Filippo Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2019 Zaznaczę, że poprzedni post jest lekko nieaktualny, a nie mogę go edytować. Przemyślałem kilka spraw, nie widzę sensu kupowania MacBooka bez telefonu Apple. Gier na studiach aż tak nie potrzebuje, a jakaś liga legend odpali wszędzie. Laptop daily, użytkowany będzie wszędzie. Reszta w ankiecie, myślę, że ją w miarę sensowne wypełniłem. Student AiR, 19 lat, na firmę (leasing) Bez systemu, mam z uczelni + Linux 13-14" najlepiej, dla mnie 15 jest za duża Tylko i wyłącznie SSD, 256+ (na resztę mam chmurę 1TB) 4500-5500 brutto 3 lata najdłużej do końca miesiąca (jedynie, że warto poczekać, 13 listopada mógłbym odebrać t495 512GB) Stawiam na jakoś wykonania, najlepiej full alu lub coś a'la thinkpady Co do wydajności, to średnie projekty w pythonie, javie + modelowanie, najlepiej żeby trzymał powyżej 5/6h na baterii (normalny użytek) od FHD w górę, monitor dodatkowy obowiązkowo W domu, w podróży, na uczelni, tak jak napisałem wyżej, totalnie daily Klasa 1 najwyżej zestaw od JetBrains (głównie PyCharm), VS Code, AutoCad (lub inny) Dobrze by było, żeby było ładowanie przez USB-C ? - Tutaj mam kilka propozycji (całe trzy). Ostatnią noc spędziłem scrollując reddita w poszukiwaniu opinii nt. tych trzech ThinkPadów (oszalałem na ich punkcie). Zastanawiam się jak to AMD spisze się w laptopie. Jak z baterią w tym przypadku? Z tego co czytałem to Linux powinien odpalić bez problemu powyżej 5.x kernela. https://www.morele.net/laptop-lenovo-thinkpad-t495-20nj000xpb-6116846/ (tutaj jest gorszy ekran w porównaniu do tego niżej) https://www.morele.net/laptop-lenovo-thinkpad-t495-20nj0010pb-6116842/ (lepszy ekran, biorąc pod uwagę to, że ma już 512GB i 16GB to nie będę musiał wrzucać kolejnych 600zł) https://www.morele.net/laptop-lenovo-thinkpad-t490-20n2000cpb-6045150/ (tutaj znowu jest TB3, ale chyba nie potrzebuję go aż tak) Byłem tydzień temu w X-KOMie i macałem ThinkPada T490 i podoba mi się to wykończenie. Solidne, minimalistyczne. Oprócz tego dorwałem też PS63 od MSI i niby spoko, ale to jest 15.6" a aktualnie to dla mnie trochę za duży gabaryt. Widziałem też PS42 ale nie jestem co do niego przekonany. Rzuciłem okiem na Blade 13, ale nie widzę nigdzie konfiguracji 16GB ram. Nic więcej nie mogę znaleźć w czeluściach internetu. Zachęcam do dyskusji i pomocy ? Cytuj
waNtor Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 Podane przez Ciebie modele thinkpadów są ze zintegrowaną grafiką, chyba że Ci nie zależy na grafice (ale do AutoCada jednak by się przydała która ma 2-4 GB VRAMu. Co do RAM to kupujesz kość, odkręcasz parę śrubek i dokładasz 8GB (lub 16 w jednej kości zależnie od ilości slotów) Dell XPS 13 9360 13,3" Intel® Core™ i7-7500U - 8GB RAM - 256GB Dysk - Win10 (gdybyś był zainteresowany w cenie 2 750 zł VAT23 to napisz mi na PW) Cytuj
Filippo Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2019 Kurde, chciałem zamawiać tego T495 a tu nagle cena 300zl więcej na każdej konfiguracji. Wie ktoś może o co chodzi? Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2019 Dell Latitude 5401 i5-9400H/8GB/256/Win10P MX150 (lub konfiguracje bez dedykowanej) - a modele z procesorami H? Cytat nagle cena 300zl więcej na każdej konfiguracji. Wie ktoś może o co chodzi? Podwyżki przed Black Friday ? ? Cytuj
Filippo Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2019 Odświeżając trochę temat, wybrałem tego laptopa: https://www.morele.net/laptop-lenovo-thinkpad-t495s-20qj000cpb-6116843/ Jak tylko dostanę i trochę poużywam na 100% pojawi się recenzja. Dokupiłem również dysk, więc sprawdzę od razu prędkości. Cytuj
Klang Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 Szkoda, że zdecydowałeś się na Ryzena 5, gdzie w tej cenie idzie znaleźć i7 z serii x9, no ale daj znać jak się sprawuje :) Cytuj
Filippo Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2019 53 minuty temu, Klang napisał: Szkoda, że zdecydowałeś się na Ryzena 5, gdzie w tej cenie idzie znaleźć i7 z serii x9, no ale daj znać jak się sprawuje ? Tym razem postawiłem na mobilność i funkcjonalność niż super wydajność, której niestety i tak nie wykorzystam w laptopie ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi