Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim, kopę lat ? Pojawiła się potrzeba zakupu nowego komputera stacjonarnego po nowym roku więc skierowałem do Was swoje kroki jako iż przy wyborze laptopa sporo mi pomogliście.

[1] Jaki jest Twój budżet na komputer? Jakie są widełki cenowe, do czego jesteś w stanie dopłacić?

Budżet to około 5 tysięcy za całość. Mogę dopłacić około tysiąca ale niechętnie. Musi być serio do czego. Zależy mi na :wydajności, wygodzie pracy

[2] Kiedy planujesz dokonać zakupu? Jeśli zamierzasz dokonać zakupu w terminie późniejszym niż 3 miesiące od założenia tematu na forum/grupie wstrzymaj się z jego założeniem - ceny sprzętu oraz jego dostępność często ulegają zmianom.

Komputer planuję zakupić po nowym roku. Jeśli okaże się, że warto poczekać np. miesiąc jestem skłonny to zrobić.

[3] Czy będziesz samodzielnie składał jednostkę i instalował system operacyjny? Czy potrzebujesz usługi montażu w sklepie.

Obojętnie. Gdyby przyszedł złożony (dobrze, z kablologią) to czemu nie ?

[4] Czy zestaw PC ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (patrz lista poniżej)?

Zestaw musi zawierać wszystko. Jedynie system operacyjny zakupię we własnym zakresie.

[5] Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia [precyzyjnie]

Gry, filmy, przeglądanie internetu, nie przewiduję jakichkolwiek specjalistycznych zastosowań dla komputera ?

[6] Jaką rozdzielczość (FHD/WQHD/4K) i odświeżanie (60Hz/75Hz/120Hz/144Hz/165Hz/240Hz) posiada Twój monitor? Będą podłączane dodatkowe monitory - jeśli tak ile?

Na ten moment nie posiadam monitora.

[7] Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)?

OC wchodzi w grę ale jeśli mam być szczery to tylko jako usługa robiona przez kogoś. Sam nie mam o tym zielonego pojęcia.

[8] Czy posiadasz podzespoły ze starego komputera np. dysk HDD SATA, napęd optyczny, obudowa, zasilacz, peryferia?

Posiadam głośniki 2.0 oraz listwę zasilającą ?

[9] Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany?

Sprzęt przez 2-3 lata musi posłużyć na zakupionej konfiguracji. Rozbudowa tylko w późniejszym czasie.

[10] Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność

Wydajność, cisza mile widziana.

[11] Wymagania dodatkowe np. obudowa wyciszona, obudowa bez okna, obudowa ze szkłem, obudowa pod chłodzenie wodne, obudowa z LED-ami lub wentylatorami RGB/ARGB.

Zależy mi na ascetycznym wyglądzie. Nic nie musi świecić, mrygać itd... Dobrze byłoby gdyby komputer działał cicho. Nad chłodzeniem wodnym się nie zastanawiałem. Z jakimi kosztami by się to wiązało?

[12] Napisz jeśli chcesz kupić w konkretnym sklepie w Polsce (np. x-kom, morele, komputronik) lub kupujesz za granicą (UK, Francja, Norwegia).
Komputer chciałbym zakupić w Polsce, mam też rodzinę w UK oraz DE gdyby miało to w znaczącym stopniu zmienić cenę. Wolałbym jednak nie być zmuszony do jakichkolwiek manewrów ?

Mam pełną świadomość tego, że jeśli na całość mam do wydania 5k to peryferia mocno mnie uderzą po kieszeni. Monitor to ~1k, obudowa 400, klawiatura i mysz kolejne 200-500zł i robi się 3k na komputer. Budżet jest elastyczny, czasu jest dużo. Możemy założyć, że peryferia ogarnę sobie we własnym zakresie nawet. Wszystko jest do dogadania. Nie wierzę w promocje ale są takie momenty gdzie zakup powinien się przynajmniej teoretycznie bardziej opłacać o ile dolar nie zrobi psikusa prawda?

Prosiłbym o konstruktywne i wnoszące coś do dyskusji komentarze. Jestem laikiem, sam link do oferty tak naprawdę niewiele mi pomoże ?

• FxJ zmienił(a) tytuł na Komputer stacjonarny wraz z peryferiami do 5000zł (max 6000)
Opublikowano
Cytat

Komputer planuję zakupić po nowym roku.

Nie widzę kompletnie sensu by już teraz pytać o zestaw który za 2-4 tygodnie będzie nie aktualny, a ceny zmieniają się 2 razy dziennie niektórych podzespołów.

Cytat

Zestaw musi zawierać wszystko.

Monitor? Klawiaturę? Myszkę? Podkładkę? Kartę Wi-Fi?

https://www.x-kom.pl/lista/1ihlyk70b - 5824zł ewentualnie z RTX 2060 wtedy cena ok. 250zł niższa

Opublikowano
18 godzin temu, FxJ napisał:

Nie widzę kompletnie sensu by już teraz pytać o zestaw który za 2-4 tygodnie będzie nie aktualny, a ceny zmieniają się 2 razy dziennie niektórych podzespołów.

Mamy przed sobą jakieś wnoszące coś premiery które mogą zmienić sytuację na rynku czy chodzi tylko o standardowe wahania cen związane ze świętami i kursem walut?

Monitor? Klawiaturę? Myszkę? Podkładkę? Kartę Wi-Fi?

Myszkę mam starą jakąś, klawiaturę tak samo. Wolałbym zmienić zwłaszcza, że leżały nieużywane kilka lat i zapewne nie nadają się do niczego z racji ilości kurzu i innego syfu który wpadł do środka. Karta Wi-Fi tak, podkładka tak. Monitor który zaproponowałeś wydaje się bardzo ok ale zastanawiam się nad czymś większym.

ewentualnie z RTX 2060 wtedy cena ok. 250zł niższa

O tym, że Radeon dalej jest graczem branym pod uwagę nawet nie wiedziałem. Przeglądałem kilka razy testy na PurePC i tam nawet wzmianki o czerwonych nie było.

Jakim cudem to jest ciekawsza w PL propozycja od 2060? Co mi umyka?
https://versus.com/pl/palit-geforce-rtx-2060-super-jetstream-vs-powercolor-red-dragon-radeon-rx-580-8gb

Opublikowano
Cytat

Mamy przed sobą jakieś wnoszące coś premiery które mogą zmienić sytuację

Choćby nowe płyty do Ryzenów z chipsetem B550, mogą się pojawić nowe dyski SSD itp. podzespoły o których nikt nie wspomina nawet do daty premiery.

Cytat

Wolałbym zmienić zwłaszcza, że leżały nieużywane kilka lat i zapewne nie nadają się do niczego z racji ilości kurzu i innego syfu który wpadł do środka

Albo wyczyść, jak masz mechaniczna klawiaturę to możesz łatwo wyjąć każdy przycisk i dokładnie je umyć.

No chyba że jakieś tani badziew marketowy to od razu możesz wymienić nie czekając na zakup PC-ta.

Cytat

Monitor który zaproponowałeś wydaje się bardzo ok ale zastanawiam się nad czymś większym.

Monitorów 27" nie kupuje się z matrycami FullHD (1080p) - to kompletnie nieopłacalne, od 25" do 27" już powinno się wybierać wyłącznie wyposażone w matryce WQHD (1440p). Przy 24" z bliska łatwo dostrzec pojedyncze piksele a co dopiero na 27".

Cytat

O tym, że Radeon dalej jest graczem branym pod uwagę nawet nie wiedziałem.

RX 5700 (nie XT) vs RTX 2060 Super

Cytat

Jakim cudem to jest ciekawsza w PL propozycja od 2060? Co mi umyka?

Radeon RX 580 8GB - tam na stronie jest, pomyliłeś grafiki.