Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje pomocy w złożeniu jakiegoś  sensownego sprzętu.

[1] Jaki jest Twój budżet na komputer? Jakie są widełki cenowe, do czego jesteś w stanie dopłacić?

Budżet to około 5 tysięcy za całość, mogę delikatnie dopłacić.

2] Kiedy planujesz dokonać zakupu? Jeśli zamierzasz dokonać zakupu w terminie późniejszym niż 3 miesiące od założenia tematu na forum/grupie wstrzymaj się z jego założeniem - ceny sprzętu oraz jego dostępność często ulegają zmianom.

Komputer planuję zakupić niedługo, w przeciągu tygodnia.

[3] Czy będziesz samodzielnie składał jednostkę i instalował system operacyjny? Czy potrzebujesz usługi montażu w sklepie.

Będę korzystał z usługi montażu w sklepie.

[4] Czy zestaw PC ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (patrz lista poniżej)?

Zestaw musi zawierać jednostkę centralną i system.

[5] Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia [precyzyjnie]

Gry, przeglądanie internetu, nie przewiduję jakichkolwiek specjalistycznych zastosowań.

[6] Jaką rozdzielczość (FHD/WQHD/4K) i odświeżanie (60Hz/75Hz/120Hz/144Hz/165Hz/240Hz) posiada Twój monitor? Będą podłączane dodatkowe monitory - jeśli tak ile?

Monitor 1920x1080 60hz.

[7] Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)?

Na razie nie planuję, średnio się na tym znam.

[8] Czy posiadasz podzespoły ze starego komputera np. dysk HDD SATA, napęd optyczny, obudowa, zasilacz, peryferia?

Nie posiadam nic.

[9] Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany?

Sprzęt przez parę lat musi posłużyć na zakupionej konfiguracji. Rozbudowa tylko w późniejszym czasie.

[10] Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność

Głównie wydajność, cisza mile widziana.

[11] Wymagania dodatkowe np. obudowa wyciszona, obudowa bez okna, obudowa ze szkłem, obudowa pod chłodzenie wodne, obudowa z LED-ami lub wentylatorami RGB/ARGB.

Zależy mi na ascetycznym wyglądzie, obudowa może być ze szkłem. Może się też świecić ale nie jak choinka na święta.

[12] Napisz jeśli chcesz kupić w konkretnym sklepie w Polsce (np. x-kom, morele, komputronik) lub kupujesz za granicą (UK, Francja, Norwegia).
Komputer chciałbym zakupić w Polsce, bardziej pasuje mi x-kom, ale na morele też mogę.

Chciałbym też żeby komputer zawierał dysk ssd i hdd

Z góry dziękuję za pomoc ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Cytat

Zestaw musi zawierać jednostkę centralną i system.

Gdzie kupić najtaniej legalną wersje systemu Windows 10?
Całkowicie legalny obraz ISO - Windows 10 instalacja z pendriva w trybie UEFI (instrukcja)

Proponuję kupić sam klucz i wgrać oryginalny system pobrany ze strony producenta. Jeśli nie dasz rady sam poproś jakiegoś znajomego o pomoc.

https://www.x-kom.pl/lista/nqj9kamkk - 4700zł i reszta na zakup licencji systemu (klucz).