zuzanka Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2016 Witam, 1. Laptop dla kobiety, 30+ 2. Z systemem, Windows 3. Matryca 13"-14" 4. Dysk SSD, napęd DVD nie jest konieczny 5. Cena do 4000 zł, chętnie poniżej. Laptop ma służyć jednej osobie, do pracy biurowej (Office, przeglądarka, poczta itp.) i zajęć prywatnych (internet, video, czasem prosta gra, ale nie z rodzaju bardzo obciążających, prosta obróbka foto). Istotna jest mobilność, w szczególności długa praca na baterii. 6. Jakość i estetyka wykonania są bardzo ważne (obudowa aluminiowa), ale też i długość pracy na baterii. 7. Matryca matowa, najchętniej IPS, FHD, ale jeśli jakiś model zdecydowanie wygra innymi kryteriami, być może jestem w stanie z tego zrezygnować, o ile warto. 8. Będzie używany tylko w PL, w domu i w pracy, przy czym przez "w pracy" rozumie się w biurze i w terenie (np. w pociągu, na spotkaniu z klientem). 9. Gry - niskie/średnie wymagania 10. Programy raczej standardowe, nic szczególnie wymagającego. 11. Zdecydowanie matowa matryca, chętnie podświetlana klawiatura, HDMI, aluminiowa obudowa. 12. Apple odpada. Do tej pory miałam (mam) Leonovo i wspólnie spędzone lata (około 7) wspominam bardzo dobrze, ale doczytałam, że jakość marki trochę spadła, niestety. Zależy mi na dobrej jakości, żeby popracował dłużej niż do końca gwarancji, dużo dłużej. 13. Moje propozycje: 1) ASUS UX303UB https://www.x-kom.pl/p/270902-ultrabook-133-asus-zenbook-ux303ub-12-i5-6200u-12gb-240ssd-win10.html Wydawało mi się, że Asus UX303UB spełnia wszystkie moje kryteria, ale potem doczytałam o problemach z zawiasami i głośnym touchpadzie. O ile z tym drugim nie byłoby problemu, to nie chciałabym za kilka (naście) miesięcy dokładać do niego kasy na naprawę. Tu i ówdzie też czytałam, że wymienili mechanizm zawiasów, ale w sumie trudno przewidzieć na co się trafi. Więc choć od początku bardzo mi przypadł do gustu, szukałam dalej. 2) ASUS UX310UQ https://www.x-kom.pl/p/322435-ultrabook-133-asus-zenbook-ux310uq-i5-6200u-8gb-512ssd-win10-gt940.html#specification Potem stwierdziłam, że to może być to. Nowszy model, jest szansa, że po historiach z poprzednim, zastosowali lepszy mechanizm zawiasów. Ale na konkurencyjnym forum wyczytałam, że dla opcji FHD wyświetlacz nie jest IPS, tylko TN. Podobno specyfikacja na stronie ASUSa jest błędna, i opcja IPS jest tylko przy wyświetlaczach QHD. Taki wyświetlacz wydaje mi się zbędny dla moich potrzeb, i pewnie będzie bardziej obciążał baterię? Z drugiej strony, chętnie widziałabym u siebie IPS, ale może to błąd? Może warto wziąć ten model w układzie FHD i TN?? 3) HP ENVY 13 https://www.x-kom.pl/p/285767-ultrabook-133-hp-envy-13-i5-6200u-4gb-256-win10-fhd.html W innym sklepie znalazłam opcję z 8 GB RAMu. Niby w porządku, ale jakoś nie zachwyca. W szczególności, w recenzjach sporo narzekań na podświetlenie, które jest niestopniowalne i zlewa się ze srebrnym kolorem klawiatury.Na minus też brak dedykowanej karty graficznej. Na plus wygląd, waga, cena. Rozważam jako ostateczność, ale bez szału. 4) Dell Vostro 5459 https://www.x-kom.pl/p/325564-notebook-laptop-141-dell-vostro-5468-i5-7200u-8gb-256-10pro-gt-940mx.html#specification Dell jakoś kusi jakością, dobrą gwarancją, wyrobioną marką. Być może niesłusznie? Jednak trudno znaleźć odnośnie Della takie historie przebiegu reklamacji i skali usterek, jakie krążą o Asusie. Konfiguracja nieidealna, bo wyświetlacz HD, bez IPS. Nie ma opcji z procesorem i5 i wyświetlaczem FHD z IPS. Taka opcja występuje tylko z proc. i7 https://www.x-kom.pl/p/299754-notebook-laptop-141-dell-vostro-5459-i7-6500u-8g-240-10pro-gf930m-fhd.html#specification Po pierwsze, przekracza mój budżet, po drugie, czy dobrze myślę, że i7 bardziej obciąża baterię? Nie sądzę, żebym potrzebowała silniejszego procesora do moich potrzeb, a na pewno będę potrzebowała długo pracującej baterii. Czy rzeczywiście warto skupiać się na poszukiwaniach FHD z IPS? Czy lepiej zadowolić się gorszą jakością ekranu? Biorąc pod uwagę, że nieraz spędzam przed monitorem kilkanaście godzin, jakoś kusi jednak dobra jakość obrazu. Podsumowując, jeśli chodzi o specyfikację, wydawałoby się, że najlepiej spełnia moje wymagania Asus UX303UB. Ale trochę mam obawy jeśli chodzi o uszkodzenia zawiasów, ogólną jakość i długowieczność. Tu kusiłby Dell, ale znów specyfikacja nie jest idealna. Wot i zagwozdka. Oczywiście, jestem otwarta na propozycję zupełnie innych modeli, może na coś ciekawego jeszcze nie trafiłam. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)) Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2016 czy dobrze myślę, że i7 bardziej obciąża baterię? Tylko podczas pełnego obciążenia procesory i5U i i7U różnią się nieznacznie tylko wyższą częstotliwością szczytową procesora - przy korzystaniu z Worda, Excela czy oglądaniu filmu poziom konsumpcji energii byłby taki sam, dopiero np. skanowaniu komputera przez program antywirusowy gdy procesor pracuje z pełną wydajnością czas pracy na baterii by był krótszy trochę. https://ark.intel.com/compare/95443,88194 Jeśli to pracy ze względu na serwis i gwarancję bierz koniecznie Della Dell Vostro 5468 i5-7200U/8GB/256/10Pro GT 940MX - to nowy model dopiero co trafił do polski, lepsza grafika i fabryczny dysk SSD tylko cena z matrycą HD trochę odstrasza ale tylko jeśli Dell Vostro 5459 i7-6500U/8G/1000/10Pro GF930M FHD tu masz wersję z HDD dobre (bezawaryjne, wydajne) dyski SSD zaczynają się od ok 300zł za 240GB np. GoodRam Iridium PRO (500GB za ok 600zł) więc możesz w przyszłości go podmienić Cytuj
zuzanka Opublikowano 18 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2016 Dzięki! Czyli warto jednak upierać się przy IPS? Czy różnica jakości względem TN jest zauważalna? Pomysł z wymianą dysku w Dellu w przyszłości ok, ale czy taka wymiana nie wpływa na gwarancję? Czy to bardzo skomplikowane? ;) Wtedy musiałabym przeinstalować system na nowy dysk SSD? Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2016 Czyli warto jednak upierać się przy IPS?W tym przedziale cenowym sądzę że powinno się tego oczekiwać tym bardziej że to nie laptop do strzelanek żeby TN/VA miało sens Pomysł z wymianą dysku w Dellu w przyszłości ok, ale czy taka wymiana nie wpływa na gwarancję?W Dellu nie, wymiana jest prosta a Dell ma swoich stronach udostępnia instrukcje serwisowe jak to zrobić samodzielnie Wtedy musiałabym przeinstalować system na nowy dysk SSD?Lub użyć oprogramowania do klonowana dysku i zrobić pełną kopie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi