Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Chłopak lat 20. Fajnie by było wziąć laptopa na raty lecz nie jest to konieczne.

[2] Laptop ma posiadać wbudowanego windowsa 7 w górę.

[3] Rozmiar od 14 do 15,6 cala, Chciałbym go napewno kiedyś podłaczyć pod telewizor/monitor lecz Znajomi posiadają odpowiednie przejściówki więc nie musi mieć portu HDMI.

[4] Dysk SSD 256/512 gb. Myślę że nie będe go rozbudowywał.

[5] Cena 4000 tyś zł, jednak za fajny sprzęt jestem w stanie dołożyć te 500zł. Mogą być używane, fajnie gdyby były z gwarancją.

Będzie to mój jedyny sprzęt. Zakupu chciałbym dokonać w przeciągu półtora miesiąca. A laptop będzie używany przynajmniej 3 lata w góre.

[6] Zależy mi na wyglądzie laptopa chciałbym żeby ważył on 2kg max, obudowa aluminiowa, smukły ( max do 18mm ), z cienkimi ramkami.

[7] Chciałbym żeby matryca była matowa, lecz nie ma dla mnie to większego znaczenia.

[8] Laptop będzie głownie używany w domu, lecz czasem zabiore go w teren żeby wykonywać swoją pracę.

[9] Chciałbym pograć na nim w Leauge of Legends, cs go(przyzwyczajony jestem do MEDIUM SETTINGS) Gta IV ze średnia grafiką oraz kłade nacisk w grę fortnite na ustawieniach medium z mieszanymi high na 720/1080p jeśli będzie to możliwe, zależy mi na jak najlepszych ustawieniach w tej grze.

[10] ------------

[11] Aluminiowa obudowa konieczna, matowa matryca podświetlana klawiatura oraz czytnik lini papilarnych mogłyby się w nim znaleść lecz bez koniecznosci.

[12] Do tej pory pracowałem z lenovo 530s AR z ryzenem 5. Mam niechęć do koloru czerwonego w laptopie oraz niechciałbym żeby mój nabytek wyglądał jak Klocek do grania typu Asus TUF czy inne modele w tym designie.

[13] MSI PS63 i7-8565U/8GB/256/Win10 GTX1050 (PS63 8RC-007PL) ( cena jest wyższa o 500 zł, lecz mam szansę dostać go o 500 zł taniej więc zmieszczę się w budżecie.) Dell XPS 15 9560 (Bardziej skłaniam się ku nowemu, i kupnie za pomocą rat, lecz ten del XPS 9560/9570 bardzo mi odpowiada.)

Opublikowano
12 godzin temu, FxJ napisał:

ASUS ZenBook Pro 15 UX550GE - w tej samej cenie co MSI PS63 8RC, plus undervolting procesora i redukcja taktowania w trybie turbo boost.

Napisz jeszcze za miesiąc jak będzie więcej laptopów z procesorami 9-gen.

Niestety do tego laptopa nie mam Żadnej zniżki czy coś, a budżet jak napisałem wynosi naciągane 4,5k max.

Myślisz że za miesiąc wyjdzie coś lepszego/wartego uwagi?

Opublikowano

Jeśli odrzucasz AMD w oparciu o zapewne mało udany model (niestety poza pojedynczymi Lenovo i Huawei'em 14" mało kto dobrze ogarnął Ryzeny 2xxx), to będzie słabo. Procesory niskonapięciowe Intela przegrywają z AMD, które jest w stanie przy dobrym prądzie podlecieć nawet do poziomu pełnego i5. Dokładając obudowę alu wykluczamy ThinkPady serii T, czyli bodajże najwydajniejsze konstrukcje na niskonapięciowcach.

A skoro tak, to zostają właśnie takie w miarę lekkie 15,6" konstrukcje z i5-8300H. To, co podał FxJ jest bardzo sensownym rozwiązaniem, chociaż ultrabook wg definicji to już nie jest.  Ewentualnie możesz liczyć, że pojawi się następca Huawei Matebook 13 z 16GB pamięci RAM - wtedy masz szansę na mały, dobrze zgrany ultrabook.

Opublikowano

Z tym lutowanym RAMem w ilości 8GB, to wszyscy zwariowali - właśnie wyszedł ThinkPad T495s, na którego czekałem i co się okazuje ? Ma 8Gb wlutowane i brak slotu... T480 = 32GB, 2 sloty, T490 = 1 slot i 8GB wlutowane, max 24GB. Jak tak dalej pójdzie, to w przyszłym roku czeka nas wysyp modeli z 4GB...

Opublikowano
15 godzin temu, darks86 napisał:

Jeśli odrzucasz AMD w oparciu o zapewne mało udany model (niestety poza pojedynczymi Lenovo i Huawei'em 14" mało kto dobrze ogarnął Ryzeny 2xxx), to będzie słabo. 

Broń boze nie odrzucam żadnej marki. Interesuje mnie to co napisałem, na rzecz designu laptopa moge zejść troche z wydajności. Jestem „niedzielnym” graczem wiec nie potrzebuje 100 fps tylko chociaż te 40 stałe na medium/high. W ostateczności moge pokusić sie o jakieś wersje z AMD lub mx150.

Ten matebook 13 piękny laptop, lecz dla mnie ciut za mały, gdyby był taki sam lecz 14/15 cali byłoby idealnie. Wiec wyznaczonym minimum musi być te 14 cali.

Opublikowano
14 godzin temu, FxJ napisał:

ASUS ZenBook UX410UF i7-8550U/8GB/512SSD/Win10 MX130 - jeszcze mi przychodzi na myśl zeszłoroczny Zenbook.

Bo z nowych w tej kwocie nie ma żadnego do którego można dołożyć RAM (8GB wlutowane).

Mx130 myśle ze jest to troche za słabe GPU, nawet na niedzielne granie w fortnite.

Panowie a co z tym msi ps63, czy naprawdę jest to laptop na którym nie odpalę fortnite czy ligi legend? Rozumiem ze to niskonapieciowy procesor, lecz nikt tutaj nie mowi o kilkugodzinnym giercowaniu na najwyższych detalach...

Opublikowano

Panowie a jeśli by zrezygnować z większej wydajnośći i postawić na design, który z tych okazałby się lepszy? Zaznaczam i też czasem chciałbym odpalić Leauge of Legends(Gra która pójdzie na niemalze kazdym sprzecię) Oraz nieszczęsny fortnite, młodszy brat zarówno jak i ja lubimy czasem w to pyknąć starcza ustawiena średnie przy fajnej rozdzielczości. 

https://www.x-kom.pl/p/464349-notebook-laptop-141-asus-zenbook-ux433fn-i5-8265u-8gb-512pcie-win10.html?fbclid=IwAR18NgYbFT4-uAqK5T010CYW7pu8-hdpzXvdzhawmO5Kk2PdCI7VdniE988#Specyfikacja

https://www.x-kom.pl/p/480619-notebook-laptop-133-huawei-matebook-13-i5-8265-8gb-256-win10-mx150.html#Specyfikacja wersja z i5 8265u vs i7 8565u

Opublikowano

Jeśli godzisz się na wlutowane 8GB pamięci i brak opcji rozbudowy, to równie dobrze możesz kupić Matebooka D 14" w promocji, dysk 512GB, cena przez apkę x-komu obecnie 2299 zł.

Z tych dwóch ostatnich, które podałeś brałbym Matebooka - tam procesor nie traci mocy pod dłuższym obciążeniem, zaś MX150 jest w wersji 25W, a nie jak u większości producentów - 15W. W grach będzie to odczuwalna różnica.

Piszesz jednak, że szukasz sprzętu na 3 lata i więcej - już teraz 8GB RAM jest takim minimum - praktycznie każdy nowy sprzęt tyle posiada, modele z 4GB występują okazjonalnie. Chrome potrafi przy kilkunastu zakładkach pożreć 2-4GB, a i Windows 10 oszczędny w tej kwestii nie jest. Gdyby to był drugi komputer bądź coś na rok, góra dwa - ok, przeżyjesz z 8GB przy szybkim dysku i pliku wymiany.

Opublikowano
20 minut temu, darks86 napisał:

Piszesz jednak, że szukasz sprzętu na 3 lata i więcej - już teraz 8GB RAM jest takim minimum - praktycznie każdy nowy sprzęt tyle posiada, modele z 4GB występują okazjonalnie. Chrome potrafi przy kilkunastu zakładkach pożreć 2-4GB, a i Windows 10 oszczędny w tej kwestii nie jest. Gdyby to był drugi komputer bądź coś na rok, góra dwa - ok, przeżyjesz z 8GB przy szybkim dysku i pliku wymiany.

Fajnie że o tym wspomniałeś, masz cos moze do zaproponowania w tym budżecie i designie podobnym do matebooka 13? Oczywiście z mx150. Oraz jak mówisz 16gb ram/ bądź możliwością rozbudowy.

Opublikowano

Praktycznie nie ma modeli o stylistyce Matebooków z jednocześnie mocnymi bebechami. Asus Zenbook Pro, którego FxJ już podpowiedział niejednokrotnie na tym forum jest mocny, ale mimo wszystko nawet z procesorem i7 nie osiąga takich wyników jak np. wspomniany Legion Y730. Niestety fizyki nie oszukamy - mimo coraz wyższej technologii kolejne przyrosty wydajności generują nieadekwatne ilości ciepła do odprowadzenia.

Piszesz max 2kg, do 18 mm grubości, cienkie ramki. Jeśli naciągnąłbyś te ograniczenia do 2,2kg i 21mm grubości, to Y730 pasuje - albo trafisz wersję z i5 i matrycą 144hz albo z i7 i zwykłą 60hz. Sprzęt o wiele bardziej przyszłościowy.