Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Kobieta 19 lat, student
[2] Najlepiej w zestawie z Windowsem 
[3] Najlepiej 15-15.6 cala, waga do 3 kg ( W miarę możliwosci nieco lżejszy, jednak nie będzie to aż tak duży problem) 
[4] Z dyskiem SSD (może być dołożony przez sklep) lub możliwością dołożenia SSD własnoręcznie. Napęd DVD nie jest konieczny.
[5 a] Cena ok 3200-3500 zł (wolałabym nie naginać zbytnio tej kwoty,ale 200 zł mogę dołożyć)

[5 b] Zależy mi na tym aby był solidny i wystarczył na co najmniej kilka lat studiów

[5 c] Zakup w wakacje (koniecznie! )
[6] Zależy mi na dość dobrej jakości wykonania ( nawet jesli będzie z tworzywa sztucznego ), dośc dobry czas pracy na baterii ok 4 h
[7] Rozdzielczość przynajmniej  FullHD
[8] Do użytku domowego,ale również okazyjne zabieranie na uczelnie lub w podróż
[9] Gram w gry tylko okazyjnie,więc maszyna do gier nie jest wymagana

[10] W czasie studiów będę mieć nieco programowania ( chciałabym również wykorzystywać komputer do nauki w tym celu)

[11] Brak
[12] Wcześniej korzystałam głownie z komputerów stacjonarnych 
[13] Zainteresowały mnie owe modele:

DELL Inspirion 15 G3 3579-7581 ( słyszałam,że produkty tej firmy mają bardzo dobrą jakość)

Lenovo 330 i7-8750H

MSI GF  i7-8750H (Wysoka cena ,chyba,że wersja i5)

Nie będę ukrywać, nie znam się specjalnie na komputerach dlatego proszę o dobrą i mądrą poradę.

Opublikowano
Cytat

słyszałam,że produkty tej firmy mają bardzo dobrą jakość

Tak ale nie koniecznie tyczy się to serii konsumenckich do których zaliaczają się inspirony.

Cytat

Lenovo "ideapad" 330 i7-8750H

Te od razu wykreśl.

Cytat

nie znam się specjalnie na komputerach dlatego proszę o dobrą i mądrą poradę
Cena ok 3200-3500 zł

Wystarczy ci procesor i5 "H" oraz 16GB RAM albo 8GB i wolny slot pod łatwą rozbudowę o kolejną kośc 8GB (ok 200zł).

Nie warto się porywać na procesory i7 i kupować laptopy bardziej budżetowe ze słabszych serii.

Cytat

Jaki będzie najlepszy model z tej serii?

GS lub GT albo stacje robocze WS - każda z nich jest pod inne wymagania projektowana.

A twoim budrzecie aktualnie możesz taniej Aspire 7 np. kupić.

Acer Aspire 7 i5-8300H/16GB/256SSD/Win10 FHD IPS (NH.GXBEP.026) + dołożenie kolejnego dysku SSD 500GB (SATA 2,5") poniżej 300zł już lub dysku HDD ale nie polecam ich kupowania do laptopów już.

Acer Aspire 7 i5-8300H/8GB/512/Win10 GTX1050Ti IPS (NH.GXCEP.028) - wypuszczony pół roku później może mieć lepszą matryce

Są też już z procesorami 9-gen dostępne, ale obecnie wyłącznie z droższymi grafikami "GTX 1650" przez co wszystkie wykraczają ponad budżet.

MSI GF63 i5-9300H/8GB/120+1TB/Win10X GTX1050 IPS (GF63 9RC) - najnowszy na 2019 r., niestety x-kom nie ma obecnie ich z fabrycznymi dyskami SSD oaz system jest czysty instalowany z "sklepowej" licencji co podnosi cenę (producenci mają znacznie taniej licencje jako integratorzy).