Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Monitor "ultrawide" głównie do oglądania filmów (do 1000zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Poszukuję monitora, bo zmęczyło mnie już 15,6' w moim laptopie. Oglądam sporo filmów, więc myślę o 21:9, dodatkowo zagram od czasu do czasu w jedną z nowszych gier, nie potrzebuję czegoś super zoptymalizowanego pod reakcję, bo w FPSach nie spędzam wiele czasu. W załączonym temacie było wspomniane by nie kupować takich monitorów poniżej 29 cali- jestem ciekaw dlaczego? Do wydania mam około 1000 zł. Zainteresował mnie model LG 29UM69G z wspomnianego tematu. Na ile jest to aktualne? Polecacie coś innego? 

• FxJ zmienił(a) tytuł na Monitor głównie do oglądania filmów (do 1000zł)
Opublikowano
1 godzinę temu, FxJ napisał:

Nie warto, też oglądam ale nie ma filmów w 21:6 wszystkie masz w 16:9.

Jeśli masz na myśli 21:9 to czy jesteś tego pewien? Mam Lenovo Y530 z 15,6' w 16:9 i na szybko odpaliłem kilka filmów z dysku i z HBO GO- dosłownie każdy miał pasy z góry i z dołu. 

Opublikowano
Dnia 6.09.2019 o 22:01, FxJ napisał:

Dzięki za artykuł, poczytałem troszeczkę o załączonym tam teście z rozdzielczością 2560x1080, czyli taki jaki mnie interesuje. Wygląda na to, że w grach jest pełne wsparcie. Co do filmów, czyli to co mnie najbardziej interesuje- wszystko powinno śmigać przy około 2.35-2.40, czyli większości filmów ze źródeł z jakich korzystam. Co do netflixa czy yt- netflixa akurat nie oglądam, dodatkowo wygląda na to, że do wielu serwisów można znaleźć wtyczki (YT włącznie), które obsługują inne rozdzielczości, bez rozciągania ich. Najbardziej interesujący mnie temat, czyli filmy kinowe, sugerują pójście w 21:9, uważając by użyć odtwarzacza, który to obsługuje. Wsparcie póki co jest dobre i raczej zdecyduję się na tego LG.

Opublikowano
Cytat

Wygląda na to, że w grach jest pełne wsparcie.

Zależy od gry, niektóre studia olewają ultrawide (albo o nich zapominają).

Zamów przez internet sam zobaczysz jak to wygląda ja siedzę na WQHD, radzę jednak unikać skalowania filmów a używać wycentrowania nawet jak by miały zostać pasy czarne u góry i dołu.