Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Tak jak w tytule planuje zmianę platformy. Obecnie posiadam:

i5 7600k po OC do 5GHz

MSI Z270 gaming pro carbon 

G.SKIll Trident Z 3200mhz 16GB 

GTX 1060 6GB SJS 

Seagate 1TB

SanDisk 240GB

Vero l2 500w

Aquarius x70t

Noctua nh-d15

Dyski napewno idą do wymiany, myślałem zmienić na R5 3600 + jakieś mobo (na tych na am4 się nie znam zabardzo) + dyski (mx500 1TB na dane i Samsung 500gb 970 Evo plus na system) i zasilacz na coś porządnego (myślałem o seasonic 650 focus plus). O grafice też myślałem ale to najpewniej nieco później. Cały zestaw będzie pracował z dwoma monitorami, jednym głównym i jednym pomocniczym (jeden już mam, Ag neovo lw24, on jako pomocniczy, i planuje kupić jako główny Acer Nitro VG240YBMIIX). Zestaw ma służyć do grania na ultra przez kilka najbliższych lat (w FHD, więcej mi nie trzeba) + do tego programy typu camtasia/gimp. Co do budżetu no to powiedzmy 4500/5000 już z GPU. Czyli bez GPU około 3000/3500

Opublikowano
Cytat

tak jak w tytule planuje zmianę platformy

Zdajesz sobie sprawy że nie podałeś żadnego terminu czy jakiejś ramy czasowej.

Cytat

dyski (mx500 1TB na dane i Samsung 500gb 970 Evo plus na system)

Wpierw skup się na procesorze i grafice.

Cytat

myślałem o seasonic 650 focus plus

Tylko po co jak tu mamy 7nm które ciągną jeszcze mniej niż poprzednia generacja.

AMD Ryzen 5 3600 + Wraith Stealth (6/12) - x-kom / morele
AMD Ryzen 5 3600X + Wraith Spire (6/12) - x-kom / morele
AMD Ryzen 7 3700X + Wraith Prism RGB (8/16) - x-kom / morele (cooler możesz sprzedać)

Płyty główne z chipsetami AMD B550 dopiero w czwartym kwartale 2019 roku (listopad-grudzień albo nawet styczeń 2020).

MSI B450 TOMAHAWK MAX - to aktualnie najsensowniejsza (odświeżona pod 3-gen) na B450.

ASUS PRIME X470-PRO - x-kom / morele

Potem już X570 od ok 750zł w górę.

Opublikowano

Zdaje sobie sprawę że nie podałem żadnej ramy czasowej bo takowej nie ma. O takim zasilaczu myślałem ponieważ w przyszłości planuje wrzucić jakieś GPU (typu RTX 2070). Moje dyski są już bardzo głośne więc nimi chciałbym się najpierw zająć a później ewentualnie CPU

Opublikowano
Cytat

Moje dyski są już bardzo głośne

Jak każde dyski HDD ja swoje trzymam w szafie bo były najgłośniejszą częścią w PC.

Supremo L2 V2 550W - to najtańsze co bym polecił.

Opublikowano

Niby mam jakąś listwę antyprzepieciową ale chyba się nią zainteresuję. Co tam rozmiar, nie jestem z tych co narzekają na tak błahe rzeczy. A co do tematu, jest sens zmieniać teraz platformę? Będzie efekt wow? Czy czekać na zen4?

Opublikowano
Cytat

jest sens zmieniać teraz platformę?

Zawsze można odkładać w czasie, sam musisz podjąć decyzję czy chcesz już wymienić. W końcu w przyszłym roku mogą pokazać się pierwsze platformy z DDR5.

Zawsze możesz poczekać do końca roku na płyty z chipsetem B550 już dedykowane pod Ryzeny 3-gen albo jakiś promocje na Intele no "powinni" w końcu zareagować, AMD idzie jak burza i większość kupuje jednak Ryzeny (licząc całościowo nie tylko high end).

Cytat

Będzie efekt wow?

Jeśli dla ciebie ilość FPS na wysokich/ultra to wyznacznik. Ja zrobiłem większe "wow" zmieniając monitor FHD na WQHD ? (mniej gram w FPS-y).

Zawsze możesz podrzucić link do koszyka i powiem ci co o tym myślę.