, to nie są produkcje które wymagają 4k czy bóg wie czego. nie planuję tego zmieniać. Pisząc powyższe zastanawia mnie czy najlepszym rozwiązaniem nie będzie zewnętrzna karta graficzna do posiadanego laptopa? Czy to rozwiązanie w ogóle wspomoże oczekiwane działanie? 6] Jaką rozdzielczość (FHD/WQHD/4K) i odświeżanie (60Hz/75Hz/120Hz/144Hz/165Hz/240Hz) posiada Twój monitor? Będą podłączane dodatkowe monitory - jeśli tak ile? Mój monitor posiada FHD- iiyama pl2300 nie mam pojęcia jakie odświeżanie. Kupując stacjonarny komputer będzie dokupowany drugi monitor (są opcje dotykowe z rysikiem? bardzo często z tego korzystam w swojej pracy) [7] Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)? nie [8] Czy posiadasz podzespoły ze starego komputera np. dysk HDD SATA, napęd optyczny, obudowa, zasilacz, peryferia? brak [9] Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany? jeżeli zajdzie potrzeba [10] Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność cisza + wydajność [11] Wymagania dodatkowe np. obudowa wyciszona, obudowa bez okna, obudowa ze szkłem, obudowa pod chłodzenie wodne, obudowa z LED-ami lub wentylatorami RGB/ARGB. wyciszona obudowa będzie atutem, mam świadomość że nie uzyskam idealnej ciszy jak w przypadku komputera bez żadnego wentylatora, jednak względny spokój w miejscu pracy mile widziany [12] Napisz jeśli chcesz kupić w konkretnym sklepie w Polsce (np. x-kom, morele, komputronik) bez różnicy Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2020 Cytat Pisząc powyższe zastanawia mnie czy najlepszym rozwiązaniem nie będzie zewnętrzna karta graficzna do posiadanego laptopa? Czy to rozwiązanie w ogóle wspomoże oczekiwane działanie? Zapomnij nawet nie masz tam Thunderbolt 3 Cytat są opcje dotykowe z rysikiem? bardzo często z tego korzystam w swojej pracy Profesjonalne są, dla wszystkich innych Wacom Intuos Pro S 2012 lub Wacom Intuos Pro S 2019 https://www.x-kom.pl/lista/p2dlyebdj - 3700zł wystarczy już nawet, zawsze można dać większą ilość RAM lub większy dysk SSD M.2 PCIe NVMe ale są drogie przez koronowirus i przestoje w fabrykach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi