Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jak w tytule, szukam:

1 - Laptop do grafiki i grania, zależy mi na sprawnej obsłudze programów typu Photoshop/Illustrator czy Adobe XD, plan nauki i praktyki programowania w przyszłości (java/python, ale to na razie tylko wstępny plan), ale przy tym chciałbym także płynnie i bezproblemowo pograć w wysokich detalach w nowe tytuły, chociaż nie gram zbyt często; raty
2 - W zestawie z Win 10
3 - Zależy mi na jak najlepszej jakości obrazu. 15,6". Myślałem nad 17ką, ale zamierzam w przyszłości dokupić monitor.
4 - SSD min 256GB, w razie czego dodatkowo 1TB HDD na prywatne dane. Nie wiem co będzie lepszą opcją, większy SSD czy ten dodatkowy HDD. Zależy mi na szybkości. W razie czego zawsze mogę sobie pomóc dyskiem zewnętrznym.
5a - 3500-5000
5b - Min kolejne 4 lata.
5c -  Jak najszybciej, chciałbym dokonać zakupu przed końcem miesiąca
6 - Zależy mi na wytrzymałej konstrukcji, najlepiej jeśli laptop nie będzie wyglądał jak typowy laptop do grania (czerwone wstawki, bajery), tylko bardziej minimalistycznie. Niemniej najbardziej zależy mi na osiągach systemu, więc interesuje mnie przede wszystkim wydajność, dopiero później wygląd.
7 -Jak wspomniałem, mam zamiar podpiąć monitor. Powłoka matowa full HD.
8 - Głównie dom biurko-łóżko, sporadycznie także wyjazdy
9 - Największe wymagania:  Far Cry 5, Assassin’s Creed Origins, Wiedźmin 3: Dziki Gon, GTA V (ultra), Cyberpunk 2077
10 - Najwięcej uwagi poświęcę Adobe Photoshop/Illustrator/XD - profesjonalnie. w przyszłości mam zamiar rozpocząć naukę programowania, niemniej póki co nie mam tutaj konkretów, więc tutaj zdecydowanie amatorka.
11 - Matowa matryca, podświetlana klawiatura, preferowana aluminiowa obudowa, lecz nie jest to aż tak istotne.
12 - Kolor ciemny/grafitowy. Do tej pory Dell i Lenovo, z czego lepiej pracuje mi się na Lenovo.
13:
Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/16GB/256/Win10X GTX1060 (81LB00BKPB)
Ewentualnie
Lenovo Legion Y530-15 i7/16GB/256+1TB/Win10X GTX1060 (81LB00BKPB)

DELL G7 15 7588 i7-8750H/16GB/1TB/128GB/WIN10

ACER ASPIRE 7 A715-72G-79BH i7-8750H/8GB/1TB/WIN10 (NH.GXBAA.003)

Chciałbym dopytać co byłoby najlepszą opcją pod względem wydajności procesor-grafika. Nie gram bardzo często, głównie zależy mi na pracy przy aplikacjach, niemniej miło byłoby od czasu do czasu odpalić sobie najnowszy tytuł i nie mieć problemów z komfortem gry. Widełki sięgają 5k, jednak zależy mi na zakupie w najbardziej korzystnej cenie.

Proszę o jakieś sugestie.

Z góry wielkie dzięki za pomoc!

Opublikowano

Niestety, uczelnia już od paru lat raczej nie pomoże ? Dzięki za rekomendację, zastanawiam się tylko czy 8 GB wystarczy czy lepiej od razu iść w 16. Co do promocji to świetna rada, z tym, że wśród znajomych nikt nie ma HP.. Jesteś może w stanie poratować takim kodem na PW? Ewentualnie jakaś inna sugestia?

Opublikowano

Najlepiej od razu iść w 16 GB, chociaż samemu też możesz z czasem dokupić drugą kość i zamontować. 

HP przy aktywacji tego kodu będzie bezkonkurencyjny pod względem wydajności, kultury pracy (chłodzenie, temperatury), dobrej matrycy IPS.

W niższej kwocie poleciłbym jeszcze Asus TUF Gaming

- wydajność procesora AMD wypada tak w benchmarku  (cały czas wystarczająco do Twoich potrzeb, jednak przy obciążeniu <80% będzie to odczuwalne) 

- pozostałe podzespoły i kultura pracy porównywalna 

Opublikowano
Cytat

zastanawiam się tylko czy 8 GB wystarczy czy lepiej od razu iść w 16

1x8GB spokojnie, dołożenie kolejnej to żadna filozofia a poradników w formie wideo nie brakuje.

Cytat

wśród znajomych nikt nie ma HP

Przeczytaj cały temat a jeśli nie wpadniesz na rozwiązanie pisz na PW.