Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Od paru dni jestem posiadaczem dokładnie tego laptopa:

Mój laptop - HP Pavilion Gaming i7-9750H/16GB/256+480 GTX1660Ti (17-cd0028nw/7SD94EA)

Sciągnąłem oczywiście program Intela Extreme Tuning Utility i w czasie INTEL XTU BENCHMARK,

występuje Thermal Throttling i Power limit Thorttling i Current/EDP Throttling.

Mam 2 screeny z testów jeden, gdy nie wprowadzałem żadnych zmian i drugi przy -0,14V

Dodatkowo przy -0,14V zrobiłem zwykły stresstest 2minutowy i ok. po 1 minucie pojawia się powerthrottling. Robiłem też testy 5-10 minutowe, za każdym razem po niecałej minucie pojawia się powerthrottling. Czy to wszystko jest normalne? Czy może z laptopem coś jest nie tak? Mam czas na oddanie dwa tygodnie, a mam go już niecały tydzień i nie wiem co robić..

Poniżej linki do screenow:

XTU Benchmark przed UV

XTU Benchmark przy -0,14V

Stresstest 2 minutowy

Jeśli macie jakies pytania, to pytajcie śmiało, może czegoś nie dodałem lub nie wspomniałem, nie mam pojęcia

• FxJ zmienił(a) tytuł na HP Pavilion Gaming 17-cd0028nw - Power Throttling
Opublikowano

1. Wgrałem najnowszy BIOS i nic.

2. Zmieniając pastę nie pozbawię się gwarancji? Czy ta pasta byłaby ok? 

3. Thermal i Power Thorttling i to trzecie występują tylko wtedy, gdy robie test Benchmarka, w czasie normalnego stresstestu jest tylko Power Throttling, a w czasie grania, czasami wyskakuje Power throttling, wiec czy jest sie czym przejmowac? Slyszalem, ze power throttling wystepuje zawsze, ale na moim starym laptopie wszystko bylo ok i nie mialem skokow temperatur itd jak tutaj czasem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Power throttling występuje przez ograniczenie zużycia energii. Tego zbytnio się nie pozbędziesz wymieniając pastę.

Moja rada:

undervolting przez użycie throttlestop (powinno pójść na ok -0.145mV) + ograniczenie zegarów do 3.4-3.7GHz.