Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem zakupic laptop  ASUS R556LB i5 8GB 1TB GF940M MAT lub inny bo mój emachines e510 choć już trochę stary ale po wymianie ram i procesora hula jeszcze jak 150 :D a zawiasy ma jak lapek za 2500 silne super  :) A mowa jest jest o     ASUS R556LB i5 8GB 1TB GF940M MAT bo wyczytałem że ram jest zintegrowany z płytą główną 1 slot natomiast 2 slot jest już wolny i moje pytanie brzmi czy np. jak ram padnie w  slot 1 zintegrow. to jak bym wsadził ram npwy do 2 slotu to czy laptop by działał ?

Opublikowano

Zacznijmy od RAM czyli wlutowanej kości 4GB w tych Asusach R556LB oraz wolnym slocie pod mała klapką.

Czy widziałeś kiedyś lub słyszałeś że ktoś mówił że ma uszkodzony RAM? Zwykle producenci udzielają na kości wieczysta gwarancję bo jest to jedyny element w komputerach który jest praktycznie ni do wyeksploatowania. Prędzej bym sie martwił że przegrzejesz go lub padnie z czasem chipset lub grafika niż że cokolwiek się stanie z RAM-em no chyba ze zalejesz go ;)

Zawsze masz też Acer F5-572G (15,6") seria Aspire F 15 - z mniejszą bateria ale lepszą obudową i wydajnością (są też wersje z matrycą FHD).

Opublikowano

No tez fajne pokazane chłodzenia, no raczej nim bym laptopem  nie rzucał :D a co do podkładki tej co pokazałem https://www.youtube.com/watch?v=yMfDyaTejnk to gość mówi ze temperatura spadła o 15° to bardzo dużo , podkładki za 100 - 150 zł nie dadzą rady zbić temperatury co ta  .A co sądzisz o    HP ProBook 450 i5-5200U/4GB powiem żę go widziałem zawiasy konkretne i dość dobrze zrobiony .

Opublikowano

Który będzie najlepszy

1. Acer F5-572G i5-6200U/4GB/1000 GT940M

2. ASUS R556LB-XO153D i5-5200U/4GB/1TB/DVD-RW GT940M

3. HP ProBook 450 i5-5200U/4GB  hd 5500

4. iIczy różnica pomiędzy i5-6200U  vs i5-5200U  jest duża ?

5.Asus i probook widziałem w hipermarkecie bawiłem się nimi natomiast acer nie .

6. Ten model ma wlutowany ram z płytą czy nie bo juz nie wiem https://www.x-kom.pl/p/240122-notebook-laptop-156-asus-r556lb-xo153d-i5-5200u-4gb-1tb-dvd-rw-gt940m.html

Opublikowano

Acer F5-572G i5-6200U/4GB/1000 GT940M najlepszy do grania, dobra obudowa, mała bateria

ASUS R556LB-XO153D i5-5200U/4GB/1TB/DVD-RW GT940M - pojemna bateria, dobra kultura pracy, 

HP ProBook 450 i5-5200U/4GB/500/DVD-RW - najlepsza obudowa, tylko nie pod gry ma też dodatkowy slot i to raczej mSATA niż M.2

https://www.notebookcheck.pl/Ranking-procesorow-mobilnych-w-laptopach.4344.0.html

4 - kilka procent jak to zwykle w odświeżonym modelu

5 - hipermarkety zawsze maja inne wersje dedykowane pod nie - patrz part number/kod producenta, powiedział bym taka jakość jak żywności tam.

6 - 4GB wlutowane i wony slot - max obsługa RAM 12GB.

Rozumiem że dokupisz kość 4GB od razu? Patrz na typ bo niektóre mają DDR3 a inne już DDR4.

Opublikowano

Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi ,naprawdę ciekawe fajne forum ,rzetelne dostałem odpowiedzi na wszystkie pytania,niektóre "śmieszne lub proste " gdzie inni na innych forach nawet by się nie zainteresowali lub wyśmiali ,bądź zignorowali po przeczytaniu i pomyśleli pisze jakieś bzdury.Szacunek wielki za poświęcony czas oby takich forum więcej pozdrawiam.Ogromna wiedza kolegi Staff .