Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, proszę was o pomoc w wyborze laptopa. Będę bardzo wdzięczną za wszelkie porady ?

[1] Artystka nowych mediów / laptop będzie kupowany na firmę, za gotówkę na fakturę VAT.
[2] Opcjonalnie, zestaw może zawierać klucz do WIN10, ale nie musi. Jest mi to obojętne.
[3] 15,6” lub 17,3”.
[4] SSD / SSD + HDD, tak by system i aplikacje były na SSD (mam bardzo dużo programów), HDD na dane (a jest ich sporo). Nie zależy mi na nagrywarce DVD.
[5 a] Do 10 000 zł. Mam zamiar kupić też plecak.

[5 b] Jak najdłużej ?

[5 c] Jak najszybciej ?
[6] Mocna obudowa to ważna dla mnie rzecz. Często przemieszczam się z laptopem i będzie on narażony na wstrząsy itp.
[7] Minimum to 1920. Matryca matowa. IPS.
[8] Wszędzie! Komputer mam praktycznie zawsze ze sobą.
[9] Chętnie pogram w Cyberpunk 2077 ; )

[10] Programy:

- Unity 3D
- Resolume Arena 6
- Cinema 4D / Blender
- Substance Painter
- TouchDesigner
- Premiere Pro
- After Effects
- Photoshop
- Illustator

Zajmuje się tworzeniem treści VR i AR w Unity 3D. Oprócz tego jestem VJem (tworzę animacje 3d w Cinema4d, a później miksuję ją na żywo do muzy w Resolumie). Robię również mapping, także podłączanie kilku projektorów na raz nie jest mi obce. Podsumowując potrzebuje mocny komputer do VR, grafiki 3D, renderów oraz miksowania video w  czasie rzeczywistym.

[11] Wymagania specjalne

- podświetlana klawiatura

- matowa matryca

[12] Osobiste preferencje
Na pewno nie Asus, HP i Lenovo. Myślę o Dream Machines/MSI/Hyperbook (?)

[13] -

[14] -

[15] -

Opublikowano
Cytat

Mam zamiar kupić też plecak

Często przemieszczam się z laptopem

Polecam kupić 15,6" bo jednak podróżowanie z 17,5" to wyłącznie problemy.

HYPERBOOK X15 RTX2080 (Clevo P751TM1) - 8391zł

+ zaawansowany układ chłodzenia (polerowanie) 199zł

+ sieciówka AX1650 - 129zł

+ RAM SO-DIMM np. Kingston 2666MHz CL15

+ dysk SSD M.2 (PCie NVMe x4) + ewentualnie niski radiator

+ procesor nowy lub używany: i7-8700 / i7-9700, a może nawet i7-9700T ale musiałbym poszperać bo może nie być zgodny.

Nakładasz oczywiście Liquid Metal a jedynie spolerowanie dołóż polerowanie (informacje w linku niżej).