Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Tym razem poszukuję laptopa dla studenki. W grę wchodzi zakup laptopa poleasingowego, gdyż zależy jej na niskiej cenie.
1. Studentka, 22 lata.
2. Wiem, że zazwyczaj laptopy posiadają już wgrany system (tym bardziej te poleasingowe). W razie co posiada jednak program dla studentów.
3. Najkorzystniejsza matryca to 14 cali. Waga ma znaczenie, dobrze gdyby nie przekroczył 2kg.
4. Miło, gdyby posiadał SSD, nie jest wymagana duża pojemność, myślę, że 256GB będzie najodpowiedniejsze.
5. Oczekiwany budżet to 1000zł (+= 200zł). Im taniej tym lepiej.
5b. Laptop głównie przeznaczony będzie do pisania prac na studia oraz przeglądaniu internetu / oglądaniu filmów. Nie zależy mi na napędzie.
5c. W najbliższym czasie (wrzesień)

6. Stawiam na grafikę zintegrowaną (z racji budżetu). Dobrze, gdyby obudowa nie była wykonana z taniego plastiku.
7. Preferowana matryca to matowa, aczkolwiek błyszczącą też wezmę pod uwagę.

8. W Polsce, głównie na biurku / na łóżku.
9. Bez grania w gry.
10. Głównie programy biurowe (Microsoft Office lub Libre Office). Oprócz tego głównie przeglądarka.
11. Nie wymagam wydzielonej klawiatury numerycznej. Ważne, żeby klawiatura była ergonomiczna, niezbyt "wysokie" (chyba chodziło jej o to, żeby nie miały wysokiego skoku)
12. Brak
13. Aktualnie znalazłem laptop poleasingowy. Chętnie poczytam opinię na tematu tego wyboru.
https://www.morele.net/laptop-lenovo-t440-i5-4300u-8gb-180gb-ssd-hd-win-10-pro-coa-4144800/