Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, poszukuję laptopa do codziennego użytkowania, tj. do przeglądarki, podstawowego pakietu office i sporadycznego grania w gry. Poszukuję czegoś lekkiego, zgrabnego z wytrzymałą baterią i z ekranem o rozmiarze od 15 do 17 cali. Chciałbym, aby laptop posiadał system Windows. Budżet jakim dysponuję to 6000 zł. 

Znalazłem coś takiego, proszę o opinię czy jest to znośny wybór. ASUS ZenBook UX533FD i7-8565U/16GB/512PCIe/W10P GTX1050

Z góy dziękuję za pomoc.

Opublikowano
Cytat

sporadycznego grania w gry

Saper, mario i tetris? Konkretnie w jakie tytuły i na jakich detalach.

Cytat

Poszukuję czegoś lekkiego, zgrabnego z wytrzymałą baterią

A może jednak ultrabook i PC do grania? Wytrzymała bateria nie jest miarą czasu.

Ankieta personalna - jak napisać prośbę o pomoc w wyborze laptopa

Zacznij od tego jeśli mam coś podpowiedzieć.

Lenovo Legion Y730-15 i7/16GB/256/Win10 GTX1050Ti 144Hz + kolejny dysk SSD 500GB/1TB

Sporo wydajniejsze procesory H od niskonapięciowych U.

Opublikowano

[1] Na firmę, mężczyzna, 34 lata
[2] Z Windowsem
[3] Ekran to minimum 15 cali, lecz jeżeli byłoby coś ciekawego w 17 to chętnie się im przyjrzę. Jednak z tego co się orientowałem, taki wymiar mają raczej laptopy wyglądające jak gamingowe, a to niestety odpada.
[4] SSD, nie zależy mi na napędzie DVD
[5 a] Jeżeli chodzi o budżet został on określony na 6 tysięcy i chciałbym znaleźć jakiś ciekawy sprzęt wydając właśnie tyle pieniędzy (mam nadzieję, że rozumiecie ?). Problem polega tylko na wybraniu laptopa, który będzie w najlepszym stopniu oddawał wydane pieniądze. 

[5 b] Chciałbym aby posłużył mi on przez najbliższe kilka lat

[5 c] Szybko, do miesiąca max
[6] Zależy mi aby dobrze się on prezentował, mógł popracować trochę na baterii, był stosunkowo lekki, no i fajnie by było gdyby był jakiejś lepszej, reprezentacyjnej marki. Więc jakość tak, jest dla mnie bardzo ważna.
[7] FullHD powinno być dla mnie wystarczające, zależy mi na hdmi
[8] Głównie w Polsce, będzie on moim pierwszym laptopem, więc będę go używał zarówno w biurze jak i w domu
[9] Ciężko jest mi określić coś konkretnego, gdyż przyznam, że to raczej nie ja będę w nie grał. Chciałbym jednak aby jakieś nowsze produkcje sprawiały przyjemność oraz wizualnie wyglądały dobrze, nawet za rok czy trzy. 

[10] Na ten moment nie przewiduję żadnych specjalistycznych programów z wyjątkiem pakietu Office

[11]
[12] Średnio wspominam hp oraz acer
[13] ASUS ZenBook UX533FD i7-8565U/16GB/512PCIe/W10P GTX1050 (UX533FD-A8067R)

ASUS ZenBook Pro UX550GE i7-8750H/16GB/512PCIe/Win10P (UX550GE-BN005R)
[14] 

[15] 

Opublikowano
Cytat

Na firmę

fajnie by było gdyby był jakiejś lepszej, reprezentacyjnej marki

Jaki e znaczenie ma marka jak każda firma robi laptopy od 1.500zł do 20.000zł?

Na firmę się kupuje laptopy biznesowe lub konsumenckie ale z wyższych serii.

Cytat

Ciężko jest mi określić coś konkretnego, gdyż przyznam, że to raczej nie ja będę w nie grał. Chciałbym jednak aby jakieś nowsze produkcje sprawiały przyjemność oraz wizualnie wyglądały dobrze, nawet za rok czy trzy. 

W takim wypadku tylko i wyłącznie serie "gamingowe" z mocnymi grafikami i to możemy ustalić od razu że GTX 1050 i 1050 Ti są za słabe.

Wiec albo biznesowy (do pracy) lub ultra book + komputer PC do grania albo tylko cięższe gamingowe serie. Bo zakup ultrabooka z GTX 1050 "Max-Q" do grania to idiotyzm to nie są laptopy do gier a pod aplikacje 3D (bez renderowania) itp. poza biurem.

Cytat

Średnio wspominam hp oraz acer

Które serie ? ?

Z wydajnymi grafikami

HP OMEN 15 i7-9750H/16GB/512/Win10 GTX1660Ti minus 650zł z vouchera (cashback)

Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/16GB/256+1TB/Win10X GTX1660Ti

Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/16GB/256+1TB/Win10 RTX2060

Acer Helios 300 i7-9750H/8GB/512/Win10 GTX1660Ti 144Hz

Przykładowe z biznesowych (3 letnia gwarancja, serwis na miejscu)

Dell Latitude 5501 i5-9400H/8GB/256/Win10P

Dell Latitude 5591 i5-8400H/8GB/256/Win10P FHD LTE

Kość RAM 8GB to mniej niż 190zł

• reaction_title_1 1