Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od początku zaznaczę że nie chcę kupować, chce się tylko dowiedzieć w jakiej kwocie i co mogę uzyskać.

Obecnie posiadam

I7 4790 i7-4790 3.6GHz

GTX 650 bodajże 

12GB DDR3 Ram

1TB HDD

XFX TS 550W

Moje pytanie: Co polecalibyście ogólnie jak najtaniej aczkolwiek aby była to jednostka szybsza, wydajniejsza od mojej

Przeznaczenie: Głównie nic specjalnego, jak przeciętny kowalski internet ,filmy aczkolwiek chciałbym aby komputer był w stanie uciągnąć Większość gier przynajmniej na średnich ustawieniach, płynnie min 60fps  (nie mówie o najnowszych tytułach a raczej tych sprzed  roku, dwóch, trzech). 

Bardziej skłaniam się ku Intelowi, po ostatniej jednostce trochę się zraziłem do Amd

Można przyjąć że HDD i Zasilacz zostają moje, więc bez tych dwóch podzespołów oraz bez systemu (Nie wykluczam dołożenia małego SSD na system)

Opublikowano

Crucial MX500 500GB - obowiązkowo i nie 250GB też nie wchodzi w rachubę, gier się nie instaluje na HDD a mniejsze dyski mają niższe transfery i szybko się im zapełnia cache.

Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti OC 6GB GDDR6 - zacząłbym od wymiany karty po prostu bo sam procesor nie jest wcale kiepski.

Cytat

12GB DDR3 Ram

Co masz 3x4 GB czy 2+8 GB?

Single Channel vs Dual Channel

Opublikowano

Z tymi grami to też żebyście mnie źle nie zrozumieli, nie mam kilkunastu gier poinstalowanych i nie gram codziennie (może też dlatego że PC nie pozwala na te ciekawsze tytuły) 

Ale tak żeby uściślić biorąc pod uwagę ten rok moje "granie" ogranicza się do ETS2, LOL, Mad Max.

Tak z ciekawości, możesz mi wytłumaczyć dlaczego nie instaluje się gier na HDD? oraz co w takim razie można instalować na HDD ? 

Ram mam 4+8GB Dokładniej nazwy nie wiem ale raczej nie są to kości z wyższych półek ,co lepsze.. obie są różnych firm więc przypuszczam że raczej też do zmiany by były

O kurcze ,ja gdzieś z tylu głowy podobny ,może nieznacznie większy budżet miałem na myśli co suma tej karty i ssd ? 

Zapomniałem wymienić płytę, jest to:  MSI B85-G43, dodam w pierwszym poście

Opublikowano
Cytat

oraz co w takim razie można instalować na HDD ? 

Muzykę, zdjęcia, filmy, backupy.

Cytat

możesz mi wytłumaczyć dlaczego nie instaluje się gier na HDD?

To jak byś sobie odpalił PUBG i zamiast po 2 sek być w lobby to dopiero przy skoku z samolotu ci się gra kończy wczytywać dopiero.

Skrótowo dyski HDD skończą tak jak dyskietki w szafie, z tym że dyskietki hałasowały tylko przy nagrywaniu a HDD cały czas.

Cytat

obie są różnych firm więc przypuszczam że raczej też do zmiany by były

Sprzedaj 4GB i kup 8GB w jednej kości o takich samych parametrach.