DieGoddes Opublikowano 14 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2019 (edytowane) Hej, potrzebuję pomocy w poszukiwaniu spoko zestawa do pc gamingowego: [1] Mój budżet na komputer to 5-5.5k (+ na docelowe rzeczy do kupienia później) [2] Kiedy planujesz dokonać zakupu? 1-2 miesiące (zakup podzięlę na części dla wygody finansowej ?) [3] Czy będziesz samodzielnie składał jednostkę i instalował system operacyjny? Czy potrzebujesz usługi montażu w sklepie. Raczej takie rzeczy robię sama ? [4] Czy zestaw PC ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia? OS nie, sama załatwię; Monitor tak, basic do grania + docelowy [5] Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia Gry + ewentualnie streaming [6] Jaką rozdzielczość (FHD/WQHD/4K) i odświeżanie (60Hz/75Hz/120Hz/144Hz/165Hz/240Hz) posiada Twój monitor? Będą podłączane dodatkowe monitory - jeśli tak ile? Mam 1 monitor, ale stary, potrzebuję nowego. Zamiar podłączyć 2-3 monitory. Ale na początek po prostu dobrego monitoru, żeby nadawał się do gier typu Witcher 3, TES 6 ? [7] Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)? Swoich części na tę chwilę nie mam [8] Czy posiadasz podzespoły ze starego komputera np. dysk HDD SATA, napęd optyczny, obudowa, zasilacz, peryferia? Nie, niestety [9] Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany? Tak, PC do rozbudowania w przyszłości [10] Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność: Wydajność, ciszy i tak nie ma. [11] Wymagania dodatkowe np. obudowa wyciszona, obudowa bez okna, obudowa ze szkłem, obudowa pod chłodzenie wodne, obudowa z LED-ami lub wentylatorami RGB/ARGB. Obudowa ze szkłem raczej, jeśli będzie wyciszona to dodatkowy atut. [12] Napisz jeśli chcesz kupić w konkretnym sklepie w Polsce (np. x-kom, morele, komputronik). W Polskim, preferencji nie mam ? Z góry dziękuę za pomoc! Edytowane 14 Września 2019 przez DieGoddes Dodanie informacji Cytuj
DieGoddes Opublikowano 16 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2019 Sama próbowałam przeanalizować już publikowane wcześniej przez mistrzów listy, i wyszło coś takiego: https://www.x-kom.pl/lista/94lmwzvkn Wyszło finalnie ok 6k ? ale cóż, życie trudne bywa... Co na to powiecie? Jakieś zatrzeżenia? Wiadomo, najpierw będę brała to, co już jest na promocji ?. Cośbyście polecili zmienić? Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2019 Cytat [2] Kiedy planujesz dokonać zakupu? 1-2 miesiące (zakup podzięlę na części dla wygody finansowej ?) 1. Nie polecam dzielić i tak teraz jest ostro drogi dolara, teraz może być już tylko taniej. 2. Za 2 miesiące mogą być płyty z chipsetem B550 już - nie jest to pewne, mogą równie dobrze trafić dopiero w styczniu. Cytat jeśli będzie wyciszona to dodatkowy atut Nie polecam, jak ostatnio miałem wyciszoną to skończyło się to na tym że miałem cały czas zdjęte drzwiczki. W takim wypadku radzę dołożyć do większej z dobrym przepływem. SilentiumPC Armis AR7 TG (SPC221) - x-kom / morele [można zrobić custom mod frontu otwornicą i nałożyć filtr] Cytat Co na to powiecie? Jakieś zatrzeżenia? MSI B450-A PRO MAX i inne odświeżone "MAX" od MSI i tak są niedostępne nadal. Ceny też są nieaktualne, nowsze powinny być tańsze, przynajmniej trochę chociaż kurs dolara nam nie sprzyja. https://ssd.userbenchmark.com/SpeedTest/658996/XPG-GAMMIX-S11-Pro ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 512GB - dysk SSD M.2 NVMe można by już dać spokojnie. HyperX Predator DDR4 16GB (2x8) 3333MHz (HX433C16PB3K2/16) Najlepsze do 400zł w x-kom obecnie. AMD Ryzen 7 3700X + Wraith Prism RGB Ten cooler wystaw na OLC za 70-80zł to znajdzie kogoś z małym budżetem i parciem na RGB. SAPPHIRE Radeon RX 5700 PULSE (11294-01-20G)SAPPHIRE Radeon RX 5700 XT PULSE (11293-01-20G) SAPPHIRE Radeon RX 5700 XT NITRO+ (11293-03-40G) Sapphire się już pojawiają w sklepach powoli, tutaj może bym poczekał nawet na dostawę. Cytat najpierw będę brała to, co już jest na promocji Nic nie ma w promocji, jedynie w pseud promocji w rzeczywistości ceny nawet zbyt wysokie. PS. Gravity Falls pozdro 1 Cytuj
DieGoddes Opublikowano 17 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2019 @FxJ Dziękuję bardzo za szybką i tak szczegółową odpowiedź! Rzeczywiście, z tego co widzę to warto poczekać na Sapphire Nitro. Jeśli chodzi o Wraith Prism RGB to dzięki za poradę, tak chyba i zrobię ? . Mam wątpliwości co do czekania na nowe płyty B550. Jeśli chodzi o B450 to widziałam, że są dostępne w sklepach typu komputronik. Rzeczywiście ceny nie zachwycają... Czy nowsze wersje są warte czekania? (Bo teorytycznie mogę poczekać, mam HP Omen i5, i na razie radzi sobie jakoś) Z gorącymi pozdrowieniami PS również od Billa na moich plecach ? Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2019 Cytat Mam wątpliwości co do czekania na nowe płyty B550. Nie jeśli kupisz np. MSI "MAX" chodzi o większy ROM pod przyszłe aktualizacje BIOS/UEFI. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi