Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Szukam laptopa do domu:filmy, net, office, czasem jakaś lekka zabawa z multimediami, może trochę BOINCa, bez gier. Ma mieć dysk SSD (najlepiej bez HDD), mocny procesor, grafika bez znaczenia. Mile widziana podświetlana klawiatura. I żeby cały sprzęt był trwały. Będzie używany w domu zamiast stacjonarki.

Kwotą bazową jest 2500, ale korzystając z vouchera od HP (który mam) można to rozciągnąć do ok 3000. Przede wszystkim oczekuję że laptop będzie długo działał (obecnie pracuję na sprzęcie który ma 10 lat) w dobrym zdrowiu mechanicznym Wyszukiwarki w sklepach pokazały mi m.in. taki sprzęt:

HP Pavilion 15-bc411nw 15,6" Intel® Core™ i5-8300H - 16GB RAM - 1TB+128GB Dysk - GTX1050 Grafika - Win10 (matryca SVA, brak podświetlanej klawiatury). Jak wspomniałem, nie gram i mocna grafika jest mi niepotrzebna, ale procesor wygląda kusząco Ten zestaw mogę wyciągnąć za 2600, co by spełniało moje oczekiwania. Natomiast w międzyczasie będąc w sklepie miałem go w rękach i on jest zaskakująco lekki, co sugeruje budowę mocno plastikową. Ogarnęły mnie wątpliwości, czy to wytrzyma ponad 5 lat.

Drugą opcją jest pavilion z ryzenem za 2800 (minus 400)

HP Pavilion 15 Ryzen 5-3500/8GB/256/Win10 (15-cw1004nw)

Z kolei rzeczą która mi się w nim mało podoba jest chłodzenie które dmucha na dolną ramkę monitora. Reszta mi się podoba: procesor (mniej wydajny niż 8300h, no ale...), dysk ssd, IPS, podświetlana klawiatura, aluminiowa budowa. Tylko ten ekran który przy otwieraniu unosi laptopa a potem przyjmuje na siebie ciepło... trochę to dziwne i mało przekonujące.

Co można tu jeszcze wykombinować?

Opublikowano
Cytat

HP Pavilion 15-bc411nw 15,6" Intel® Core™ i5-8300H

LAPTOP HP OMEN 15-DC0011NW NIE UZYWANY GWARANCJA - 2999zł

HP OMEN i5-8300H GTX1050 1TB WIN10 8GB RAM - 3149zł (sklep) być może z tego by przyjęli FV

Osobiście radzę dołożyć do serii Omen bo wszystkie tańsze procesorami "H" są po prostu słabe (budzetowe).

Cytat

HP Pavilion 15 Ryzen 5-3500/8GB/256/Win10 (15-cw1004nw)

Cytat

Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne) - 2/0

Spory minus bo nie można łatwo dołożyć kości RAM, a powinno się je trzymać do końca gwarancji.

Cytat

trochę to dziwne i mało przekonujące.

Taki standard w smukłych laptopach.

Opublikowano

@FxJ ,

Godzinę temu, FxJ napisał:

nie można łatwo dołożyć kości RAM, a powinno się je trzymać do końca gwarancji.

Dlaczego ram należy trzymać do końca gwarancji? Proszę o rozwinięcie tego wątku.

Co do Omenów to widzę że są fajniejsze, ale na grach mi nie zależy. Problem jest taki że ciężko znaleźć konsumencki lapek z mocnym procesorem i bez dodatkowej grafiki - stąd wersja z ryzenem prezentuje się całkiem sensownie: dobry procesor, aluminium, podświetlenie - i jeszcze raz podkreślę, że zależy mi na jak najdłuższej bezawaryjnej pracy.

Patrzyłem też na pavilion gaming. Tam chłodzenie jest na boki, ale z kolei w necie są zgłaszane zastrzeżenia co do zawiasu: że nie stabilny i obawiam się, że może się szybciej zużyć i sprawiać problemy.

Opublikowano
Cytat

Dlaczego ram należy trzymać do końca gwarancji?

Dajmy na to że padnie przed końcem gwarancji a będą chcieli zrobić zwrot bo nie będą mieli na stanie płyty i zechcą zrobić zwrot ale zobaczą że to nie fabryczna konfiguracja i będą próbowali się przez to wymigać. Chociaż nie ma problemu z gwarancją jeśli chcesz dodać RAM lub dysk SSD.

Cytat

ale na grach mi nie zależy

To taka samo konfiguracja za to dostajesz lepszą konstrukcje, klawiaturę i więcej portów w tym Displayport pod monitory WQHD/UHD.

Niestety na pastach wszyscy oszczędzają a wymieniając najprościej ogarnąć temperaturę - patrz np. ten wpis.

Cytat

zależy mi na jak najdłuższej bezawaryjnej pracy

Tylk serie biznesowe z 3 letnia gwarancją producenta i serwisem on site.