Chojar99 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Witam, na forum przyszedłem w celu uzyskania pomocy w kupnie laptopa, teraz o temacie. 1. 17, ma być brany na firmę oraz na raty. Jestem uczniem technikum teleinformatycznego, laptop będzie tylko do moich potrzeb2. Tak Windows jest wymagany, chociaż posiadam dostęp do DreamSparka, ale używam kluczy na innym sprzęcie.3. Najlepiej 15 ewentualnie laptop może posiadać większą matrycę, waga nie ma znaczenia.4. HDD lub SSHD złącze M.2 na dysk SSD przydało by się, nagrywarka wymagana.5. 3500+/-100zł6. Wydajność to dla mnie podstawa.7. FullHD, IPS, mat najbardziej oczekiwany, dużo przyjemniej mi się na nim pracuje.8. Biurko, często zdarza mi się brać laptop ze sobą jak gdzieś idę, ale czas pracy na baterii nie ma dla mnie dużego znaczenia zwykle mam dostęp do gniazdka.9. Nie gram, ale nie ukrywam, że chciałbym przejść kilka tytułów o wymaganiach takich jak Wiedźmin 3, szczególnie że jestem fanem twórczości Spakowskiego10. Adobe PS6, VMware player, Code::Blocks, MS Access, Visual Studio, Android Studio/SDK Tools, Eclipse IDE, Configman, Daemon Tools i jeszcze sporo innych nie jestem wstanie wymienić wszystkiego najczęściej używam maszyny wirtualnej oraz Code::Blocksa. Dodatkowo interesuje się testami penetracyjnymi. 11. Matowa matryca, napęd optyczny, złącze M.2, karta graficzna 4GB najlepiej na pamięciach GDDR5, HDMI, VGA, USB 3.0, procesor Intela 6 generacji ew. 5 12. Acer V5 471, Acer V3 oba z jakimś i3. Asus było kilka modeli konkretnych nazw nie pamiętam raczej laptopy 4-5 letnie nawet starsze do niedawna moim laptopem był Asus F5SL w którym karta graficzna dosłownie się spaliła, topiąc do tego obudowę. Lenovo Z170, Compaq, przez miesiąc było coś od Apple.13. Rozważane były Lenovo Z51-70, Y700, Asus Gl552VW, MSI GL62 Najważniejszy parametr wbudowany napęd optyczny. Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Nie mozesz pobrać klucza do innego systemu jeśli masz teraz np. 7-kę i pobrać do 8-ki i zrobić na drugim upgrade do 10-tki? Możesz wgrać też darmowy Insider? Dell Inspiron 7559 i5-6300HQ/8GB/1000 FHD GTX960 Dell Inspiron 7559 i5-6300HQ/16GB/1000 FHD GTX960 Dell Inspiron 7559 i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 FHD GTX960 Jeśli kupujesz na firmę to zdecydowanie Dell ze względu na gwarancje pełną dla firm. Z51-70 - nie da sobie rady z W3, gorzej też poradzi sobie MSI GL62 6QD. Lite-On eBAU108 Slim USB jeśli bardzo potrzebujesz nagrywarki bardziej bym radził zewnętrzną niż wbudowaną bo zwykle cierpi na tym chłodzenie laptopa. Cytuj
Chojar99 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2016 No tak rozumiem, że chłodzenie ucierpi na napędzie. Jednak płyty są dla mnie "święte" danych na nich nie idzie uszkodzić i trzymam na nich wszystko. Jeśli chodzi o jakieś przeinstalowanie systemu to i tak zwykle używam pendrive lub dysku zewnętrznego ze względu na wygodę. Wczoraj pojechałem oglądać tego Della do Leszna jakość wykonania mi się bardzo podobała, gwarancja też przemawia za nim. Do poniedziałku wstrzymam się z wyborem jeśli nic innego się nie znajdzie to kupuję Della. Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Jednak płyty są dla mnie "święte" danych na nich nie idzie uszkodzić i trzymam na nich wszystko Ile to ja płyt wyrzuciłem bo porysowane wróciły. https://www.makeuseof.com/tag/cds-truth-cddvd-longevity-mold-rot/ Płyty CD i DVD nie są wieczne niszczą się nieodwracalnie po kilku latach 5-7 https://ezakupy.uokik.gov.pl/pytania-i-odpowiedzi/zwrot-towaru-i-odstapienie-od-umowy/ Pamiętaj by zamówić przez internet w razie problemów np. wadliwego podzespołu po prostu zwracasz i zamieniasz na nowy. Możesz też przeczytać mini poradnik. Cytuj
Chojar99 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Ile to ja płyt wyrzuciłem bo porysowane wróciły. https://www.makeuseof...evity-mold-rot/ Płyty CD i DVD nie są wieczne niszczą się nieodwracalnie po kilku latach 5-7 Nic nie jest wieczne, ale płytą ufam najbardziej znacznie bardziej niż pamięcią flash które można nawet kupić teraz taniej niż płyty. Jednak ostatnie 2 lata nauczyły mnie by nie ufać pamięci usb, w zeszłym roku padły mi cztery, w tym tylko 3, a paragony jakoś zawsze znikają gdy są potrzebne. Swoją drogą ciekawy artykuł o płytach wysłałeś, sama budowa płyty jest mi znajoma, ale w komentarzach ludzie się chwalą posiadaniem w pełni sprawnych płyt z lat 90 oraz nie działającymi nośnikami z XXI wieku. To daje do myślenia czyżby po mimo rozwoju technologi obecne materiały były gorszej jakości? Ciekawa jest też teoria w której jeden z komentujących pisze, że przechowywanie płyt w pozycji pionowej jest bezpieczniejsze dla płyt. Lekko nie na temat, ale nie mogłem się powstrzymać ;) PS. Czytałem twój poradnik, bardzo przydatna wiedza. Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 a paragony jakoś zawsze znikają gdy są potrzebne Kupuje się na fakturę imienną lub w sklepie internetowym to masz w systemie wszystko a sam przelew jest też dowodem zakupu Jak długo żyją płyty DVD test w praktyce https://www.dobreprogramy.pl/bravo/Wytrzymalosc-nosnikow-optycznych-w-praktyce,58768.html Cytuj
Chojar99 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Cóż problem zakupu mam już za sobą, laptop jutro powinien być u mnie, dziękuje serdecznie za pomoc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi