Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Jako że przymierzam się do zakupu zupełnie nowej jednostki, desperacko potrzebuję pomocy w złożeniu sensownego zestawu ?

ANKIETA

[1] Jaki jest Twój budżet na komputer?

Optymalny budżet wynosi 6500 zł.

Uzasadnione widełki to 7000 zł.

[2] Kiedy planujesz dokonać zakupu?

W październiku.

[3] Czy będziesz samodzielnie składał jednostkę i instalował system operacyjny? Czy potrzebujesz usługi montażu w sklepie?

Nie wiem czy posiadam odpowiednie umiejętności, aby bez problemu złożyć komputer samodzielnie, więc prawdopodobnie będzie potrzebna pomoc.

[4] Czy zestaw PC ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia?

Zestaw ma zawierać jednostkę centralną oraz system operacyjny. Resztę (monitor, mysz, klawiatura) dokupię osobno.

[5] Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia?

Komputer ma służyć przede wszystkim do nauki tworzenia grafiki 2D i 3D. Na chwilę obecną nie jestem w stanie podać programów, jakich będę używać, dlatego dobrze by było, aby zestaw był możliwe uniwersalny.

Co do gier to byłoby miło, gdyby jednostka umożliwiała odpalenie niektórych tytułów (jak Wiedźmin), ale absolutnie nie jest to priorytet.

[6] Jaką rozdzielczość (FHD/WQHD/4K) i odświeżanie (60Hz/75Hz/120Hz/144Hz/165Hz/240Hz) posiada Twój monitor? Będą podłączane dodatkowe monitory - jeśli tak ile?

Monitora jeszcze nie posiadam, ale planuję zakupić ten: BenQ SW270C (9H.LHTLB.QBE)

[7] Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)?

Na chwilę obecną nie - celuję w zestaw, który posłuży parę ładnych lat (oczywiście wykluczam sytuację, gdy wymagania w stosunku do komputera drastycznie się zmienią np. karta graficzna).

[8] Czy posiadasz podzespoły ze starego komputera np. dysk HDD SATA, napęd optyczny, obudowa, zasilacz, peryferia?

Nie.

[9] Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany?

W niedługim czasie - nie.

Kiedyś - możliwe (w zależności od potrzeb).

[10] Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność.

Waham się między wydajnością i ciszą, ale przez wzgląd na relacje z domownikami i sąsiadami, wolę, aby komputer nie pracował jak odrzutowiec ?

[11] Wymagania dodatkowe np. obudowa wyciszona, obudowa bez okna, obudowa ze szkłem, obudowa pod chłodzenie wodne, obudowa z LED-ami lub wentylatorami RGB/ARGB.

Ogólnie nie mam żadnych specjalnych wymagań, chyba że zgodnie z priorytetem z poprzedniego punktu będzie potrzebna wyciszona obudowa.

[12] Napisz jeśli chcesz kupić w konkretnym sklepie w Polsce (np. x-kom, morele, komputronik) lub kupujesz za granicą (UK, Francja, Norwegia).

Niesprecyzowany sklep w Polsce.

Z góry dziękuję za pomoc!

• FxJ zmienił(a) tytuł na Komputer do nauki grafiki 2D i 3D (6500 - 7000)
Opublikowano
Cytat

Nie wiem czy posiadam odpowiednie umiejętności, aby bez problemu złożyć komputer samodzielnie, więc prawdopodobnie będzie potrzebna pomoc.

Składanie komputera - poradniki wideo krok po kroku

Cytat

chyba że zgodnie z priorytetem z poprzedniego punktu będzie potrzebna wyciszona obudowa

Zdjęcie boku obudowy da nawet lepszy efekty niż wyciszona obudowa z większą ilością wentylatorów.

https://www.x-kom.pl/lista/pfxv29j9t - 6962 zł ale zawsze można dać słabszą grafikę np. GTX 2060 SUPER.

AMD Ryzen 7 3700X (8/16) + Wraith Prism RGB - w zestawie z procesorem masz boxowy cooler który na OLX śmiało opchniesz za 70-80zł.

Opublikowano
17 godzin temu, Tamagotchi napisał:

Chciałbyś mieć szklany bok (okno) w obudowie?

W zasadzie nie mam specjalnie określonych preferencji, ale również nie mam nic przeciwko ?

A masz jakąś propozycję?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli to nie problem, to potrzebuję zestawu zapasowego, na wypadek gdyby w tym roku nie otworzono mi kierunku z grafiką 3D. Poproszę o dodatkową listę pod zestaw do grafiki 2D (już bez gier etc, sama grafika), który w przyszłości (za pół roku do roku) można będzie podrasować do 3D ? 

Edytowane przez prism
Opublikowano
Cytat

Poproszę o dodatkową listę pod zestaw do grafiki 2D

A konkretniej?

Wystarczy przecież 2x8GB RAM albo 1x16GB oraz bez grafiki dedykowanej a tylko dokupić jakąś używaną typu GTX 960 3GB na allegro.