Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, potrzebuję pomocy w poszukiwaniu spoko zestawa do pc gamingowego:

[1] Mój budżet na komputer to 5-5.5k (+ na docelowe rzeczy do kupienia później)

[2] Kiedy planujesz dokonać zakupu? 1-2 miesiące (zakup podzięlę na części dla wygody finansowej ?)

[3] Czy będziesz samodzielnie składał jednostkę i instalował system operacyjny? Czy potrzebujesz usługi montażu w sklepie. Raczej takie rzeczy robię sama ?

[4] Czy zestaw PC ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia? OS nie, sama załatwię; Monitor tak, basic do grania + docelowy

[5] Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia Gry + ewentualnie streaming

[6] Jaką rozdzielczość (FHD/WQHD/4K) i odświeżanie (60Hz/75Hz/120Hz/144Hz/165Hz/240Hz) posiada Twój monitor? Będą podłączane dodatkowe monitory - jeśli tak ile?

Mam 1 monitor, ale stary, potrzebuję nowego. Zamiar podłączyć 2-3 monitory. Ale na początek po prostu dobrego monitoru, żeby nadawał się do gier typu Witcher 3, TES 6 ?

[7] Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)? Swoich części na tę chwilę nie mam

[8] Czy posiadasz podzespoły ze starego komputera np. dysk HDD SATA, napęd optyczny, obudowa, zasilacz, peryferia? Nie, niestety 

[9] Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany? Tak, PC do rozbudowania w przyszłości

[10] Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność: Wydajność, ciszy i tak nie ma. 

[11] Wymagania dodatkowe np. obudowa wyciszona, obudowa bez okna, obudowa ze szkłem, obudowa pod chłodzenie wodne, obudowa z LED-ami lub wentylatorami RGB/ARGB. Obudowa ze szkłem raczej, jeśli będzie wyciszona to dodatkowy atut.

[12] Napisz jeśli chcesz kupić w konkretnym sklepie w Polsce (np. x-kom, morele, komputronik). W Polskim, preferencji nie mam ? 

Z góry dziękuę za pomoc! 

Edytowane przez DieGoddes
Dodanie informacji
Opublikowano
Cytat

[2] Kiedy planujesz dokonać zakupu? 1-2 miesiące (zakup podzięlę na części dla wygody finansowej ?)

1. Nie polecam dzielić i tak teraz jest ostro drogi dolara, teraz może być już tylko taniej.

2. Za 2 miesiące mogą być płyty z chipsetem B550 już - nie jest to pewne, mogą równie dobrze trafić dopiero w styczniu.

Cytat

jeśli będzie wyciszona to dodatkowy atut

Nie polecam, jak ostatnio miałem wyciszoną to skończyło się to na tym że miałem cały czas zdjęte drzwiczki.

W takim wypadku radzę dołożyć do większej z dobrym przepływem.

SilentiumPC Armis AR7 TG (SPC221) - x-kom / morele [można zrobić custom mod frontu otwornicą i nałożyć filtr]

Cytat

Co na to powiecie? Jakieś zatrzeżenia?

MSI B450-A PRO MAX i inne odświeżone "MAX" od MSI i tak są niedostępne nadal. Ceny też są nieaktualne, nowsze powinny być tańsze, przynajmniej trochę chociaż kurs dolara nam nie sprzyja. 

https://ssd.userbenchmark.com/SpeedTest/658996/XPG-GAMMIX-S11-Pro

ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 512GB - dysk SSD M.2 NVMe można by już dać spokojnie.

HyperX Predator DDR4 16GB (2x8) 3333MHz (HX433C16PB3K2/16)
Najlepsze do 400zł w x-kom obecnie.

AMD Ryzen 7 3700X + Wraith Prism RGB

Ten cooler wystaw na OLC za 70-80zł to znajdzie kogoś z małym budżetem i parciem na RGB.

SAPPHIRE Radeon RX 5700 PULSE (11294-01-20G)
SAPPHIRE Radeon RX 5700 XT PULSE (11293-01-20G)

SAPPHIRE Radeon RX 5700 XT NITRO+ (11293-03-40G)

Sapphire się już pojawiają w sklepach powoli, tutaj może bym poczekał nawet na dostawę.

Cytat

najpierw będę brała to, co już jest na promocji

Nic nie ma w promocji, jedynie w pseud promocji w rzeczywistości ceny nawet zbyt wysokie.

PS. Gravity Falls pozdro

• reaction_title_1 1
Opublikowano

@FxJ

Dziękuję bardzo za szybką i tak szczegółową odpowiedź!

Rzeczywiście, z tego co widzę to warto poczekać na Sapphire Nitro.   

Jeśli chodzi o Wraith Prism RGB to dzięki za poradę, tak chyba i zrobię  ? .

Mam wątpliwości co do czekania na nowe płyty B550. Jeśli chodzi o B450 to widziałam, że są dostępne w sklepach typu komputronik. Rzeczywiście ceny nie zachwycają... Czy nowsze wersje są warte czekania?  (Bo teorytycznie mogę poczekać, mam HP Omen i5, i na razie radzi sobie jakoś)

Z gorącymi pozdrowieniami

PS również od Billa na moich plecach ?