Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Potrzebuje jakiś dysk do HP Pavilion 2018 (i5-8265, Mx 150) do 200zl.

Nie wiem dokładnie jaki tam jest, wydaje mi się, że M2 Nvme X2. 

Interesuje mnie najlepszy stosunek ceny do jakości, żeby ten laptop ożył ?

I takie techniczne pytanie- Można jakoś odłączyć HDD bo i tak nie będę go używał? Trochę mi halasuje o najlepiej jakby w BIOSie była opcja, żeby wyłączyć albo w ustawieniach. 

• FxJ zmienił(a) tytuł na SSD do HP Pavilion 2018 (15-cs1006nw)
Opublikowano
Cytat

Można jakoś odłączyć HDD bo i tak nie będę go używał?

Tylko usypianie - ustaw w paneli zasilania dla wszystkich trybów po jakim czasie ma usypiać dyski.

Cytat

żeby ten laptop ożył

Ja wszystkim sugerowałem brać go z fabrycznym dyskiem SSD i za jakiś czas dokupić kolejny (na SATA III 2,5").

Toshiba 256GB SSD M.2 PCIe NVME (KBG30ZMV256G) - 169zł

Te były montowane do nowszych, nie wiem czy pełne NVMe (3.0 x4) obsłuży.

https://www.userbenchmark.com/System/HP-Pavilion-Laptop-15-cs1xxx/101902

https://ssd.userbenchmark.com/SpeedTest/526136/KBG30ZMV256G-TOSHIBA

Gigabyte 512GB M.2 PCIe NVMe (GP-GSM2NE8512GNTD) - powinien też współpracować.

Opublikowano

Była dostępna tylko taka wersja, więc brałem co było, bo to był chodliwy towar ?

A jeśli nie obsługuje nvme x4 to będzie jakoś działało w X2 czy cała kość nie będzie kombatybilna? 

Opublikowano

Znalazłem takie, któryś waty uwagi? 

1) Plextor M9PeGN 256GB (PX-256M9PeGN) [NVME X4, wydaje się być najszybszy]

2) ADATA XPG SX6000 Pro 256GB  (ASX6000PNP-256GT-C) [NVME X4]

3) Patriot Scorch 256GB (PS256GPM280SSDR) [NVME X2]

4) Kingston A1000 240GB (SA1000M8/240G ) [NVME X2]

Jeśli bym wiedział, że mając NVME X2 zadziała mi NVME X4 tylko np. zmniejszy prędkość to wolałbym X4, mógłby się kiedyś przydac do innego laptopa czy coś. 

Opublikowano

Dobra. Było małe zamieszanie z tym dyskiem, bo HP posiada jakże kompetentne osoby w obsłudze... 

Dzwoniłem na infolinie i oni nie wiedza, napisałem na facebooku i napisali, że NVMe x2.

Dopiero na angielskim forum HP napisali mi, że NVMe x4, tak samo potwierdził XKOM i ludzie z innego forum.

Dlatego kupiłem Plextora M9PeGN 256GB, choć jak patrze to komputer nie pozwala mu sie rozpędzic do deklarowanych wartości i odczyt jest na poziomie 1700MB/s, a zapis 800 MB/s.

Ale i tak wyraźnie czuc poprawe w działaniu.

Dzięki za pomoc.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Dnia 18.09.2019 o 23:11, rakso147 napisał:

Witam. 

Potrzebuje jakiś dysk do HP Pavilion 2018 (i5-8265, Mx 150) do 200zl.

Nie wiem dokładnie jaki tam jest, wydaje mi się, że M2 Nvme X2. 

Interesuje mnie najlepszy stosunek ceny do jakości, żeby ten laptop ożył ?

I takie techniczne pytanie- Można jakoś odłączyć HDD bo i tak nie będę go używał? Trochę mi halasuje o najlepiej jakby w BIOSie była opcja, żeby wyłączyć albo w ustawieniach. 

Jaki masz dokładnie model laptopa bo ja mam 15-cs1012nw bo teraz ja stoję przy wyborze zmiany większego dysku i nie wiem czy mogę x2 czy X4 włożyć?

Opublikowano
32 minuty temu, Johnybiu napisał:

Jaki masz dokładnie model laptopa bo ja mam 15-cs1012nw bo teraz ja stoję przy wyborze zmiany większego dysku i nie wiem czy mogę x2 czy X4 włożyć?

Ja mam 15-cs1006nw.

U mnie x4 jest kombatybilne, ale nie wykorzystuje całego potencjału.

Myślę, że twój też przyjmie x4 bez problemu, bo różnica między naszymi jest pewnie coś w stylu, że twój był z systemem, a mój bez i już inny numer. 

Podany wyżej Plextor działa jak burza i w pełni go polecam

Opublikowano
15 minut temu, rakso147 napisał:

Ja mam 15-cs1006nw.

U mnie x4 jest kombatybilne, ale nie wykorzystuje całego potencjału.

Myślę, że twój też przyjmie x4 bez problemu, bo różnica między naszymi jest pewnie coś w stylu, że twój był z systemem, a mój bez i już inny numer. 

Podany wyżej Plextor działa jak burza i w pełni go polecam

Dzięki bardzo za szybką odpowiedź.

Dnia 29.09.2019 o 14:52, FxJ napisał:

Mówisz o PX-256M9PeGN?

https://www.userbenchmark.com - podrzuć link ze skanu.

Fxj szukam do do wymiany nowego dysku do 512gb gdzieś w granicach 500zł. Wiem, że teraz przez pandemię podrożały dyski ale jaki polecił byś? Oczywiście mówimy tutaj o M.2 PCIe NVMe 2280.