adi250 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Witam, zakupiłem ostatnio części aby złożyć nowy komputer, jednak pojawił się jeden problem, mianowicie: Po włączeniu świeżo złożonego komputera monitor nie wykrywa sygnału a na płycie głównej świeci się Ez debug Led która mówi o nieprawidłowej pracy CPU, wszystkie wiatraki kręcą się bez problemu Kroki podjęte w celu naprawy tego problemu: -Restart biosu -Ponowne podłączenie zasilacza i wszystkich wejść -Sprawdzenie pinów na procesorze i sockecie -Sprawdzenie wejść od zasilacza na 24pin oraz 8pin CPU -Przekładanie w inne sloty ramów (inne niż rekomenduje producent płyty głównej) -Próba z innym zasilaczem -Próba włączenia ze starą kartą graficzną Całe okablowanie myślę że jest dobrze podłączone (cały przedni panel, 8 pin CPU, 8+6pin GPU, 24pin do płyty głównej oraz dwa wiatraki, jeden od cpu drugi od obudowy) Karta graficzna była odpalana na starym komputerze i działała dobrze tak samo jak i ram, procesor i płyta ma inny socket więc nie mam jak tego sprawdzić. Specyfikacja: -RTX 2060 strix -AMD Ryzen 5 2600 -Pamięć ADATA XPG GAMMIX D10, DDR4, 16 GB,2666MHz -Zasilacz Corsair VS550 550W -Płyta główna B450 Aorus Elite -Dysk SSD Corsair MP510 240GB PCIe x4 NVMe Spotkał się już ktoś z takim problemem? Szukam rozwiązania i nie mogę znaleźć, nie wiem już kompletnie co robić, w obecnym stanie myślę że zwrot będzie jedynym wyjściem Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2019 Jak zamontowałeś kości RAM? https://forum-en.msi.com/index.php?topic=288349.0 Spróbuj. Cytuj
adi250 Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2019 @FxJ próbowałem tego i nadal nic, zwróciłem płytę na gwarancję już Kości zamontowałem wg referencji producenta ale próbowałem również z jedną kością w różnych ustawieniach. Po próbie odpalenia płyty na zestawie kolegi błąd nadal występował więc nie pozostało mi nic innego jak zwrot Cytuj
bszechfan Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 Tak zapytam, czeku akurat padło na Aorus Elite? Jeśli możesz staraj się o zwrot produktu (nie wiem, gdzie kupiłeś) i weź klasycznie Tomahawk albo Gaming z MSI. Do tego w ramach możliwości zmieniłbym ten RAM (jeśli masz możliwość zwrotu do 14 dni od zakupu). Cytuj
adi250 Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2019 @bszechfan ponieważ b450 aorus elite było na promocji w zestawie z r5 2600, mniej więcej zapłaciłem za tą płytę 190zł jeśli liczymy ryzena jako cenę rynkową. Pamięć ram kupiłem na wyprzedaży na morele i też mi mniej wyszło. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi