Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Chciałbym was prosić o pomoc w wyborze laptopa. Opiszę w skrócie, zanim rozpiszę sie w ankiecie :) 

Padło mi podświetlanie matrycy w moim ~5 letnim laptopie (Asus R556L). Wpinałem, wypinałem konektor, rozładowałem baterię, nie pomogło. Nowy ekran to ~45 euro, a pewnie i tak za chwilę coś innego padnie, więc chyba nadszedł czas na wymuszony upgrade ? 

Przeznaczenie to przeglądanie internetów (50+ kart w Chromie non stop), tony emaili, youtube, raz na miesiąc jakaś gra ale nic wymagającego.

Budżet to 2500+-500zł, ale nie jest sztywny. Nie potrzebuję mocnego sprzętu, ale chciałbym trafić w sweetspot cena/jakość, więc jeśli napiszecie że laptop za 2800 jest 30% bardziej wydajny od tego za 2200 to wygra droższa, ale sensowniejsza opcja.

Kryteria:

- matryca minimum 15 cali (może być 17 ale nie musi)

- dysk SSD ~500gb - w obecnym laptopie mam nowy 500, ale wolałbym nie kupować mniejszego i zamieniać bo musiałbym wszystko od nowa wgrywać i instalować na dwóch komputerach (+upierdliwe licencje windowsa)

- procesor i5/i7 

dedykowana karta grafiki, nie musi być mocna (kompletnie nie umiem się rozeznać która ma sens a która tylko zjada elektrony, będę wdzięczny za pomoc)

+ mile widziana klawiatura numeryczna

+ mile widziany slot na kość RAM (mam 4GB KVR16LS11/4 z poprzedniego laptopa)

+ mile widziane działające chłodzenie, tutaj potrafi być tygodniami 35 stopni ?

Nie musi być mały, nie musi być lekki, nie musi mieć dobrej baterii, poza mieszkanie rusza się raz na parenaście tygodni. Kolor byle nie różowy.

Ostatnia rzecz: obecnie mieszkam w Hiszpanii. Jak to jest z gwarancjami na tego typu sprzęt? Każdy producent ma swoją politykę, czy mogę bez oporów wysłać do hiszpańskiej naprawy gwarancyjnej laptopa kupionego w Polsce? Jeśli nie, to zawsze moge tutaj znaleźć laptopa którego podacie. Bo szczerze mówiąc obojętne mi to gdzie kupię, ale w Polsce będzie te pare groszy taniej, szybciej i lepiej sie dogadam.

===================================================================================================================

[1] Osoba fizyczna M 25~30 
[2] Ten komputer chcę mieć z windowsem 10. Raczej potrzebuję kolejnej licencji.
[3] Matryca powyżej 15", waga nieistotna
[4] Dysk SSD (zwykły SATA 2,5''?) ~500gb
[5 a] Kwota jaką chcę przeznaczyć to jakieś 2500zł, powiedzmy +-500zł (do 700 euro). Preferowany nowy, bo obawiam się że refurbished będzie miał serwis jedynie w Polsce, a mieszkam w Hiszpanii. Chyba że źle myślę, to wtedy obojętny.

[5 b] Używać zamierzam do zajechania - nie gram w nowe gry a strony internetowe i email obsłuży nawet mikrofalówka. To będzie mój główny komputer, oprócz tego będę miał stary laptop i awaryjnie jest jeszcze starszy (~10 lat, Ubuntu, odtwarza muzykę).

[5 c] Wolałbym kupić jeszcze teraz, przed świętami.
[6] Wykonanie (mogą być plastiki) i wydajność. Bateria wystarczy jak przetrzyma te 2 godziny emaili. Kolor, producent, podświetlenie itp nieistotne. 
[7] Rozdzielczość nie jest ważna, nie przywiązuję wagi do super jakości obrazu. 1366/1600 wystarczy, wiem ze błyszcząca tańsza. Zewnętrzny monitor będzie podpinany (VGA/HDMI).
[8] Używany w domu łóżko-biurko, w Hiszpanii, wyjazd parę razy na rok.
[9] Gry - jeśli już pojawi się średnio wymagająca gra (Dark Souls 3? World of Tanks?), to w niskich/średnich ustawieniach.

[10] Programy - przeglądarka internetowa i klient poczty.

[11] Mile widzana obecność leciwego złącza VGA ?

Opublikowano

Chcesz kupić w Polsce, czy może być np. Amazon Hiszpański? Gdzie spędzasz więcej czasu? Nowe laptopy największych producentów mają też gwarancję Europejską, więc serwis jest zarówno w Hiszpanii i w Polsce. Na temat refubów nie mam wiedzy. 

Opublikowano

Poniżej masz kilka modeli producentów ASUS, Dell, HP, Acer na które warto zwrócić uwagę: 

https://www.x-kom.pl/g-2/c/1522-notebooki-laptopy-15-6.html?sort_by=price_asc&f[price][to]=3000&f[manufacturers][4]=1&f[manufacturers][27]=1&f[manufacturers][230]=1&f[manufacturers][396]=1&f[22][262]=1&f[34][2672]=1&f[37][48824]=1&f[44][51084]=1&f[4039][61922]=1&f[4039][61927]=1&f[58][from]=8 

Każdy z nich jest w wersji "producenta", więc nie będzie kłopotu z ewentualnym serwisem w Hiszpanii.