Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wieczór wszystkim

Potrzebuję laptopa i byłbym niezmiernie wdzięczny, gdybyście pomogli mi w wyborze odpowiedniego modelu ?

Poniżej załączam ankietę z wytycznymi i moimi personalnymi potrzebami co do sprzętu.

[1] Mężczyzna, student (22 lata)

[2] W zestawie z systemem

[3] 14-15,6 cala. Waga jest istotna ale nie jest decydująca, może być nieco większa jeżeli jakość będzie to rekompensować.

[4] SSD, nagrywarka mało ważna

[5] Cena do 2500, max. 2600 ale chciałbym zamknąć się w 2500. Cena za sam laptop. Raczej chciałbym nowy sprzęt.

[5 b] Sprzętu zamierzam używać przez kilka lat. Sprzęt na uczelnię + do podróży. Mam PC'ta na którym odpalam większość gier i PS4 PRO. Laptop ma służyć do przechowywania materiałów ze studiów, skryptów, pisania notatek, przeglądanie internetu, w podróży jakieś gry ale to od czasu do czasu.

[5 c] Przymierzam się do kupna w ciągu miesiąca, we wrześniu chciałbym zamknąć temat.

[6] Zależy mi zarówno na tym, by sprzęt dobrze wyglądał, trzymał na baterii i miał zadowalającą wydajność, ale nie oczekuję cudów. Gdybym miał ułożyć te cechy w linii do byłoby to:

Wydajność > Czas Działania > Wygląd.

[7] Rozdzielczość 1920, matryca raczej matowa. Nie będę korzystał raczej z drugiego monitora.

[8] Sprzęt będzie używany głównie na uczelni lub w podróży. Głównie w Polsce.

[9] Średnie wymagania (Takie przykładowe tytuły jakie bym ogrywał to The Binding of Isaac, Civilization V lub VI Frostpunk, The Sims 4.)

[10] Co do programów to nie mam raczej konkretnych wymagań, głównie obsługa oprogramowania biurowego typu Powerpoint, Word, Excel etc.

[11] Brak

[12] Brak. Do tej pory pracowałem na budżetowym laptopie Kiano Slimnote 14.1+.

[13] Póki co patrzyłam na 5 modeli ale jestem otwarty na różne propozycje.

HP 15 i5-8265U/8GB/240+1TB/Win10 FHD (15-da1006nw)

ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 5/12GB/256SSD+500/Win10 (R504ZA-BQ136T)

Dell Inspiron 3585 Ryzen 5-2500U/8GB/256+1TB/Win10

Acer Swift 3 i3-8130U/12GB/480+1TB/Win10 (NX.H1SEP.001)

HUAWEI MateBook D (53010ECR) Ryzen 5 2500U 8GB 256GB SSD W10

To by było chyba na tyle. Z góry dzięki za pomoc ?

Opublikowano
Cytat

Wydajność > Czas Działania > Wygląd

W zestawie z systemem

Ze względu na chłodzenie warto tego Paviliona kupić.

HP Pavilion 15 i5-8265/8GB/256/Win10 MX150 Burgundy (15-cs1014nw)

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/256/Win10 MX150 IPS Blue (15-cs1013nw)

Oba za 2999zł aktualnie, oba z nowszymi procesorami Late-2018 oraz polecam załatwić sobie voucher na 400zł na nie.

Oczywiście zalecam dokupić kość RAM od razu oraz za jakiś czas dodatkowy wewnętrzny dysk SSD (oraz ramkę do przykręcenia - nie dołączyli do laptopa).

Kingston Pamięć dedykowana 8GB 2400MHz CL17 1.2V - 159zł

Crucial MX500 500GB - 299zł a nawet 265zł (promocja).

Temat na forum o tym modelu.

Opublikowano

Nawet w voucherem domontowanie podzespołów przekracza maksymalny budżet 2600. Chcę mimo wszystko aby tej sumy nie przekroczyć, to nie będzie mój główny sprzęt. Chodzi mi o to by był mobilny, będę codziennie woził go na uczelnię i robił na nim notatki. Owszem, ważna jest wydajność ale chcę mimo wszystko zamknąć się w przewidzianej kwocie. Jak pisałem w ankiecie, laptop bardzo rzadko będzie używany do gier, a wydaje mi się że na tańszych sprzętach też pójdą te produkcje, które podałem w temacie.

Opublikowano
Cytat

domontowanie podzespołów

Nie musisz koniecznie kupować od razu kolejnego dysku, mozesz kupić tańszych HDD, chociaż gorąca zachęcam do pozbycia się całkiem dysku HDD z laptopa.

Patrz też na matryce, w większość mają TN/EWV.

Cytat

Chodzi mi o to by był mobilny, będę codziennie woził go na uczelnię i robił na nim notatki.

13,3" - 14,x" - ten przedział bym do tego celu polecał.

HP ELITEBOOK 830 G5 i5-8350U/256GB/8GB/FHD - przykładowo te 13,3" Elitebooki.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop - studia, okazjonalnie wyjazdy 14-15,6 cala (2500-2600)
Opublikowano

To raczej wymaga stałego i dobrego połączenia z internetem o co może być ciężko. Jeżeli w tej cenie nie ma nic co się nada do okazjonalnego grania to trudno, przeboleję to.

Opublikowano

A ewentualnie gdybym zdecydował się na podanego wyżej HP'ka to jak wygląda procedura zdobywania vouchera? Mam SN laptopa HP z grupy na FB ale nie mam pewności że nie był on już używany w takiej akcji.

Opublikowano

Rozumiem. Ja jestem w 100% świadomy że to nie będzie najlepsza i najbardziej płynna rozgrywka. Zmieniając temat,

6 godzin temu, Rai97 napisał:

A ewentualnie gdybym zdecydował się na podanego wyżej HP'ka to jak wygląda procedura zdobywania vouchera? Mam SN laptopa HP z grupy na FB ale nie mam pewności że nie był on już używany w takiej akcji.

Ewentualnie może masz informacje na temat Windowsa 10 w wersji dla studentów. jeżeli udałoby mi się załatwić system z uczelni to mógłbym kupić mocniejszy sprzęt, ale nie wiem jak działa ten program. Obejmuje wszystkie uczelnie czy tylko  wybrane?

Opublikowano

No to tutaj moje marzenia o Win z uczelni poszły sobie w siną dal. No nic, zastanowię się jeszcze nad zwiększeniem budżetu do 3k, może wtedy będzie coś lepiej dobrać.

Opublikowano

A jak wygląda procedura zdobywania tego vouchera od HP? Na jeden numer seryjny można tylko raz dostać? HP nie robi z tym problemu, czy wymagają jakieś faktury zakupu itp?