Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Kobieta 22 lata 

[2] Nie mam pojęcia 

[3] Nie interesują mnie laptopy mniejsze niż 15 cali, taki rozmiar jest idealny 

[4] Z tego co słyszałam SSD są lepsze ale nie będę się upierać jeśli według Was lepsze są inne. Jeśli chodzi o nagrywarkę DVD to tragedii nie będzie jeśli będzie jej brakowało bo mamy w domu drugiego laptopa z tą funkcją ale jeśli laptop będzie ją posiadał to byłabym zadowolona.

[5a] Kwota jaką chce przeznaczyć to około 1800zł. Maksymalnie 2000zł ale to ostateczność. Tylko nowe laptopy. Nie musi być w tej cenie żadnego zastawu ekstra ale jeśli się coś trafi to fajnie. 

[5b] Chciałabym go używać przez kilka lat. W domu mamy 7 letni laptop Dell Inspiron N5030.  

[5c] Przymierzam się do zakupu w najbliższym czasie tzn tydzień, może dwa. 

[6] Myśle, że długość pracy baterii jest ważna żeby nie latać co chwilę z ładowarką a jeśli chodzi o inne kwestie to tak naprawdę się na tym nie znam. 

[7] Nie mam zdania. 

[8] Dom, często łóżko, tylko w Polsce. 

[9] Nie gram w gry.

[10] Program na którym będę mogła zrobić ogłoszenie sprzedażowe. 

[11] Wejście HDMI 

[12] Posiadałam tylko jeden laptop marki Dell. Nie mam jakiś dużych oczekiwań, tak naprawdę każdy kolor jest brany pod uwagę, niezbyt podobają mi się matowe obudowy. 

[13] ASUS VivoBook X510UA i5-8250U/4GB/256SSD (X510UA-BQ490A)

Dell Inspiron 3581 i3-7020U/8GB/240/Win10  

[14] Potrzebuje laptopa do codziennego użytku, nic specjalnego ale nie lubię wydawać pieniędzy na coś co nie jest dobrze ocenione, sprawdzone, nie ma dobrych opinii, dlatego proszę was o pomoc w wyborze laptopa bo kompletnie się na tym nie znam a chce żeby służył mi jak najdłużej.

Opublikowano

Decydowałbym się na Twoim miejscu pomiędzy: 

Acer Aspire 5 i3-8145U/8GB/256/Win10 IPS (A515-52-359C)

lub 

Huawei MateBook D 15.6" i3-8130U/8GB/256SSD/Win10 FHD (53010GKJ)

Oba lapki jesteś w stanie złapać w jakiejś promocji za 2000 zł, ale nawet te 2100 jest ware wydatku. 

- aluminiowa obudowa

- dobre podzespoły 

- 8 GB RAM

- dysk SSD

- w Acer dodatkowo jest podświetlana klawiatura i jakichś zestaw gadżetów za 500 zł gratis ( tutaj masz szczegóły, jak to dostać: https://lp.x-kom.pl/a/Promocja_Aspire_500/ ) 

Opublikowano

Jeśli chodzi o wydajność no tak, przy 100% obciążeniu różnica to do 40% - userbenchmark 

W praktyce przy takich zadaniach nie korzysta się z 100% obciążenia procesora, więc nie będzie to tak odczuwalne. Podane przeze mnie modele też bezproblemowo dają sobie radę z taką pracą. Wybranie tego i5 może się też przydać z perspektywy czasu za 5-6 lat. 

Ten Asus możesz przemyśleć: ASUS VivoBook X510UA i5-8250U/8GB/256SSD 

- tylko tutaj nie ma systemu

- jeśli masz stary laptop z Windows 7 / Windows 10 to możesz przenieść licencję (to już robi oszczędność koło 400 zł) 

Opublikowano
Cytat

[2] Nie mam pojęcia 

My też, masz darmowy z uczelnie? Jeśli nie to czy chcesz Linuxa wgrywać żeby mieć darmowy?

Cytat

[4] Z tego co słyszałam SSD są lepsze ale nie będę się upierać jeśli według Was lepsze są inne.

Nie ma nic lepszego niż dobry dysk SSD - można kupić na własną rękę.  Od początku 2020 r. będę odradzał nawet montowanie dysku HDD w laptopie.

Cytat

ale jeśli laptop będzie ją posiadał to byłabym zadowolona

Nagrywarki właśnie kończą być ostatecznie montowane w laptopach, podzielą lost stacji na dyskietki. Zawsze za te 60-80zł można kupić na USB.

Cytat

Kwota jaką chce przeznaczyć to około 1800zł. Maksymalnie 2000zł ale to ostateczność. Tylko nowe laptopy.

Dolar jest po 4zł praktycznie więc elektronika jest droga, licz że najtańsze polecane laptopy są za 2200-2300zł - nie mniej.

Cytat

A jeśli dopłacę 150zł żeby mieć 8GB to nie jest lepsza opcja niż te które proponujesz?

8GB RAM jest standardem od czasów Windows 7 SP1 i Windows 8 - najlepiej kupić 8GB w jednej kości tylko po to by móc rozbudować o kolejną za rok (jakieś 160zł).

Cytat

Myślałam, że Intel Core i5 to już duży plus.  ASUS VivoBook X510UA i5-8250U/8GB/256SSD 

Doliczasz jakieś 230zł za samą licencje systemu Windows 10 (sam klucz ESD).

Przykładowo:

Acer Aspire 5 i3-8145U/8GB/256/Win10 IPS

Dell Inspiron 3585 Ryzen 5-2500U/8GB/256/Win10

ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 5/12GB/256SSD/Win10

ASUS VivoBook X510UA i5-8250U/8GB/256SSD/Win10X