Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.       Laptop przeznaczony dla dziewczyny, studentki ostatniego roku (więc po studiach tez się przyda).

2.       Dobrze żeby laptop miał od razy Windows  10 ale niekoniecznie.

3.       Rozmiar 13,3x” – 14x”, waga poniżej 2kg - im lżejszy tym lepszy. Ważna jest dla mnie mobilonośc laptopa.

4.       Dysk ssd minimum 256GB, im więcej tym lepiej. Dobrze gdyby był drugi dysk np. HDD lub miejsce na dysk ale nie koniecznie. Nie potrzebuje napędu DVD.

5.       Ok 4 tys PLN (maksymalnie 4,5 tys). Interesują mnie tylko laptopy nowe.

6.       Zamierzam używać go ok 4-5 lat. To będzie mój jedyny komputer.

7.       Planuje kupić w ciągu najbliższych 6 tygodni.

8.       Tak, ważna jest dla mnie jakość wykonania.  Tak samo wazna jest dla mnie wydajność procesora, grafika jak i czas pracy na baterii.

9.       Matryca przynajmniej full HD.

10.   Na uczelni i w domu. Tylko w Polsce.

11.   Gry > duże wymagania/ największe wymagania.

12.   Programy > AutoCad, ArcGIS Pro, ArcGis,  Qgis – nauka programów oraz wykorzystywanie w bardziej zaawansowanym stopniu.

13.   nie mam specjalnych wymagań

14.  nie mam konkretnych wymagań, jednak fajnie gdyby była klawiatura podświetlana oraz haslo  na odciska palca (jednak niekoniecznie)

15.   zastanawiam się nad MSI PS42 Modern 8RC-004PL z kartą GeForce GTX 1050 Max-Q, Intel UHD Graphics 620

Opublikowano

Ciężko będzie o coś 14" z mocną grafiką. Ten MSI jest wyjątkiem w tym budżecie. Z innych są jeszcze jakieś Asusy, Dell Alienware, Gigabyte Aero 14 czy Microsoft Surface, ale wszystkie znacznie przekraczają Twój budżet (nawet ponad dwukrotnie), albo są niedostępne w Polsce.

Musisz mieć jednak świadomość, że ten GTX 1050 max-q będzie sporo wolniejszy od takiego GTX 1050 siedzącego np. w Legionie Y530. Fizyki nie oszukamy, tam nie ma jak odprowadzać sensownie ciepła. Na wszystkim tym cierpi również procesor - w tym MSI nawet i5 z serii U nie rozwija pełnej mocy. Pełne możliwości takiego i5-8250U możesz zobaczyć np. w Tinkpadzie T480s czy też Dell Latttude. Jeśli taka wydajność jak w MSI Ci odpowiada, to ok, nic lepszego nie znajdziesz.

Niestety sensownych jednostek z matrycą 13-14", dobrze zasilonym procesorem oraz choćby MX150 w wersji 25W praktycznie nie ma. Był sobie jeden model Asusa, ale został już wycofany z rynku. Pozostaje Matebook 13, ale on ma wlutowane 8GB pamięci RAM. Kupując sprzęt na 4-5 lat do przodu jest to rozwiązanie mocno ryzykowne, zwłaszcza z racji tego, że aplikacje są coraz bardziej zasobożerne, a standardem powoli staje się 16GB, zwłaszcza w desktopach.

Ciężko mi tutaj polecić w pełni świadomie Ryzeny - AutoCad z tego, co wiem mocno preferuje procesory Intela. Jak pozostałe aplikacje - nie wiem. Ryzen w dobrze skonstruowanych laptopach ładnie trzyma prawie pełną moc przez dłuższy czas, podczas gdy Intele zwykle spadają o 20 albo i więcej procent. Może byłabyś w stanie sięgnąć w tym budżecie po ThinkPada T495. Tutaj jednak karta graficzna zintegrowana, to wydajność minimalnie tylko wyższa niż MX130.

Ewentualnie pomyśl o jakimś modelu 15,6" z serii ultralekkich. Są konstrukcje typu ASUS ZenBook Pro UX580GE, które ważą do 2kg, poniżej 20mm grubości, ale jednocześnie mają pełne procesory i5/i7 i często pełne GTX 1050/1050ti. Niestety problemem może być cena, aczkolwiek czasem w jakimś outlecie x-komu czy komputronika trafiają się poniżej 5k.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Mały laptop z dobrą kartą graficzną (4000-4500)
Opublikowano
Cytat

Tak, ważna jest dla mnie jakość wykonania.  Tak samo wazna jest dla mnie wydajność procesora, grafika jak i czas pracy na baterii.

To tak realnie trzeba z czegoś zrezygnować, najprościej z wymogu 14,x" a skupieniu się na 15,6" ale z wąskimi ramkami.

MSI P65 Creator 8RD - 4700zł w tej chwili

MSI P65 i7-8750H/16GB/256/Win10 GTX1050Ti (P65 8RD-003PL) - to prawdopodobnie ten jeśli jest z polskiej dystrybucji.

MSI PS63 i7-8565U/8GB/256/Win10 GTX1050 - 4749zł i dokupienie kolejnej kości RAM 8GB.

DELL XPS 9570 w najprostszej konfiguracji w komputroniku

Dell XPS 15 9570 i5-8300H 8GB 256SSD GTX1050 10Pro - gw. Next Business Day do 11.04.2020r to jakiś outret lub repack.