Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgodnie z wytycznymi :)

1.   Dla mnie, studentki (nie prawa)
2.   Bez systemu
3.   Matryca min. 15,6", ale im lżejszy, tym lepiej
4.   Dysk SSD na system + HDD na resztę (bo tak czytałam, że jest dobrze, prawda to?), nagrywarka mile widziana
5.   Jak w temacie, cenowo strzelam w około 3-4k za sam komputer, przy czym najchętniej dałabym jakieś 3,5 max., o ile wyższa cena znacząco nie wpłynie na komfort użytkowania
6.   Najważniejsze jest działanie programów patrz pkt.10, w drugiej kolejności niezawodność i wytrzymałość
7.   Matryca matowa full HD; będę chciała pracować z dodatkowym monitorem, możliwe że z projektorem też, także złącze dvi/d-sub (o ile dobrze kojarzę)
8.   Laptop będzie wszędzie ze mną jeździł wszędzie, tzn. 2-3 dni w tygodniu uczelnia, prawie co weekend PKP/ polski bus, także waga+wytrzymałość to plus, natomiast jakoś nie ciśnie mnie na długi czas pracy baterii, bo i tak wszędzie mam gniazdka
9.   Gry to pewnie Simsy 2 maks xD, czyli niskie wymagania

10. Programy: jednocześnie otwarte: kilka-kilkanaście kart w przeglądarce, Excel, Word, przeglądarka PDF i AutoCad 2014 lub nowszy powinny docelowo chodzić płynnie, to będzie sensem istnienia tego laptopa, może się zdarzyć, że do tego odpalę jakieś dodatkowe programiki do zczytywania pomiarów/ modelowania rzeczy

11. Chętnie podświetlana klawiatura, koniecznie z częścią numeryczną
12. Do tej pory pracowałam na stacjonarnym Dellu, kupionym już jako używany, który sprawuje się rewelacyjnie jak na swoje możliwości, także skłaniam się do zakupu kolejnego Della, natomiast nie musi być to koniecznie ta marka; zależy mi na kupnie komputera, który starczy mi na 5 lat co najmniej; może być poleasingowy
13. Np. https://allegro.pl/dell-inspiron-15-7559-1385-128gb-m-2-1tb-hdd-i6458797336.html
14. Link do tej ankiety dla pozostałych https://nieidealny.pl/?p=247

Jako typowa kobieta sama nie wiem, czego chcę xD A już czego potrzebuję, to w ogóle- czy opłaca się mieć dużo RAMu, czy musi być DDR4, bo DDR3 to już prehistoria, czy może własnie konfiguracja SSD+HDD odmieni moje życie, na ile dla moich potrzeb ma znaczenie karta graficzna itd.? Także z góry dziękuję za pomoc w sensownym wydaniu pieniędzy!

Opublikowano
bo tak czytałam, że jest dobrze, prawda to?

Prawda, ale może być też pojedynczy dysk SSD jeśli nie przechowujesz zbyt dużej ilości danych i masz np. dysk zewnętrzny lub sieciowy (NAS).

Co do projektora to stosuje się przejściówki HDMI-DVIHDMI-VGA

A jeśli brak nagrywarki można sobie poradzić na kilka sposobów lub kupić zewnętrzną na USB

czy musi być DDR4, bo DDR3 to już prehistoria

Wyższa wydajność przy niższym zużyciu energii ale różnica jest niewielka w porównaniu do starszych DDR3.

https://www.forum.nieidealny.pl/topic/570-promocje-na-dell-inspiron-7559-w-x-kom/

Co do laptopów Dell masz aktualnie dwie obowiązujące promocje w X-KOM

Dell Inspiron 7559 i5-6300HQ/16GB/1000 FHD GTX960

Dell Inspiron 7559 i7-6700HQ/8GB/1000 FHD GTX960 (z opcją dołożenia drugiej kości - klapa serwisowa na 1 śrubkę każdy sobie poradzi w 30 sek.)

Patriot 240GB M.2 SATA SSD 2280 - plus jakiś przyzwoity dysk SSD

Jaki masz komputer? Dużo pracujesz w 3D?