MrTime Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Witam, od jakiegoś czasu mam problem z procesorem graficznym w laptopie. Laptop to MSI GP72 7RE. Aktualnie gram w grę naprawdę nie wymagająca, dosyć starą ale w oknie zamiast na pełnym ekranie. Bywa że włączę więcej klientów i wtedy zaczyna się problem, nie od razu, po dłuższej chwili. Mianowicie ekran się wyłącza (jest czarny) na sekundę i większość klientów zamyka. Sprawdziłem czy przypadkiem RAMu nie jest za mało i natknąłem się na wykres wydajności procesora graficznego. I akurat wtedy gdy mi się przycinał laptop(na sekundę, przycinki), wszystko dosłownie nie tylko gra, procesor graficzny miał 100%. Za każdym razem gdy była przycinka procesor gr. nagle wskakiwał na 100%, właśnie na okres tej przycinki. W trakcie grania i użytkowania, nawet nie zbliża się do 100%... Temperatura jest dobra, włączyłem podkładkę chłodząca, pasta wymieniona i do tego włączyłem dość mocny boost wiatraków wbudowanych w laptop. Aktualnie karta graficzna Nvidia, nie jest używana w ogóle. Cały czas 0%. Jedynie w grach typu CS:GO itd. Jest opcja przerzucenia wszystkich czynności które wykonuje procesor graficzny na kartę graficzną? Albo chociaż jakąś część aby odciążyć procesor? Dodam jeszcze że na wykresie "3D" jest te wykorzystanie co powoduje zacięcia jak opisałem wyżej. Reszta jest na 0% a wykorzystanie pamięci jest 0,3/4gb aktualnie. Edytowane 3 Października 2019 przez MrTime Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2019 Cytat Jest opcja przerzucenia wszystkich czynności które wykonuje procesor graficzny na kartę graficzną? Procesor graficzny to GPU (karta graficzna tyle że wlutowana). Throttling i wyłącza na chwilę TurboBoost procesora? Cytuj
MrTime Opublikowano 3 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2019 Średnia szybkość to 3,4ghz na mało wymagającej grze i otwartej przeglądarce. Z tego co przeczytałem o Throttling'u, to nie występuje u mnie. Taktowanie było takie same a temperatury idealne. Ogólnie to boost jest zawsze włączony(chyba), praktycznie nie spada poniżej 3,3ghz. Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2019 Odpal sobie IXTU i obserwuj. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi