Quavosh Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2019 1. Mężczyzna 17 lat, technikum. Najlepiej raty 0% 2. Nie musi posiadać W10, mam DreamSparka, planuje wydzielić mała partycje na Linuxa (Arch Linux) 3. 13-14 cali, przenośny i poręczny. 15 cali może być tylko nie za ciężkie ok 2 kg będzie ok 4. Jak najbardziej SSD 5A. Planuje przeznaczyć 3000-3500 PLN i nie chce przekraczać tego pułapu 5B. Obstawiam że około 5 lat do końca szkoły (aktualnie 2Ti) a potem pracy. Posiadam PC R5 2600 + RX 570 5C. Przymierzam się do zakupu, najlepiej byłoby cos mieć na wrzesień, jednak mogę poczekać na jakiś nadchodzący model 6. Bardziej preferuje czas na baterii około 6 godzin byłoby okej 7. Full HD, matowa, IPS. Odwzorowanie palety sRGB na dobrym poziomie 8. Używany ma być głównie poza domem 9. Od gier mam PCta 10. Adobe Photoshop, Illustrator. Jakby się dało to też Solidworks (małe części, amatorszczyzna). Również CodeBlocks oraz Arduino IDE. Pakiet Office 11. Podświetlana klawiatura. Najlepiej jakby miał wąskie ramki 12. Słyszałem slabe opinie o firmie Acer. Słabe wykonanie 13. Z takich co się "podobają" jednak wychodzą poza budżet: -Asus UX433FN -MSI PS42 Ten MSI jest teraz w media markt w cenie około 3000 zł z i5-8250/8GB/256GB jedyny minus to brak dedykowanej grafiki ale mogę się mylić 14. Jeżeli do takich zadań nie nada się żaden sprzęt to jestem w stanie przemyśleć zakup jakiegos 15 calowego lapka z i5 H i GTXem. Jednak celowałbym w jednostki U ze względu na czas działania na akumulatorze Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2019 Cytat jedyny minus to brak dedykowanej grafiki Jeden slot na RAM wyłącznie - też zaliczyłbym do wad. Zenbook UX410UQ (UX410UF-GV025T) i5-8250U/16GB/512GB/ Win10 - 3699 zł to już ostatnie Zenbooki z 2018 z 8GB wlutowanymi + jeden slot, nowe już mają tylko wlutowany. Ultrabook z dobrą matrycą do 3000zł - czytałeś może ten temat? Cytuj
darks86 Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2019 Poczekaj na testy E495 - jeśli na baterii będzie lepiej niż w poprzedniku, to opcja rozsądna. Jeśli dopuszczasz różnej maści outlety czy prywatny import, to rozejrzyj się za ThinkPadem T480s, względnie T480. Czasy na baterii świetne, do tego procesory idą pełną mocą, RAM rozbudujesz do 24/32GB, grubszy model ma dodatkowo miejsce na dysk 2,5". Podobnej klasy modele, aczkolwiek z nie tak wybitnym czasem pracy na baterii, to EliteBooki 830 G5 / 840 G5. Też musisz szukać ich poprzez różnych pomniejszych dostawców, np. na alledrogo. Z nówek jest straszna lipa - jak już trafi się model, który jako tako trzyma wydajność CPU, to albo z wlutowanym 8GB RAMu, albo z krótkim czasem pracy na baterii. Cytuj
bszechfan Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2019 Myślę, że ten PS42 będzie dobrą opcją: + możliwość rozbudowy RAM do 16 GB + dobra matryca (chyba najlepsza w tych tanich ultrabookach) + wydajności wystarczy + brak systemu (no jednak w wielu opcjach, jeżeli jest, to płacisz za niego w cenie extra 400 zł) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi