Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1]Kobieta, nowy tylko nowy
[2]z Windowsem 
[3]15,4"- 15,6” ewentualnie coś większego 
[4] Z tego co czytałam najlepiej SSD takie +500 GB
[5 a]4000-4500 ewentualnie mogę coś dołożyć max 500(jednak to już jest granica nie do przeskoczenia)

[5 b]Jedyny laptop, najlepiej gdyby wytrzymał minimum 5 lat + nie musi być śliczny,czy leciutki i tak nie będzie zwiedzać nic poza biurkiem.

[5 c]Najlepiej na wczoraj, zależy mi na czasie.
[6]-
[7] -
[8] głównie dom biurko - łóżko
[9] Grywam nie że namiętnie jednak się zdarza:

The Sims 4,Assassin’s Creed Origins, Wiedźmin 3: Dziki Gon,

[10]Praca biurowa plus okazjonalne zabawy z programami do przeróbek graficznych. Dodatkowo często otwarte milion zakładek w przeglądarkach(tak wiem głupota mieć otwartą więcej niż jedną przeglądarkę).

[11]-
[12]Ciężko współpracuje mi się z marką Lenovo, nie że wykluczam jednak to koniec stawki z markami.

Wiem,że to kolejny taki temat i pewnie nie ostatni. Generalnie gdyby nie fakt,że mój Asus P550C nie dawał już rady to pewnie nawet bym nie pisała i pytała co można można kupić. I wiem,że najlepiej byłoby kupić PC,ale nie mam na niego miejsca.

Z tego co czytałam zazwyczaj polecacie Asusa TUF, nie piszę,że zawsze jednak dość często go wiedziałam i zastanawiam się,czy dla mnie by wystarczył. Wolałabym uniknąć zabaw w jakaś dużą ingerencję w środek. Będę wdzięczna za podpowiedzi,czy zdecydować się na coś z TUF czy coś innego.

Edytowane przez cludy
Opublikowano

Też mam mieszane uczucia do Lenovo. Co prawda znam kilka osób, które kupiły i to za moją pomocą te nowe Lenovo Legion Y530, aktualnie nawet Y540 i są zadowoleni. 

Jedyne co było robione - wymiana pasty, tej którą stosuje producent na Thermal'a. 

Lenovo Legion Y540

- procesor i7-9 generacji 

- 16 GB RAM 

- nowa grafika GTX 1660 Ti 

- 480 GB SSD 

- matowa matryca IPS 

- dobra kultura pracy 

Alternatywnie Acer Nitro 5, ale wypada słabiej jeśli idzie o chłodzenie i posiada procesor i5

Opublikowano
Cytat

głównie dom biurko - łóżko

Nie kładź bezpośrednio na kołdrę ani koce ?

Cytat

tak wiem głupota mieć otwartą więcej niż jedną przeglądarkę

Nie koniecznie ja tak stosowałem chrome i Firefox, ponieważ do niedawna Facebook i powiadomienia z grum p wiele lepiej działały na FF ale coś popsuli w ostatniej aktualizacji.

Cytat

Ciężko współpracuje mi się z marką Lenovo

Chodzi o jakiegoś Ideapada?

Cytat

czytałam zazwyczaj polecacie Asusa TUF

W tym przedziale cenowym i owszem.

Cytat

Grywam nie że namiętnie jednak się zdarza:

HP OMEN 15 i5-9300H/16GB/512/Win10 GTX1660Ti (Omen 15 2019) za 5249zł ale możesz załatwić łatwo voucher (cashback) na 650zł = 4599zł

Oczywiście warto wykonać undervolting procesora i podczas grania ustawić ręcznie max taktowanie w "turbo boost" by zrównoważyć wydajność chłodzenia.

Cytat

[3]15,4"- 15,6” ewentualnie coś większego 

Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/8GB/256 GTX1660Ti - 4499zł

Super cena na premiere ale trzeba dokupić system albo sam klucz, dołożyć kolejną kość RAM ok 200zł oraz dodatkowy dysk SSD lub HDD.

Opublikowano
1 godzinę temu, FxJ napisał:

Nie kładź bezpośrednio na kołdrę ani koce ?

Wiem,wiem mam podstawkę :) Aż taka zielona nie jestem :) 

Chodzi o jakiegoś Ideapada?

Generalnie tak,ale miałam go jakaś godzinę to nie za wiele mogę o nim powiedzieć. 

Oczywiście warto wykonać undervolting procesora i podczas grania ustawić ręcznie max taktowanie w "turbo boost" by zrównoważyć wydajność chłodzenia.

Nie mam kompletnie pojęcia co się pod tą mądrą nazwą kryje,ale doczytam. 

Dzięki za odzew @bszechfan i @FxJ na pewno spojrzę na wasze propozycje i je rozważę. Muszę przeczytać, zobaczyć. Nie mniej jednak, wolałabym nie przekraczać tej magicznej granicy 5000 zł. Nie wiem,czy gra kilka razu w ciągu roku ,powoduję,że powinnam mieć aż tak bardzo gamingowy(w moim odczuciu oczywiście) sprzęt.  Oczywiście wiem,że chce mieć ten laptop kilka lat, więc prawdopodobnie to propozycje dobre. Jednak muszę dopytać, jeśli nie chciałabym przekroczyć granicy 5000, a wydać powiedzmy 4500-4800 to co byłoby dobrym rozwiązaniem ? Wiecie ja jestem taką babą,że się muszę dopytać nim się zdecyduję :) 

Opublikowano

Dobra, nie jestem w stanie już edytować poprzedniego postu. Generalnie winnam przekroczyć tę magiczną granicę? Zależało mi na zakupie jak najszybciej, a wychodzi ze raczej będę musiała się wstrzymać, bo wasze propozycje mi się spodobały,ale niestety przebiliście moją stawkę.  

Opublikowano (edytowane)

Ehh, chciałam edytować... nie wiem, chyba nie potrafię tego zrobić na tym forum. Sprawa wygląda tak, miałam w łapkach Legiona i chyba sobie do gustu wzajemnie nie przypadliśmy. Generalnie nie było serduszek ani chemii, czyli na chwilę obecną raczej wątpię,żeby coś miedzy nami była jakaś iskierka.(wiem,bardzo obrazowo opisałam nasze pierwsze spotkanie) Generalnie jeszcze spróbuje,ale niestety jakoś się nie widzę. Dalej nie mówię nie, aczkolwiek 

Na chwilę obecną zostałabym przy opcji Omena. Kusi też Acer,ewentualnie może coś z Asusa ? Tylko podpowiedzcie czym się sugerować na co zwrócić uwagę ? Z tych propozycji wywnioskowałam,że raczej potrzebuje opcji z 16 GB RAM, dobra grafika to podstawa. Jutro mam wolny dzień poszperałabym i może wrzuciła jakieś swoje typy,a wy bardziej wprawnym okiem byście stwierdzili czy warto, czy może faktycznie odżałować trochę więcej i iść w stronę trochę droższego modelu? Wiecie ja mam jakieś swoje wyobrażenie, ale kompletnie nie jestem w temacie co się z czym gryzie, a co absolutnie nie gra ze sobą. 

Edytowane przez cludy
Opublikowano
Cytat

ale niestety przebiliście moją stawkę

Niestety kurs dolara jest obecnie dla nas niekorzystny.

Cytat

Dobra, nie jestem w stanie już edytować poprzedniego postu

Gdybyś to zrobiła raczej bym nie dostrzegł żadnych zmian (można to zrobić tylko przez kilka minut od napisania), zasadniczo nigdy się nie powinno edytować nawet na Facebooku w dyskusjach na grupach itp.

Cytat

Sprawa wygląda tak, miałam w łapkach Legiona i chyba sobie do gustu wzajemnie nie przypadliśmy.

Zdaję sobie sprawę że nie są tak ładne jak droższe aluminiowe Y740 (15/17).

Y530 (15/17) czy Y540 (15/17)? Będzie też Legion Y545.

Cytat

Generalnie nie było serduszek ani chemii, czyli na chwilę obecną raczej wątpię,żeby coś miedzy nami była jakaś iskierka.

Skórki na laptopa

Cytat

Z tych propozycji wywnioskowałam,że raczej potrzebuje opcji z 16 GB RAM

Zdecydowanie, jeśli otwierasz masę zakładek i programów w tle to najlepiej celować już w 16GB w Dual Channel (2x8GB)

Cytat

czy może faktycznie odżałować trochę więcej i iść w stronę trochę droższego modelu?

Wtedy otrzymasz wydajniejszą kartę graficzną (więcej FPS / wyższe detale graficzne) w niektórych USB-C z Thunderbolt 3 albo lepsze matryce czy pojemniejszy akumulator (każdy model jest inny).

Cytat

a wy bardziej wprawnym okiem byście stwierdzili czy warto

Śmiało podrzucaj linki.

Acer Aspire 7 i5-9300H/16GB/512/Win10 GTX1650 IPS (NH.Q5TEP.017) - teraz się pojawił.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, FxJ napisał:

Gdybyś to zrobiła raczej bym nie dostrzegł żadnych zmian (można to zrobić tylko przez kilka minut od napisania), zasadniczo nigdy się nie powinno edytować nawet na Facebooku w dyskusjach na grupach itp.

Tak, tylko jak już skończyłam swoje żale, to stwierdziłam,że napisałam tych postów... Ja z natury mało co edytuję,chyba,że świat tego nie zobaczy, bardziej chodziło mi o ten środkowy post, który za wiele nie wniósł. Teraz choć wiem,że taka funkcja ustawiona, z reszta jestem chyba tym starym typem, gdzie lata temu krzyczało się edytuj post,a nie nowe piszesz. 

Zdaję sobie sprawę że nie są tak ładne jak droższe aluminiowe Y740 (15/17).

Y530 (15/17) czy Y540 (15/17)? Będzie też Legion Y545.

Może już droższych nie, bo oczy patrzą i by chciały :) Nad jakaś naklejką pomyślę, chyba. 

Zdecydowanie, jeśli otwierasz masę zakładek i programów w tle to najlepiej celować już w 16GB w Dual Channel (2x8GB)

Dobra, czyli na takich się skupię. 

Wtedy otrzymasz wydajniejszą kartę graficzną (więcej FPS / wyższe detale graficzne) w niektórych USB-C z Thunderbolt 3 albo lepsze matryce czy pojemniejszy akumulator (każdy model jest inny).

Wiem, coś kosztem czegoś. Jeśli zacznę teraz, szukać i kombinować. To być może do końca sierpnia coś kupię ? Nie ma to jak chęć kupienia czegoś na już. 

Śmiało podrzucaj linki.

Jak coś znajdę podrzucę, bo przez szumny weekend, zamiast spojrzeć to się bawiłam inne prace. 

I jak widzę od razu przeglądać pod kątem procesora 9-tej generacji, nie 8-ej.  Postaram się coś wrzucić i może cos nam się uda znaleźć. 

Edytowane przez cludy
Opublikowano
Cytat

Dobra, czyli na takich się skupię. 

Tu mała uwaga większość mających 16GB, to fabryczne 1x 8GB z dołożoną kością dedykowaną 8GB przez sklepy. Więc jeśli znajdziesz taki sam taniej przykładowo o 300zł np. ale z 8GB to za jakieś 180-200zł kupisz z przesyłką kość RAM 8GB.

Cytat

I jak widzę od razu przeglądać pod kątem procesora 9-tej generacji

Aspire 7 (A715-74G) - jeszcze nie wiem jakie mają matryce zamontowane ale zwykle w tej serii montowano te lepsze np. od "LG.Philips" itp.

Opublikowano
12 minut temu, FxJ napisał:

Tu mała uwaga większość mających 16GB, to fabryczne 1x 8GB z dołożoną kością dedykowaną 8GB przez sklepy. Więc jeśli znajdziesz taki sam taniej przykładowo o 300zł np. ale z 8GB to za jakieś 180-200zł kupisz z przesyłką kość RAM 8GB.

Wyjdę na zieloną,ale w takim wypadku sprawdzać w specyfikacji "Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne)" ? Bo matryce i całą resztę zostawię wam, bo nie będę myśleć czy to będzie dobre ? Bo jako prawie typowy wzrokowiec, to ja oczami kupuje 

Opublikowano
Cytat

w takim wypadku sprawdzać w specyfikacji "Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne)"

Tak jak masz np. 2/1 i podane 8GB RAM to znaczy że dwa sloty z czego jeden tylko zajęty a drugi wolny.

Opublikowano
1 minutę temu, FxJ napisał:

Tak jak masz np. 2/1 i podane 8GB RAM to znaczy że dwa sloty z czego jeden tylko zajęty a drugi wolny.

Dzięki,za podpowiedz. Postaram się spojrzeć i coś podrzucić, tylko bądźcie wyrozumiali w razie coś ?