lejajo Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Poszukiwany laptop gamingowy! Witam, poszukuję laptopa o dość specyficznych parametrach. Otóż co najważniejsze to mobilność, waga laptopa powinna się mieścić w zakresie do 1,5 kg w dół, matryca 13-14 cali, karta graficzna od GTX1050 w górę. Laptop będzie służył do studiów i z tym związanych prac, jednak nie chciałbym rezygnować ze sporadycznego pogrania w GTA V czy tym podobne produkcje. Oczywiście nie musi być to rozgrywka w najwyższych możliwych ustawieniach, jednak potrzebowałbym czegoś mocniejszego niż oferowane zazwyczaj MX150. Dobrze jakby bateria starczała przy zastosowaniach biurowych na parę godzin, powiedzmy 5-6. Myślałem o Matebooku 13, jednak tutaj jest wspomniany MX150. Jedyny produkt jaki znalazłem i który odpowiada moim wymaganiom to bardzo ciężko dostępny MSI PS42. Jest Jeszcze Surface Book 2 za 10 koła, także to odpada. Budżet jest powiedzmy jakoś do 4 - 5 k zł. Czy są podobne konstrukcje o których nie wiem? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc! Cytuj
FxJ Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Cytat Otóż co najważniejsze to mobilność, waga laptopa powinna się mieścić w zakresie do 1,5 kg w dół, matryca 13-14 cali, karta graficzna od GTX1050 w górę. ODRADZAM, szczerze odradzam zakup ultrabooka do grania! Zerknij choćby tutaj do tematu - link. Nawet lekkie 15,6" bez modernizacji nie bardzo się nadają. ASUS ROG Strix G i5-9300H/16GB/512 - 2,26 kg czyli jak na gamingowy model trzeba przyznać że całkiem lelki. Albo skup się na graniu przez usługi online jak GeForce Now. Cytuj
lejajo Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) No cóż, przeszedłem się do media, popodnosiłem laptopy i pooglądałem jak to wygląda z rozmiarami. Co prawda z bólem serca ale jestem skłonny zaakceptować laptopa do 2kg (ale im mniej, tym lepiej, bardziej coś koło 1,8kg) który nie będzie miał jakiegoś ogromnego, ważącego drugie tyle zasilacza. Matryca może być 15,6 cala, ale wtedy z jak najmniejszymi ramkami, ewentualnie 14 cali. Kwestia baterii nadal się nie zmienia, chciałbym aby laptop wytrzymał te parę godzin prac biurowych. Możliwości graficzne zwiększają się wraz z wielkością i wagą urządzenia, więc może być coś pokroju GTX 1060, 1660Ti. Rozważałem Legiona Y540, ale jest nieco za ciężki no i wygląd niezbyt mi odpowiada. Najlepiej, gdyby był jak najmniej gamingowy z wyglądu, choć jestem w stanie to przeboleć. Przeglądałem różne modele, głównie MSI P65, GS65, GS63, GS43 ale pewnie na sporo rzeczy nie wpadłem. Pozdrawiam! EDIT: Oczywiście zaznaczam, że laptop może być jak najbardziej używany. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez lejajo Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Cytat laptop może być jak najbardziej używany Alienware 13 R3 - i7-7700/512GB/GTX1060/OLED/Win10Pro - 4000zł Ale wręcz wymagane jest przesmarowania pastą typu liquid metal. MSI GS65 Stealth Thin 8RE-237PL do 6000zł Ewentualnie z używanych/outletów: MSI P65 8RF (Creator) MSI PS63 8SC (Modern) XPS 15 7590 Acer Predator Triton 500 (PT515-51) Razer Blade (2017) Cytuj
lejajo Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zdecydowałem się mimo wszystko na nowego Huawei Matebook 13, wersje z 8GB RAM, i7 i 512 GB SSD ale z UHD620. Zgodnie z radą testuję sobie obecnie Geforce Now na moim X230. Stwierdziłem, ze bardziej zależy mi na super mobilności i niewielkiej wadze, no i dobrym wyswietlaczu niż wbudowanym dedykowanym GPU. Jak będę chciał pograć, to skorzystam z geforce Now albo kupię kiedyś konsolę czy PC. A tak za 2600 zł dorwałem super sprzęt moim zdaniem. Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Cytat ale z UHD620 To grafika zintegrowana w procesorze - i7-8565U. Gdzie ją znalazłeś, nie wiem czy jakaś konfiguracja bez dedykowanej w ogóle trafiła do Polski. Cytat no i dobrym wyswietlaczu O ile ktoś lubi matryce lustrzane, ja szczerze nienawidzę. Acer TravelMate X5 i7-8565U/16GB/512/Win10P FHD IPS (0,94 kg) - alternatywa i to z biznesowych. Cytuj
lejajo Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 5 godzin temu, FxJ napisał: To grafika zintegrowana w procesorze - i7-8565U. Gdzie ją znalazłeś, nie wiem czy jakaś konfiguracja bez dedykowanej w ogóle trafiła do Polski. Kupiłem na ebayu za 600 euro. Jestem uczniem w niemieckiej szkole i potrzebowałem niemieckiej klawiatury, stąd zakup tutaj. Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Mogłeś od razu o tym napisać, niemieckim posługuję się nie gorzej niż angielskim. Cytuj
lejajo Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 5 minut temu, FxJ napisał: Mogłeś od razu o tym napisać, niemieckim posługuję się nie gorzej niż angielskim. W sumie nie znam Twojej znajomości angielskiego więc niewiele mi to mówi ? A czy miałoby to jakieś znaczenie w wyborze laptopa? Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Tak, widziałbym jakie sklepy przeglądać, są różnice w dostępności pewnych konfiguracji dla różnych krajów. Często ktoś pisze że jest w UK, USA, Holandii, Norwegii czy Chinach ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi