Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Za 2-3 dni przymierzam się do kupna TYLKO komputera, który będzie służył głównie do gier i amatorskiego montażu filmów/obróbki zdjęć.
Niewykluczone, że od czasu do czasu chciałbym odpalić streama z mało wymagających gier z naciskiem na "mało"

Budżet jak w tytule ~4000zł, bez systemu i chciałbym go złożyć samodzielnie.
Obecnie posiadam monitor 75Hz a w przyszłości (blackfriday/cybermonday) chciał dokupić kolejny i grać/pracować na dwóch.
Wstępnie też myślę, że nie będe nic podkręcać.
Sklep, w którym będę planował zakup jest mi raczej obojętny (wręcz myślałem o zamówieniu z 3 różnych stron gdzie ceny danego komponentu są korzystniejsze).

Taki zestaw udało mi się złożyć i w tym momencie rodzi się ważne pytanie.
https://www.x-kom.pl/lista/751dgqysk
Czy lepiej zainwestować w Ryzena 5 3600 kosztem karty graficznej? Czy zostać przy Ryzenie 5 2600?
Jeżeli coś w zestawie nie gra to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
Dzięki i pozdrawiam!

Edytowane przez Traoz
Opublikowano

MSI B450-A PRO MAX i inne odświeżone "MAX" od MSI i tak są niedostępne nadal. Ceny też są nieaktualne, nowsze powinny być tańsze, przynajmniej trochę chociaż kurs dolara nam nie sprzyja. Te płyty są dedykowane pod procesory Ryzen 3-gen (6-8 rdzeniowe) do 2-giej generacji można brać tańsze np. od AsRocka.

SAPPHIRE Radeon RX 5700 PULSE (11294-01-20G) - te od Sapphire są rozchwytywane i są problemy ciągle z dostępnością.

Supremo >> Vero - pod każdym względem, od dłuższej gwarancji po lepsze łożyska wentylatora.

SilentiumPC Supremo L2 V2 550W (SPC139) 80+ Gold - x-kom / morele