barthez669 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Witam. W sprawach komputerowych technikaliów jestem raczej lajkonikiem, więc z góry przepraszam urażonych moją indolencję i głupie pytania ? Szukam laptopa poleasingowego w stanie bardzo dobrym, najlepiej Dell (ale nie koniecznie), klasa A (jedynie wizualne przetarcia czy ryski na obudowie, monitor i matryca bez wad), procesor najlepiej i5 bądź i7 (świetnie byłoby jakiś CoffeeLake...), nie niskonapięciowy, żeby miał znośne taktowanie, 16 GB ram DDR4 (chociaż czytałem, że zwykły śmiertelnik różnicy między DDR3 a DDR4 nie zauważy...), ewentualnie 8 z możliwością dołożenia bądź wymiany na kosc 16 GB (czy to w laptopie możliwe?), 240 GB SSD lub mniejszy z możliwością zmiany na większy (czy to w laptopie możliwe?), grafika nVidia (gtx będą drogie, więc proszę o doradzenie nVidii z jakiejś innej grupy, ale takiej, żeby pociągnęła coś więcej niż Worda i CADa...) lub Radeon (żeby poszedł np. War Thunder - jaki polecacie?), min. 2 usb, czytnik kart, hdmi, klawiatura podświetlana, wydzielona klawiatura numeryczna (ale nie jest to warunkiem koniecznym), bluetooth, wifi, matowa matryca, przyzwoite głośniki i bateria. A może Wy polecicie mi jeszcze jakieś przydatne funkcje? Komp będzie wykorzystywany i do pracy biurowej, i rozrywki (muzyka, filmy, gry), obróbki i magazynowania fotografii... kupić chciałem - powiedzmy - w ciągu miesiąca, dwóch; generalnie dość szybko. Realne mam żądania? ? Celowo póki co nie pisałem zakresu cen - chodzi mi o korzystny stosunek ceny do stanu technicznego i "bebechów". W miarę upływu czasu mój ogląd sytuacji będzie się krystalizował, więc jakiś zakres cenowy też się wyłoni. Proszę o kontakt na priv osoby/firmy zajmujące się handlem tego typu sprzętem ? Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Cytat 240 GB SSD lub mniejszy z możliwością zmiany na większy (czy to w laptopie możliwe?) W każdym zamontujesz bez najmniejszego problemu nawet Crucial MX500 1TB Cytat świetnie byłoby jakiś CoffeeLake... Tutaj już mówimy o nowych laptopach ? Dell Inspiron 7577' i5-7300HQ + 1050 - skoro ma też posłużyć do grania, można w nich łatwo wymienić matryce bo niestety fabryczne były dość przeciętne że tak to określę. Cytuj
barthez669 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Wolałbym przez jakiś czas nie musieć dokonywać żadnych zmian, a po prostu cieszyć się nowym/starym sprzętem. W co najlepiej iść-lepsza grafikę czy lepszy procesor? Czy któryś z tych podzespołów da się w przyszłości wymienić tak jak dysk SSD? Cytuj
barthez669 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Spróbuję zmodyfikować swoje żądania. Powiedzmy 8 GB RAM i dysk 120-256 SSD z perspektywą dołożenia w przyszłości, plus grafika nVidia żeby uciągnęła niezbyt wymagające gry na dość wysokich ustawieniach (War Thunder). Procesor też poproszę jakiś dość przyzwoity, i5 lub Ryzen (co lepsze i częściej spotykane w poleasingowym sprzęcie?) Proszę o propozycje poleasingowe w różnych przedziałach cenowych. Te lapki poleasingowe,które dotychczas sprawdziłem mają grafiki wystarczające ledwo do obsługi Office... Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Cytat co lepsze i częściej spotykane w poleasingowym sprzęcie? Nie ma żadnych poleasingowych z ryzenami - jeszcze. Grafiki GTX też nie są w takich montowane, jedynie najsłabsze 830M, 930M zwykle są to Nvidia Quadro do pracy w programach 3D i jako akceleratory do obliczeń. https://www.notebookcheck.net/The-Witcher-3-Notebook-Benchmarks.143187.0.html https://www.notebookcheck.net/GTA-V-Benchmarked.140881.0.html Porównaj sobie na przykładnie. Określ się może wpierw co do budżetu jaki posiadasz przeznaczony na zakup? Cytuj
barthez669 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) Budżet-spróbujmy znaleźć coś w przedziałach 1500, 2000, 2500, 3000. A co do grafiki-czy w poleasingowych są tylko te "kalkulatorowe" czy zdarzają się z jakimiś lepszymi (może nie GTX, ale trochę lepsze niż Quadro)? A może Radeony? Zdarza się coś poleasingowego z kartami tego typu, które są wydajniejsze niż rzeczone już Quadro? Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez barthez669 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi