Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy tej ilości różnorakich laptopów i godzin przeglądania moreli czy xkomu już zgłupiałem, proszę o jakieś propozycje laptopów czy rady, które pomogą mi lepiej ukierunkować swoje oczekiwania.

[1] Mężczyzna lat 20
[2] Najlepiej żeby zawierał Win 10 pro lub (bez systemu) będę siedział kilka miesięcy na piracie i w tym czasie samemu zarobię na licencję :V
[3] Marzy mi się 14" choć do słyszałem że do komfortowego projektowania to trochę mało, więc 15"-16"
[4] Bez nagrywarki, tylko SSD 500GB-1TB
[5] Sam nie jestem pewien ile będę w stanie dać za laptopa lecz takie 6 tyś. to taka granica, na chwilę obecną niemoralne wydaje mi się wydać więcej, super było by też wyrwać coś tańszego :V
[5 b] Planuję używać go przez min. 4 lata 
[5 c] Planowany zakup: koniec września
[6] Praca na baterii to dla mnie jeden z ważniejszych czynników przy wyborze takiego laptopa
[7] co do ekranu pragnę tylko matowej matrycy, bez większych wymagań
[8] W planach mam używać go głównie na uczelni, poza domem.
[9] niskie wymagania 
[10] Programy typu AutoCAD do nauki
[11] j.w. matowa matryca, dysk tylko SSD, procesory intel i5 (i7 jeżeli będzie to opłacalne i nie skróci znacząco czasu na baterii) lub godny uwagi ryzen (nic nie wiem o ryzenach ale jestem otwarty na propozycje :v)
[12] brak, w życiu dotknąłem laptopy znajomych mniej jak 10 razy (również brak doświadczeń)
[13] HP Omen z planami rozbudowy w przyszłości o dodatkowe 8GB RAM + dodatkowe 512GB SSD M.2 HP Omen 15-dc0008nw (4UF45EA) 8GB RAM/512GB SSD/Win10 Pro 

Początkowo na oku miałem thinkpada l490, jednak dowiedziałem się o projektowaniu CAD najpóźniej na 2 roku (AiR), do czego przyda się dedykowane GPU, po czym rozważałem nad HP Pavilion Power jednak opinie na jego temat trochę mnie zniechęciły i jestem gotów wydać trochę więcej.
6000zł to granica, której nie chcę przekraczać, ale jestem w stanie tyle dać jeżeli naprawdę warto, jednak preferowałbym oscylować w granicach 3k-5k PLN.
Szukałem głównie laptopów pracujących chociaż 7h przy teście przeglądania internetu (NBC WiFi Websurfing Battery Test 1.3), wyposażonych w i5, 8GB RAM z możliwością rozbudowy, brak HDD, 500GB SSD najlepiej z możliwością rozbudowy o SSD M.2, więc staram się obciąć te 200-400zł gdzie się da :V

• FxJ zmienił(a) tytuł na [5000] Laptop głównie na studia, czas pracy na baterii + CAD
Opublikowano
Cytat

Najlepiej żeby zawierał Win 10 pro lub (bez systemu) będę siedział kilka miesięcy na piracie 

Dla studentów - darmowy system Windows - Microsoft Azure Dev Tools for Teaching | Microsoft Imagine Premium | DreamSpark
Całkowicie legalny obraz ISO - Windows 10 instalacja z pendriva w trybie UEFI

Nie musisz używać pirata nie wpisuj po prostu klucza a darmowy system dostaniesz z uczelni.

Cytat

Planowany zakup: koniec września

2 miesiące niemal, jeszcze trochę się zmieni na rynku.

Acer Aspire 7 i7-9750H/8GB/512/Win10 GTX1650 IPS (A715-74G) ale jeszcze nie wiadomo co z bateriami, poprzednik A715-73G miał 48Wh lub 90Wh (rzadko spotykana wersja) baterie.

Cytat

Praca na baterii to dla mnie jeden z ważniejszych czynników przy wyborze takiego laptopa

Dlaczego więc nie kupisz po prostu ultrabooka bo jednak taszczenie 15,6" cały czas może się okazać uciążliwe.

• reaction_title_1 1