Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W sprawach komputerowych technikaliów jestem raczej lajkonikiem, więc z góry przepraszam urażonych moją indolencję i głupie pytania ?

Szukam laptopa poleasingowego w stanie bardzo dobrym, najlepiej Dell (ale nie koniecznie), klasa A (jedynie wizualne przetarcia czy ryski na obudowie, monitor i matryca bez wad),

• procesor najlepiej i5 bądź i7 (świetnie byłoby jakiś CoffeeLake...), nie niskonapięciowy, żeby miał znośne taktowanie,
  • 16 GB ram DDR4 (chociaż czytałem, że zwykły śmiertelnik różnicy między DDR3 a DDR4 nie zauważy...), ewentualnie 8 z możliwością dołożenia bądź wymiany na kosc 16 GB (czy to w laptopie możliwe?),
  • 240 GB SSD lub mniejszy z możliwością zmiany na większy (czy to w laptopie możliwe?),
  • grafika nVidia (gtx będą drogie, więc proszę o doradzenie nVidii z jakiejś innej grupy, ale takiej, żeby pociągnęła coś więcej niż Worda i CADa...) lub Radeon (żeby poszedł np. War Thunder - jaki polecacie?),
  • min. 2 usb, czytnik kart, hdmi, klawiatura podświetlana, wydzielona klawiatura numeryczna (ale nie jest to warunkiem koniecznym), bluetooth, wifi, matowa matryca, przyzwoite głośniki i bateria. A może Wy polecicie mi jeszcze jakieś przydatne funkcje?
  • Komp będzie wykorzystywany i do pracy biurowej, i rozrywki (muzyka, filmy, gry), obróbki i magazynowania fotografii...
  • kupić chciałem - powiedzmy - w ciągu miesiąca, dwóch; generalnie dość szybko.

Realne mam żądania? ?

Celowo póki co nie pisałem zakresu cen - chodzi mi o korzystny stosunek ceny do stanu technicznego i "bebechów". W miarę upływu czasu mój ogląd sytuacji będzie się krystalizował, więc jakiś zakres cenowy też się wyłoni.

Proszę o kontakt na priv osoby/firmy zajmujące się handlem tego typu sprzętem ?

Opublikowano
Cytat

240 GB SSD lub mniejszy z możliwością zmiany na większy (czy to w laptopie możliwe?)

W każdym zamontujesz bez najmniejszego problemu nawet Crucial MX500 1TB

Cytat

świetnie byłoby jakiś CoffeeLake...

Tutaj już mówimy o nowych laptopach ?

Dell Inspiron 7577' i5-7300HQ + 1050 - skoro ma też posłużyć do grania, można w nich łatwo wymienić matryce bo niestety fabryczne były dość przeciętne że tak to określę.

Opublikowano

Wolałbym przez jakiś czas nie musieć dokonywać żadnych zmian, a po prostu cieszyć się nowym/starym sprzętem.

W co najlepiej iść-lepsza grafikę czy lepszy procesor? Czy któryś z tych podzespołów da się w przyszłości wymienić tak jak dysk SSD?

Opublikowano

Spróbuję zmodyfikować swoje żądania. Powiedzmy 8 GB RAM i dysk 120-256 SSD z perspektywą dołożenia w przyszłości, plus grafika nVidia żeby uciągnęła niezbyt wymagające gry na dość wysokich ustawieniach (War Thunder). Procesor też poproszę jakiś dość przyzwoity, i5 lub Ryzen (co lepsze i częściej spotykane w poleasingowym sprzęcie?) Proszę o propozycje poleasingowe w różnych przedziałach cenowych. Te lapki poleasingowe,które dotychczas sprawdziłem mają grafiki wystarczające ledwo do obsługi Office...

Opublikowano
Cytat

co lepsze i częściej spotykane w poleasingowym sprzęcie?

Nie ma żadnych poleasingowych z ryzenami - jeszcze.

Grafiki GTX też nie są w takich montowane, jedynie najsłabsze 830M, 930M zwykle są to Nvidia Quadro do pracy w programach 3D i jako akceleratory do obliczeń.

https://www.notebookcheck.net/The-Witcher-3-Notebook-Benchmarks.143187.0.html

https://www.notebookcheck.net/GTA-V-Benchmarked.140881.0.html

Porównaj sobie na przykładnie.

Określ się może wpierw co do budżetu jaki posiadasz przeznaczony na zakup?

Opublikowano (edytowane)

Budżet-spróbujmy znaleźć coś w przedziałach 1500, 2000, 2500, 3000.

A co do grafiki-czy w poleasingowych są tylko te "kalkulatorowe" czy zdarzają się z jakimiś lepszymi (może nie GTX, ale trochę lepsze niż Quadro)?

A może Radeony? Zdarza się coś poleasingowego z kartami tego typu, które są wydajniejsze niż rzeczone już Quadro?

Edytowane przez barthez669